AK Parti Milletvekili Fahrettin Poyraz, İl Başkanı Ramazan Kurtulmuş, Merkez İlçe Başkanı Fikret Karabıyık, İl Kadın Kolları Başkanı Gülcan Namal, Gençlik Kolları Başkanı İbrahim Kurt ile birlikte Kent Ormanı’nda basın ile kahvaltıda biraraya gelerek geçtiğimiz hafta sonu gerçekleşen yerel seçimleri değerlendirdi.

Poyraz ve Kurtulmuş hazırlattıkları slayta, yüzdelik oranlarla il, ilçe ve beldeleri tek tek incelemeye alıp  kazanan ve kaybeden başkan adayları ile birlikte Bilecik’te genel değerlendirme üzerinden AKP’nin % 40 tabanını oluşturduğunu söylediler.

AK Parti Milletvekili Fahrettin Poyraz’ın slayt eşliğinde rakamsal sonuçları anlatmasına zaman zaman İl Başkanı Ramazan Kurtulmuş ta eşlik ederken, rakamlar ile seçim sonuçlarını değerlendirdiler.

İl Genel Meclis üyeliği oylarını baz alarak Bilecik’teki seçim sonuçlarını değerlendiren AK Parti Milletvekili Fahrettin Poyraz, 2014 seçimlerinde kazanan AKP’nin yanında MHP’nin de kazandığını fakat CHP’nin ise seçimlerde hüsran yaşadığını söyledi. Bir çok yerde MHP ve CHP’nin koalisyon yaparak AKP’nin adayına karşı oy birleşmesinin yapıldığını iddia ederken, CHP’nin Pazaryeri’nde aday dahi bulamayarak Bilecik’ten birini aday gösterdiğini, bu adayın Pazaryeri’nde yüz karası yaşadığını AK Parti’nin de  Yenipazar’da mevcut çalışan ve 5 yıl hizmet veren Belediye Başkanı’nın oyunu %20 puan düşürerek seçimi MHP’ye kaptırmanın yüz karası olduğunu söyledi.

2011 seçimlerinde 9 Belediye’yi az oylarla dahi olsa bile kazanmayı başardıklarını, 2014 seçimlerinde ise az oylar ile kaybederek 6 Belediye’yi kazanmanın iç muhasebesini parti olarak yapacaklarını belirten Poyraz, Cumhurbaşkanlığı ve genel seçim çalışmalarına da şimdiden start verdiklerini söyledi.

Bilecik il geneli olarak 2009 ve 2014 oranlarını baz alan Poyraz, 2009’da %34.4 olan oy oranını 2014’te %40’a çıkardıklarını söyledi.

CHP’nin ise %24.9’dan %21.2’ye düştüğünü, MHP’nin ise 2009’da 20.07 olan poy oranını 2014’te 30.90 çıkardığını belirten Poyraz, MHP’nin bu başarısında Milletvekili Bahattin Şeker’in büyük rolü olduğunu, Şeker’in olmadığı MHP’nin ise eski oranları olan %15, %17’lik oy potansiyeline düşeceğini belirtti.

“Bilecik merkez hizmetten yana oy kullandı”

İl merkezinde 2009’daki %39.1’lik oy oranını 2014 de %39.7 yükselterek oy oranını koruyup mevcut Belediye Başkanı Selim Yağcı ile seçimi kazandıklarını belirten Fahrettin Poyraz, bir önceki seçimlerde Belediye Başkanlık seçiminde kafa kafaya yarışan ve 111 oy ile seçimi kaybeden CHP’nin büyük bir hezimete uğrayarak %37.7.’lik ouy oranını % 27. 8’e kadar düşürdüğünü bunun muhasebesinin CHP’nin kendi içerisinde yapması gerektiğini, seçim çalışmalarında ve propagandalarında AKP’nin iftira yağmuruna tutularak bir yere varılamayacağını söyledi. Poyraz, seçmenin başarılı çalışmalar gerçekleştiren Selim Yağcı’ya oy vererek Bilecik’te hizmetin kazandığını belirtti.

