Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, aralarında Bilecik'in de bulunduğu bazı illerde içki yasağına ilişkin yayınlanan haberleri, 'