TÜRK YEREL HİZMET SEN Eskişehir Bilecik Sakarya Şube Başkanı H. Hüseyin Uygun, MEMURSEN İl Başkanı ünvanı adı altında Güray Karamankaya’nın yapmış olduğu açıklama ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Uyun, açıklamasında, “sayın memursen temsilcisi yetki ve kanunları araştırmaksızın siz değerli basınımızı ve üyelerimizi yanıltıcı beyanlarda bulunduğu görülmektedir.

          Sendikacılık bir hak arama mücadelesidir. Mevcuattaki size güvenen inanan camiamızı anayasanın belirlediği kanunlar çerçevesinde hak ve özgürlüklerini savunmak, yasaların çizdiği sınırlar doğrultusunda haksızlıkları adalete taşımak ilkesi yatmaktadır.

          Memursen ile bilecik belediyesi arasında sosyal denge tazminatı sözleşmesi yapılmış, bu sözleşme gereği farklı sendikaya üye olan memurun hakları kesilmiş, çocuklarının rızkı ile oynanmıştır. Sendikamız konuyu yargıya intikal etmiş. Bu dava yargı aşamasında olduğu için süreç aşamasını beklemekteyiz. Adalet yerini bulduğunda, kamu-sen nin bir hak arama sendikası olduğunu siz güzide basınımızla birlikte bütün bilecik halkımız görecektir.

          Sayın memur-sen temsilcisi söğüt belediyesi ile ilgili talihsiz bir açıklamada bulunmuştur. Mevcut olduğu sendika seçimlerden önce eski belediye başkanı ile sosyal denge tazminatı sözleşmesi yapmıştır.

          Oysaki…

         Kamu görevlileri sendikaları ve toplu sözleşme kanunu’nun mahalli idarelerde sözleşme imzalanması bölümün madde 15 te 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı kanun hükmünde kararnamenin ek 15 maddesi hükümleri çerçevesinde sosyal denge tazminatının ödenmesine belediyelerde belediye başkanının teklifi üzerine, belediye meclisince, il özel idaresinde valinin teklifi üzerine il genel meclisince kararverilmesi halinde sözleşme döneminde verilecek sosyal denge tazminatı tutarını belirlemek üzere ilgili mahalli idarede en çok üyeye sahip sendikanın genel başkanı veya sendika yönetim kurulu tarafından yetkilendirilecek bir temsilci ile belediyelerde belediye başkanı,il özel idaresinde vali arasında toplu sözleşme sürecinin tamamlanmasını izleyen üç ay içersinde sözleşme yapılabilir.bu sözleşme bu kanunun uygulanması bakımından toplu sözleşme sayılmaz ve bu kapsamda kamu görevlileri hakem kuruluna baş vurulamaz.

          Yapılacak sözleşmetoplu sözleşme dönemi ile sınırlı olarak uygulanır ve sözleşme süresi hiç bir şekilde izleyen mahalli idareler^^genel seçimi tarihinigeçemez^^denilmekte. Ayrıca vadesi geçmiş vergi, sosyal güvenlik pirimi ile hazine müşteşarlığına olan borç toplamının gerçekleşen en son yıl bütçe gelirinin yüzde onunu aşması, hallerinde bu madde kapsamında^^ sözleşme yapılamaz^^sözleşmenin yapılmasından sonra bu koşulların oluşması durumunda mevcut sözleşme kendiliğinden ^^hükümsüz^^^kalır denilmektedir

          Buna istinaden kanun dışı bir sözleşme sonucu yüzde onluk dilimi de  geçmiş bir belediyede çalışan  hangi sendikaya üye olursa olsun memurumuz geriye dönük bir sıkıntı yaşamasın amacı ile sessiz kalınmıştır.

          Ayrıca gerek 4688 sayılı sendika kanunu gerekse çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığının tebliğince mahalli idarelerin mayıs tutanakları doğrultusunda bahse konu olan sendika söğüt belediyesinde resmiyette yetkili gözükmektedir. Hem yetkili gözüken hemde kamu-sene atıfta bulunanlar hem sendikasını hemde şahsını gülünç duruma düşürmüştür.

          Sendikamızın hak arama mücadelesinde bizi yalnız bırakmayan dik duruş sergileyen değerli basın mensupları bu tür eylemde bulunanlar anayasanın adalet hakkaniyet ve eşitlik ilkesine aykırı hareket ettiği gibi güzide basınımızı yanıltmak ta bir suçtur. Bu sebepten dolayı bu tür eylemleri yapanlar hakkında yargıya suç duyurusnda bulunmamız kaçınılmaz olduğunu bildirir saygılar sunarız” görüşlerine yer verdi.

 

Editör: TE Bilişim