Cafer Elmas

MHP Milletvekili Bahattin Şeker’in soru önergesine  Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın verdiği Bilecik’ten kentsel dönüşüm talebi yok cevabına Belediye Başkanı Selim Yağcı açıklık getirdi.

Belediye'de  makamında basın açıklamasında bulunan Başkan Yağcı, Bahattin Şeker’in soru önergesine Bakanları Bayraktar  tarafından verilen cevabın doğru olduğunu, Bilecik’te  riskli ve afet kapsamının  altında kentsel dönüşüme ilişkin bir çalışmanın olmadığını  ayrıca TOKİ ile birlikte vatandaşların arzu ve rızasına yönelik kentsel dönüm projesi hazırladıklarını  belirtti.

Vatandaşlardan gelecek olan talep ve istek üzerine Bakanlığa başvuracaklarını aktaran Yağcı, kimsenin evlerinden zorla çıkarılmayacağını, TOKİ ile yaptıkları kentsel dönüşüm projesinde vatandaşların karlı çıkacağını  ve Bakanlığa afet kapsamında başvurmaları durumunda vatandaşların zor durumda kalacağını söyledi.

MHP Milletvekili Bahattin Şeker, Çevre ve Şehircilik Bakanı'na cevaplaması için soru önergesi vererek Bilecik’e kentsel dönüşüm kapsamında ne kadar bütçe ayrıldığını sordu. Bakanlık'tan gelen yazılı cevapta Bilecik ve ilçelerinden hiçbir bir kentsel dönüşüm talebine yönelik ilan olmadığı ve bu yüzden 2013 yılı Bakanlık  bütçelerinde Bilecik iline ve ilçelerine bütçe aktarımı yapılmadığı belirtildi.

Bilecik merkezde de Bilecik Belediyesi tarafından Cumhuriyet Mahallesi ve İstiklal Mahallesi'nde yapılması planlanan kentsel dönüşüm için proje hazırlanmış ve jeolojik tetik yapımının ardından vatandaşlar ile bilgilendirme toplantısı düzenlenmişti.

Kamuoyunda ve bu iki mahalle sakinleri tarafından kentsel dönüşümün nasıl olacağına ilişkin değişik ve kararsız düşünler varken, MHP Milletvekili Bahattin Şeker’in Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın cevaplanmasına yönelik  Bilecik'te kentsel dönüşüme ayrılan bütçeye ilişkin verdiği soru önergene gelen cevap kafaları iyice karıştırdı.

Bu konu üzerine Belediye Başkanı Selim Yağcı, basın açıklaması düzenleyerek konuyu açıklık getirdi. Yağcı, Bahattin Şeker’in soru önergesine Bakan Bayraktar tarafından verilen cevabın doğru olduğunu, Bilecik’te  riskli ve afet kapsamı altında kentsel dönüşüme ilişkin bir çalışmanın olmadığını kendilerinin TOKİ ile birlikte vatandaşların arzu ve rızasına yönelik kentsel dönüm projesi hazırladıklarını  belirtti.Vatandaşlardan gelecek olan talep ve istek üzerine Bakanlığa başvuracaklarını aktaran Yağcı, kimsenin evlerinden zorla çıkarılmayacağını, TOKİ ile yaptıkları kentsel dönüşüm projesinde vatandaşların karlı çıkacağını belirterek, Bakanlığa afet kapsamında başvurmaları durumunda ise vatandaşların zor durumda kalacağını söyledi.

Yağcı, kendi rızası olmadan hiç kimsenin evlerinden edilemeyeceğini, ev ve arsa sahiplerinin TOKİ ve müteahhitlerle anlaşırcasına pazarlıklar yapabileceğini %65’lik rızanın alınmasından sonra %35'lik oranında kamulaştırılması için Bakanlığa başvuracaklarını belirtti. 'Bu işi illa olacak diye bir kaygımız ve kavgamız' yok diyen Başkan Yağcı, vatandaşlar ile TOKİ'yi Mayıs ayı içerisinde masaya oturtmayı planladıklarını da belirtti.

Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı'nın Bilecik’te kentsel dönüşüme ilişkin ayrıntılı açıklamaları ve detaylarını videodan izleyebilirsiniz.

Editör: TE Bilişim