Hasan Güner

Üstün yetenekli öğrencilerin yapmış olduğu çalışmalarla Bilecik’i tanıtmayı hedeflediklerini belirten Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Yurdakul, şu bilgileri aktardı:
“Kurumumuz 2006 yılından itibaren eğitim öğretim faaliyetlerine başlamış olan, Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak kurulmuş bir kurum.
Zeka, yaratıcılık, sanat, liderlik kapasiteleri veya özel akademik alanlarda yaşıtlarına göre yüksek düzeyde performans gösteren, konunun uzmanları tarafından üstün ve özel yetenekli olduğu belirlenen öğrencilere, eğitim veren bir kurumuz.
Kurumumuz öğrencilerini belli bir test sonrasında, belli bir barajı aşan öğrencilere hitap edecek şekilde alıyor. Zihinsel, müzik ve resim olmak üzere, 3 ana alanda eğitim öğretim vermekteyiz. Hedef kitlemiz üstün yetenekli öğrenciler.
4. sınıfta okullarımıza yazı gönderiliyor ve orada belli bir sınav duyurusu yapılıyor. Bu sınavdan geçirilen öğrenciler, 5. sınıfta burada eğitim öğretime başlıyor. Şu anda Bilecik genelinde 81 üstün zekalı öğrencimiz var ve burada danışmanlık hizmetleri veriyoruz.
Burada eğitim öğretim biraz daha farklı ve etkinlik şeklinde. Danışmanlarımız öğrencilere birebir ders veriyor ve bir öğretmene bir veya iki öğrenci düşüyor. İlk katılan öğrencilerimiz uyum programına alınıyor, ondan sonra gruplara ayrılıyor.
Aslında Bilim ve Sanat Merkezleri çok özel ve önemli kurumlar. Türkiye genelinde her ilde olmadığı biliniyor. Bilecik bu konuda şanslı illerden. Amacımız Türkiye’ye lider yetiştirmek. Türkiye’deki üstün yetenekli çocukların kendilerini geliştirmelerini, bir adım daha ileri gitmelerini, ülkemize ve milletimize katkıda bulunmalarını sağlamak bunun için uğraşıyoruz.
Burada bizim kadrolu 5 öğretmen arkadaşımız ve 21 öğretmen açığımız var. Öğretmen normumuz fazla fakat buranın öğretmen alma kapasitesi de farklı. Bunlar farklı bir eğitimden geçen öğretmenler. Özel eğitim ve belli bir sertifika alıyorlar ondan sonra bilim sanat merkezi öğretmeni olma hakkını elde ediyorlar. Bunla ilgili olan sınav da en son 7 yıl önce açılmış. O yüzden şu anda öğretmen sayımız az. Öğretmen ihtiyacımızı dışarıdan karşılıyoruz.
Yılmaz Benlice Müdür Yardımcımız, Nusret Yıldız Bilim Etkinlikleri Birimi Başkanımız, Basri Şen Sanat ve Spor Etkinlikleri Birim Başkanımız, Yücel Adıyaman Destek Etkinlikleri Birim Başkanı aynı zamanda Müzik Danışmanımız, Özlem Aksulu ARGE İzleme ve Geliştirme Dokümantasyon Birim Başkanımız, Lütfiye Düven ise Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birim Başkanımız olmak üzere kadrolu 5 arkadaşımız var.
Kütüphanemiz, bilgisayar laboratuvarımız, müzemiz var. Onların haricinde Biyoloji laboratuvarımız, Türkçe ve İngilizce etkinlik odalarımız var.
Geçtiğimiz günlerde yaptığımız uzay etkinliğine 7’den 77’ye herkes davetliydi. Bu konuda okullarımıza davetiyelerimizi ve afişlerimizi göndermiştik. Teleskopumuz çok özel ve Türkiye’de nadir bulunan teleskoplardan bir tanesi. Zaman zaman biz bunu gündeme getirip, özellikle bahar aylarında, havanın açık olduğu zamanlarda görüntü alabiliyoruz. Aslında biz bu çalışmamızı Uzay Haftası’nda yapmak istiyorduk fakat bayram tatiline denk gelmesi nedeniyle bayramdan sonra yaptık. Ama hava şartları gözlem yapmamızı engelledi. Yine de orada uzayla ilgili bir sunum yaptık. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ali İhsan Göker hocamız gelerek ay, gezegenler ve teleskop konusunda bilgilendirme yaptı. Aynı zamanda orada insansız hava aracımızı çalıştırdık ve bu insanların büyük bir beğenisini topladı.
Aslında merkezimiz ilimizde çok fazla tanınmıyor. Biz bunu tanıtma amacıyla çok değişik etkinlikler planladık.
‘Bilecik Enerjisini Güneşten Alıyor’ isimli önemli ve onaylanan bir projemiz var. Binasında güneş enerjisiyle elektriğini ücretsiz hale getirerek Bilecik’te bir ilk olacağız. Milli Eğitim Müdürümüz projemizi gerçekten olumlu karşıladı. Öğrencilerimizi tebrik ederek ödüllendirdi. Bu konuyla ilgili herkesten olumlu tepkiler alıyoruz ve proje çok ilgi çekiyor.
Amacımız kurumumuzu bir adım ileriye götürmek ve Bilecik’in Türkiye’ye tanıtılmasını sağlamak. Yaptığımız çalışmalarla Bilecik’imizi Türkiye’ye ve dünyaya tanıtmayı hedefliyoruz. Başka projelerimiz de var ama daha uygulama aşamasına geçmedik. Bu konuda yazışmalarımız devam ediyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi’nden bu konuda destek alacağız. ‘Bizi projeye dahil edin’ diyen kuruluşlar da var ama proje sadece bizim kalsın diye şu anda uzak duruyoruz. Kimsenin gölgesinde kalmamak için tek başımıza yapıyoruz.”

Bilim Etkinlikleri Birimi Başkanı Nusret Yıldız da, yaptığı açıklamada şu detayları verdi:
“Bizim öğrenciler proje yaparken günlük hayattaki sorunları ve dünyanın gidişatını düşünüyorlar. Hava kirliliği ve temiz enerji gibi kavramları duyarak, biz ne yapabiliriz diye düşünmüşler. Temiz enerjiyle ilgili olarak neler yapılıyor veya yapılmıyor onlara baktık. Güneşin tertemiz ve şu an için sınırsız bir enerji olduğunu düşündük.
Bununla ilgili müdürümüz başta olmak üzere biz öğretmenler toplandık. Öğrencilerin bu düşüncelerini değerlendirelim dedik. İnternetten araştırma yaptık, firmalardan teknik bilgi, üniversiteden destek aldık. Şunu öğrendik; bina kendi elektriğini üretebildiği gibi fazla elektriği de sisteme dahil edebiliyor ve buradan bir kazanç elde ediliyor.
Proje şu anda kurumun çatısına düşünüldü. Harita mühendisleri gelip inceleyecekler. Bir de halk arasında bir ön yargı var. Bizim projemizde illa güneş olması gerekmiyor, gün ışığının olması yeterli. Biz kendi binamızın elektriğini güneş enerjisiyle sağlamayı hedefledik. Bununla ilgili çalışmaları yürütüyoruz.”
Editör: TE Bilişim