Hasan Güner
Konuyla ilgili bilgi veren Beden Eğitimi Öğretmeni ve Cimnastik Antrenörü Gürkan Algan, “Küçük bir il olmamıza ve kısıtlı şartlar altında çalışmamıza rağmen okul sporlarında Türkiye 7.’liğine kadar yükseldik. Hedefimiz daha da yükseklere çıkmak” dedi.
Algan açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:
“Bilecik’te 20 seneden beri beden eğitimi öğretmeni olarak görev yapıyorum. Kendim 9 Eylül Üniversitesi mezunuyum ve milli sporcuyum. Bilecik’e geldiğimde ‘Acaba cimnastik adına ne yapabilirim’ dedim.
Bundan 10 yıl önce Kız Meslek Lisesi’nin salonunda 8-10 kişilik bir gruplar cimnastik çalışmalarına başladık. Akabindeki birkaç sene 23 Nisan gösterilerine çıktık. Nitekim oradan çok olumlu tepkiler aldık.
Edebali Stadyumu’nun altında bir cimnastik salonu yaptık. Yaklaşık 10 seneden beri, Ekim ayında başlayıp Haziran sonuna kadar kesintisiz olmak şartıyla Cumartesi ve Pazar günleri -yarışmalara yakın hafta içleri de olmak üzere- okul sporları ve kulüp sporları düzeyinde çalışmalarımızı yapıyoruz.

“CİMNASTİK TÜM SPOR DALLARININ ANNESİDİR”

Cimnastik çok spesifik bir dal. Öteki dalları kötülemek adına konuşmuyorum ama futbolu 2 kale, 1 top ve de 10 tane adam bulduğun zaman çok rahat oynayabilirsin. Kimse kimseye ne düzeyde oynadığını sormaz. Ama cimnastik, sonunda sakatlık gelebilecek fiziğe aykırı hareketleri içerisinde barındıran, akrobasi, ritim müzik ve vücut esnekliği gibi özellikleri barındıran bir branş. Zaten tüm spor dallarının da annesi. Bugün cimnastik yapmayan bir insan, kendi sporu ne olursa olsun, ileride sakatlıkla karşı karşıya gelir.
Yapmış olduğumuz bu çalışmalarla yaklaşık 2008’den beri Türkiye Şampiyonası’na gidiyoruz. O tarihlerde toplam 24 olan il sayısı bugün 32’ye çıkabildi. 81 ilin sadece 32’sinde profesyonel olarak cimnastik yapılabiliyor. Bu da branşın farklılığını ve zorluğunu gösteriyor.
Yeni katıldığımız bir dal olduğu için yapabildiğimiz en iyi derece 15.’likti. Son yıllarda bunu çok yukarılara çektik. Katılımcı illerin artmasına rağmen geçtiğimiz sene Türkiye 7’si olduk. Aletler bizim branşta çok önemli. Hepsi yurtdışından Euro bazında geldiği için pahalı aletler. Şu anda işimizi görecek kadar aletimiz var. Tabii yeni desteklere de açığız.
Her sene yaklaşık 40-50 öğrenciyle çalışıyorum. Öğrencilerin yaşları 4 yaşından başlıyor yaklaşık 13 yaşına kadar gidiyor. Yaklaşık ilk üç sene alt yapı yapıyoruz. Ondan sonra çocuklar yarışmacı olmaya başlıyorlar. Bugün 12 yaşında bir çocukla Türkiye Şampiyonası’na rahatlıkla gidebilmekteyiz. Küçük bir il olmamıza rağmen diğer illerin hepsi bizi şaşırarak ve ilgiyle izliyor.
Bu hafta sonu çalışmalarımıza başlayacağız. Umarım daha iyi yerlere geliriz. Biz en fazla yıldızlara kadar çalışabiliyoruz. Gönül ister ki gençler ve büyüklerde de çalışalım. Ama bunlarda işin içine 6 ayrı alet giriyor ve o aletler elimizde yok. Olmayınca da çalışamıyoruz. Çocuklarımızı yıldızlar seviyesine kadar getirip değişik branşlara yönlendiriyoruz.
Cimnastik, çocuklara öncelikle sağlıklı bir fiziki yapıyı, motorsal özellikler dediğimiz çabuk süratlenmeyi ani durabilmeyi ve denge yeteneğini katıyor.”
11 Ekim 2014 Cumartesi günü saat 11.00’da, Edebali Stadyumu Cimnastik Salonu’nda başlayacak kursla ilgili bilgi almak için: Gürkan Algan (Jimnastik Antrenörü) Gsm: 0 505 477 70 360 505 477 70 36.
Editör: TE Bilişim