“Bozüyük’te MHP’nin hesabı tutmadı”

        Bazı siyasilerin Bozüyük’teki beklentilerinin aksine AKP’nin 1.5 yıllık hizmetinin ve adayı Fatih Bakıcı’nın kazandığını belirten Poyraz, 2009 seçimlerinde DP adayı olan ve %17’lik oyun o seçi,mlerde aday olan MHP’nin adayı Mete Yüksel’e tulum gideceği ve 2009 seçimlerinde MHP’nin aldığı %28.2’lik oy ile birleştirilerek MHP’nin seçimi kazama hasaplarının tutmadığını, DP’den AK Parti’ye de büyük oy kaydığını belirterek, CHP’nin %4 oy düşüşü ile aldığı %20.8’lik oranla yine hezimet yaşadığını söyledi.

“Osmaneli’de adayımızın avantajını yaşadık”

Osmaneli’de gösterdikleri adayları Münür Şahin’in avantajı ile kazandıklarını inkar etmeyen Fahrettin Poyraz, yerel seçimlerde adayın ne kadar çok önemli olduğunun kanıtını Osmaneli’de yaşadıklarını belirtti.

Osmaneli’de %33.7 olan oy oranını %39’a çıkardığını CHP’nin %20.9’luk oy oranını %21.9’a çıkararak oyunu koruduğunu fakat MHP’nin ise %31.2 oy oranın %36 .6 çıkararak yükseliş yaşadığını açıklayan Poyraz, partinin yanısıra adayları Münür Şahin’in de seçimleri kazanmalarında büyük pay sahibi olduğunu söyledi.

“Pazaryeri CHP için yüz karasıdır”

Pazaryeri’nde CHP’nin yüz karası bir durum yaşadığını bir önceki seçimlerde %34 oy alan CHP’nin Pazaryeri’nde aday dahi çıkaramayarak Bilecik’ten bir aday göstererek MHP’ye avantaj sağlamak istediğini ve %2.8 oy aldığını belirten Poyraz, MHP’nin de eski ANAP’lı sonra CHP’li Belediye Başkanlığını kazanan son olarak ta MHP’den başkan adayı olan Hikmet Öztürk ile seçime girdiğini fakat burada da mevcut Belediye Başkanı Muzaffer Yalçın’ın zaferle seçim sonuçlarından çıktığını belirtti.

“Söğüt’ü kaybetmemize çok üzüldük Başbakanımızın Söğüt’e ilgisi başkaydı”

Söğüt Belediye Başkanlığını kaybetmenin üzüntüsü içerisinde olduklarını belirten Fahrettin Poyraz, Başbakanın Söğüt’e ayrı bir önem verdiğini burada da CHP’nin iddiasız bir aday çıkarak MHP’ye destek çıktığını iddia ederek, 5 yıllık hizmet sonrası kaybedilen Belediye’nin kendileri için yüz karası olduğunu söyledi.

Gölpazarı’nda oyları yeniden saydıramadık”

        Seçimlerde tek ilçe başkanlığını kazanan CHP’nin kalesi durumuna dönen Gölpazarı’nı mevcut CHP’li Başkan Vedat Kazıcı’nın kazanmasının ardından AKP seçimlere itiraz etmiş fakat seçimlerde bazı sandıkların sayılması ile 50 oy farkı 47 düşmüştü.

Gölpazarı için konuşan Poyraz ve Kurtulmuş, itirazlarının tamamımın kabul görmediğini sadece bir sandığı saydırabildiklerini ve burada da 3 oyun AKP’ye yazıldığını diğer 18 sandığında sayılması durumunda seçimleri Gölpazarı’nda da kazanacaklarını iddia ettiler.

Mevcut CHP’li Belediye Başkanı’nın 2009’da %39.3  olan oy oranını %45.5’e çıkardığını, AK Parti’nin adayının ise 2009 seçimlerinde %31.2’den % 44.4’e çıkarmasına rağmen seçimi az oy ile kazanamadıklarını belirten Poyraz, CHP’nin tek kazandığı ilçenin Gölpazarı olduğunu söyledi.

Arkasında hükümet olmasına rağmen 5 yıllık hizmet eden Başkan oylarını arttıramamışsa sorun adaydadır”

İnhisar’da CHP’nin ve DP oylarının MHP’ye geçmesi ile seçimi MHP’nin kazandığını, CHP’nin 2009’da %20 oy oranının %7.9 düşmesi ve 2009’da %27.5 olan MHP’nin 2014’te oy oranını %43.31 çıkardığını belirten Poyraz, AK Parti’nin oy oranını %44.6’dan %44.7’ye çıkarmasının yeterli olmadığını söyledi.

Yenipazar AK Parti’nin yüz karasıdır”

En büyük hezimeti ise Yenipazar’da yaşadıklarını açıklayan Poyraz, Yenipazar 2014 yerel seçimlerinin AKP tarihine yüz karası olarak geçeceğini söyledi.

Poyraz, “Beş yıl hizmet yapan bir Belediye Başkanı’nın % 20 oy kaybetmesinin tek nedeni adayın kendisidir’ dedi.

Yenipazar’da kendilerinin hatası olduğunu ve yanlış aday ile seçime girdiklerini sonradan farkettiklerini açıklayan Fahrettin Poyraz, 5 yıl hizmet yapan bir Belediye ile Yenipazar’a hem yol, hem baraj yaptıklarını belirterek, “5 yıl hizmet yapacaksın her türlü desteği alacaksın fakat seçimlerde 2009’da%38.7 olan oyunu 2014’te %18 .1’e düşüreceksin bu affedilir bir durum değildir. Bunun iç muhasebesini kendi içimizde yapacağız” dedi.

Bu arada CHP’nin % 31.4’lük oy oranını %28.1 düşürdüğünü MHP’nin ise 2009’da 29.9’luk oy oranını 52.7’ye çıkarma başarısı göstererek seçimleri kazandıklarını söyledi.

Bayırköy  Başkanı Yaman %51.6 oy ile kendisini kanıtlamıştır”

        Bayırköy’de hizmetin ve çalışkan başkanın kazandığını aldığı %51.6  oy oranı ile  Türkiye ortalamasında Bilecik için en yüksek oyu alma başarısını gösterdiğini belirten Poyraz, Bayırköy Belediye Başkanı Mustafa Yaman’ın 5 yıllık hizmet döneminde daha başarılı çalışmalara imza atacağını sözlerine ekledi.

“Vezirhan’da CHP adayı kazanmıştır”

        Vezirhan’da da yine adayın isminin ön plana çıktığını ve CHP’nin adayının partinin yanısıra kişiliği ile şahsi oyları ile seçimi kazandığını belirten Poyraz, AK Parti’nin %36.9’luk oy oranını %37.8’e çıkarmasına rağmen CHP’nin adayı Mehmet Duymuş’un 2009’da %34.4’lük oyunu 2014’te 39.1’e çıkararak seçimi kazandığını söyledi. MHP’nin de oy oranını artırdığını 2009’da ki Saadet Partisi’nin oylarının ise MHP ve CHP’ye dağıldığını öne sürdü.

Basın toplantısı sonunda genel bir değerlendirme yapan İl Başkanı Ramazan Kurtulmuş ve AK Parti Milletvekili Fahrettin Poyraz şu görüşlere yer verdiler.

AK Parti İl Başkanı Ramazan Kurtulmuş, 30 Mart’ta yapılan yerel seçimlerle ilgili yaptığı değerlendirmede, kaybedilen yerlerin muhasebesini kendi içlerinde yapacaklarını söyledi.

İl Genel Meclisi üyeliğine değinen Kurtulmuş, “geçmiş dönemde makam, mevki ve kişisel hesaplar neticesinde bazı arkadaşlarımız bize ihanet etmiştir. Bunun altını özellikle çiziyorum. Onların aksi çalışmaları sonucunda her nekadar aleyhte çalışma yapsalarda biz 11 tane il genel meclisi üyesi arkadaşlarımızla yine de çoğunluğu elimizde bulunduruyoruz’ dedi.

Kurtulmuş, “Bilecik İl Genel Meclis üyeliğini değerlendirirsek 12 İl Genel Meclis üyesi arkadaşımızla il genelinde görev yaptık. 20’den 12’si bizdeydi. Şuanda 11 tane İl Genel Meclis üyesi bİzim partimizde sadece 1 kaybımız var. Geçmiş dönemde makam, mevki ve kişisel hesaplar neticesinde bazı arkadaşlarımız bize ihanet etmiştir. Bunun altını özellikle çiziyorum. Onların aksi çalışmaları sonucunda her nekadar aleyhte çalışma yapsalarda biz bazı yerlerde 2 tane umuyorduk ama onları çıkaramadık yine 11 tane İl Genel Meclisi üyesi arkadaşlarımızla yine de çoğunluk elimizde. Seçimin sonuçlarını değerlendirmesi noktasında benim aleyhime yazılan bazı şeylerle ilgili ben kendi adıma açıklama yapmayacağım onu vekilim yapsın, çünkü kendi adımıza bir şey söylemiş olmayalım. Ama teknik hata nerede derseniz muhtarlık oylarının aynı zarfa konması ve basmalı mühürlerin genellikle bu seçimlerin kaderini belirlediğine inanıyorum. Çünkü çoğu kişi basmamış sandıkları açıp baktığınız aman hep boş boş geçersiz oylar şeklinde bu seçimin kaderini Türkiye genelinde etkilemiştir. Özellikle bizim seçmenimizin çoğunun bilinçsiz olduğunu düşünürseniz yaşlı kesimden olanlar var. Biz her zaman varoşların, orta tabakanın partisiyiz diyoruz genelde bize oradan oy geliyor. Orada bizim kaybımızın çok olduğuna inanıyorum. Ama ne yazık bizim söylememize rağmen, müracaat etmemize rağmen gerek İnhisar’da, gerek Gölpazarı’nda tamamı sayılmamıştır buda hiç hoş bir durum olmamıştır. Tarafları kendi vicdanları ile başbaşa bırakıyorum. Biz kazandığımız yerler dışında kaybettiğimiz yerlerle ilgili değerlendirmeleri kendi içimizde yapacağız’ dedi.

        AK Parti Milletvekili Fahrettin Poyraz da farklı bir boyutuyla olaya değinmek istediğini belirterek, farklı bir tablo ortaya çıktığını söyledi.

