Eskiden aile hekimliklerinden ücretsiz alınan işe giriş sağlık raporlarının hastanelerden ücret karşılığında alınmaya başlanmasının vatandaşları mağdur ettiğini daha önce gündeme getirmiştik. İşe giriş öncesi 200 lirayı bulan sağlık raporu bedelini vermekte zorlanan vatandaşlar durumu hem gazetemize hem de Başbakanlık İletişim Merkezi BİMER’e şikayet etmişlerdi.

Rapor için istenen ücretler yüzünden mağdur olduğunu belirten Yakup Demir’e BİMER’den cevap geldi. Cevapta; Sosyal Güvenlik Kurumunun, tedavi amacıyla düzenlenen sağlık raporları dışında kalan özürlülük raporu, ehliyet raporu, vasi tayini raporu, portör muayeneleri ve işlemleri, tarama amaçlı muayeneler ve özel amaçla kullanılacak durum belirtir rapor bedellerini karşılamadığı belirtildi. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

 “06/07/2014 tarihli BİMER Başvurunuzla alakalı Hastane kayıtları incelenmiş olup, 02/07/2014 tarihinde Bozüyük Devlet Hastanesi Dahiliye ve Göğüs Hastalıkları Polikliniklerine ayaktan başvuru yaptığınız, ayrıca odyometri tetkiki yaptırmadığınız anlaşılmıştır. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 10/04/2014 tarihinde güncellenen Sağlık Uygulama Tebliğinin 2.2 -finansmanı sağlanan sağlık hizmetlerinin sağlanma yöntemleri ve ödeme kuralları maddesinin 14.bendinde: "Kişilere sağlanan sağlık hizmetlerine ilişkin düzenlenen sağlık raporu bedelleri, SUT eki EK-2/B Listesinde yer alan rapor puanları esas alınarak sadece bir adet olarak faturalandırılır. Ancak Kurum birimlerince sevk belgesi düzenlenmek suretiyle maluliyet, meslek hastalığı ve kontrol muayeneleri vb nedenlerle sağlık hizmeti sunucusuna sevk edilen kişiler için düzenlenen sağlık raporları ile ilaç ve tıbbi malzeme temini de dâhil olmak üzere tedavi amacıyla düzenlenen sağlık raporları dışında kalan; özürlülük raporu, ehliyet raporu, vasi tayini raporu, portör muayeneleri ve işlemleri, tarama amaçlı muayene ve işlemler vb özel amaçla kullanılacak durum belirtir rapor bedelleri ile bu durumların tespitine yönelik yapılan işlem bedelleri Kurumca karşılanmaz" denilmiştir. Bu nedenle hastanemize başvuran hastalara ilgili mevzuat doğrultusunda işlem yapılmaktadır.”

 

 

Editör: TE Bilişim