Cafer Elmas - Haber Analiz 

       Olası bir erken seçimde Bilecik'te durumların değişip değişmeyeceği kamuoyunda şimdiden konuşulmaya başlandı.

       Geçtiğimiz hafta devam eden AK Parti - CHP koalisyon görüşmelerinden olumlu sonuç çıkmamasının ardından, erken seçim ihtimali gündeme gelirken, bu yönde hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hem de Başbakan Ahmet Davutoğlu erken seçime gidileceğini açıkça belirttiler.

       Önümüzdeki günlerde koalisyona kapılarını kapatan MHP ile AK Parti arasında bir koalisyon hükümetinin kurulmasına ise zor bir ihtimal olarak bakılıyor. Bu gelişmeler ışığında Kasım ayında yeniden sandık başına gidileceği görülüyor. Erken seçim ülkemize ne getirir bilinmez fakat Bilecik’te yeniden kıyasıya bir yarış yaşanacağı kesin olmakla birlikte sonucun değişmeyeceği ve mevcut Milletvekillerimiz AK Parti'den Halil Eldemir'in, CHP'den ise Yaşar Tüzün'ün yeniden Meclis'e gideceği yönünde sonuç çıkması büyük ihtimal.

       7 Haziran seçimlerinde Bilecik'te 148.650 seçmenden 134.404’ü sandık başına gitmiş ve seçime katılım oranı %90.42 olmuştu. Toplam 131.743 geçerli oydan AK Parti 49.150 oy alarak %37.3 oy oranıyla 1’nci parti olmuş, CHP ise 38.803 oy ve %29.4’lük oy oranıyla ilimizin ikinci milletvekilini çıkarmıştı. 33.983 oy alan MHP %25,7’lik oy oranına rağmen Bilecik’ten milletvekili çıkaramazken, Meclis'e giren son parti olan HDP ilimizde yalnızca 4.333 oy almış ve %3.2 oy oranına sahip olmuştu.

       AK Parti ve CHP'de sürpriz olur mu?

       Adaylar değişir mi ?

       Erken seçim olması halinde rakamsal oy oranlarına bakıldığında Bilecik'te yine bir AK Parti, bir CHP'den milletvekili çıkacağına büyük olasılıkla bakılırken, aday değişikliğinin yaşanıp yaşanmayacağı ise bilinmiyor.

       İlimizde CHP'de ön seçimi farkla kazanan Yaşar Tüzün'ün kaçınılmaz olarak yeniden CHP'nin adayı olarak seçime gireceği görülüyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da bu yönde görüşü olduğu ön seçim ile seçime giren 364 adayı yeniden aday göstereceği belirtiliyor.

       Son yapılan seçimlerde umduğunu bulamayan erken seçim ile tek başına iktidar olma şansını yeniden yakalamaya çalışacak AK Parti'de ise daha fazla oy alabilme adına aday değişikliğine gidilir mi bilinmez. 3. dönem yasağının kalkması ile bazı eski bakanların Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yeniden göreve çağırılacağı belirtilirken, bu kapsamda eski Bilecik Milletvekili Fahrettin Poyraz'ın da yeniden aday olup olmayacağı, Genel Merkezin ve Genel Başkanın uygun görmesi durumunda Milletvekilliği adayı olabileceğini belirten Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı'nın aday gösterilme şansı, eski İl Başkanı Ramazan Kurtulmuş'un aday olup olmayacağı yeniden 2. sırayı kabul edip etmeyeceği olasılıkları üzerinde durulurken seçimi kazanan Halil Eldemir'in ise yeniden aday gösterilmesinin büyük olasılıklar arasında yer aldığı bir gerçek.

       Şeker aday olmaz, MHP'de aday kesin değişir

       7 Haziran'daki genel seçimlerde 3. Parti olan MHP'de güçlü bir isim olmasına rağmen seçimi kaybeden Bahattin Şeker'in yapılacak erken seçimde aday olmama olasılığı ise çok büyük.

       Seçimler sonrasında siyasi hayatına son verdiğini açıklayan Şeker'in seçimlerde ne gibi bir tavır içinde olacağı da merak ediliyor.

       Partisi tarafından tam anlamı ile desteklenmediğine inandığı düşünülen Bahattin Şeker'in gösterilecek adaya destek olup olmayacağı, Şeker'in ardından 2. sıra adayı olarak seçime giren Hüseyin Şensoy'un mu 1. sıradan aday gösterileceği ya da Şensoy'un 1. sıra adaylığını kabul edip etmeyeceği yoksa başka bir partilinin mi aday gösterileceği de MHP'de merak edilen konular.

       Hükümet kurulmasına yanaşmayan, ne AK Parti'nin koalisyon teklifini ne de CHP'nin Başbakanlık teklifini kabul etmeyerek AK Parti'ye her zora girdiğinde destek verip son olarak Meclis Başkanlık seçimlerinde de destek veren MHP'nin erken seçime kimle girerse girsin hem ülke genelinde, hem de yerelde oldukça oy kaybı yaşayacağı da bir gerçek olarak gözüküyor.

 

Editör: TE Bilişim