Poyraz, “Tabloyu görürsek, bu bir yerel seçimdir ama genel olarak baktığınız zaman MHP’li arkadaşlar şöyle bir öğünme içinde olabilirler biz 3 tane ilçe kazandık diyebilirler. Yenipazar, İnhisar bir ilçedir küçümsemiyoruz ama seçmen sayısı itibariyle şuanda bu seçimde 114.548 seçmen oy kullanmış ve şuanda 114 bin seçmenin yaklaşık 100 bin seçmeni AK Partili bölgelerde yaşıyor ve oy kullanıyor. Biz neredeyse Bilecik merkez, Bozüyük olmak üzere ikisinin toplamı Bilecik nüfusunun %65’ini oluşturuyor, MHP’li arkadaşlar bu anlamda Söğüt’ü aldık, Yenipazar’ı, İnhisar’ı aldık diyebilirler ama şuanda bir Bilecik merkezi, Bozüyük bu konuştuğumuz ilçelerin toplamında çok çok fazla hizmet imkanına sahip olan ilçelerimiz. Hem mali hizmet imkanı açısından, hem de nüfus itibariyle baktığınızda bu tabloda aslında seçimin galibi Bilecik genelinde AK Parti’dir. Bizim yerimizde CHP’nin ya da MHP’nin ilçe başkanı ve teşkilatı böyle bir tabloyla sizin karşınıza çıkmış olsalardı bugün konuştukları şeyler dünkü konuştukları gibi olmazdı burada zafer şarkıları söylüyor olurlardı. Bizim burada bir üzüntümüz var oda Söğüt’ü kaybetmemiz. Diğer ilçelerimizde de bizden kaynaklanan hatalarla ufak tefek oylarla kaybettiğimiz görülüyor. Bilecik’i ve Bozüyük’ü almış olmak çok önemli buraları siyasetin harmanlandığı yer. Bir diğer husus şu dönemde tartışma yapılacak, birileri kendine bizim partimiz içinden ve partimiz dışından pozisyon ayarlamaya çalışabilir. Burada bir başarısızlık var şukadar Belediye sayısı vardı buraya kadar düştü diye İl Başkanı istifa etsin şunu yapsın bunu yapsın diyerek ortaya çıkıp kendine alan açmaya çalışabilir. Bunu normal karşılıyoruz. AK Parti büyük bir camia önümüzde yaklaşık 1 yıl sonra yapılacak olan genel seçimlere yönelik olarak arkadaşlarımızın şimdiden bir pozisyon almaları için böyle söylemlerde bulunmalarını doğal karşılıyoruz. Bizi diğer partilerle kıyasladığınız zaman Ramazan Başkan şuanda Bilecik’te değil Türkiye içerisinde de en kıdemli başkanlardan biri haline geldi. Genelde il başkanları bir seçim atlatır atlatmaz ikinci seçimde ya Belediye Başkanlığı’na yada Milletvekilliğine geçiş yapma tercihlerini kullanıyorlar. Başkanımız 6 yıldır istikrarlı şekilde görevine devam ediyor. Ve bizim önümüzde 2 seçim daha var. Birileri hariçten gazel okuyup AK Parti’nin şöyle olması lazım, başkanın istifa etmesi lazım gibi söylemlere biz gülüp geçiyoruz. Biz 2008’e kadar geçen 6 yıllık dönemde 6 il başkanı, kalan 6.5 yılda da 1 il başkanı ile geldik. Burada iyi bir istikrarı yakaladık diye düşünüyorum. AK Parti’yi dışarıdan ister gazeteci sıfatı olsun, gerek AK Parti’nin içerisinde siyasetçi sıfatıyla harkeet edenler olsun, yada farklı siyasi partilerden insanlar yorum yapabilirler ama ne bizim gündemimizde nede genel merkezimizde böyle konuşulan konular yok. Biz teşkilatlarımız ile çalışmalarımıza başladık önümüzde hem Cumhurbaşkanlığı seçimi var, hemde genel seçim var. Başımızda il başkanımız ve ilçe başkanlarımızla birlikte halkın seçeceği ilk Cumhurbaşkanı’nın AK Parti’nin göstereceği bir aday olması noktasında gayret göstereceğiz. AK Parti’nin Türk siyasetine kazandırdığı en büyük değer Türkiye’yi ileriye taşıyacak vizyon sahibi, liderlik vasfına sahip çok sayıda arkadaşımız var. Başbakanımızın varlığı ekibin başı olduğu için o arkadaşlarımız ile ilgi değerlendirme yapılmasını ortaya koyamıyor. Ama yarın Başbakanımız, Cumhurbaşkanı olursa bıraktığı boşluk kolay dolmayabilir ama AK Parti o kadar çok sınandı ve denendi ki Başbakanlık yapacak genel başkanlık yapacak diğer siyasi partilerde olmayan kadrolarımız var. Bugün CHP’de Kılıçdaroğlu gitse, MHP’de Bahçeli gitse yerine kim genel başkan olur diye kara kara düşünebilirler, belki kim olsun diye 10 dakika düşünebilirler. Ama bizde hiç tereddütsüz 5-6 tane ismi biranda sayabilirsiniz” görüşlerine yer verdi.

Editör: TE Bilişim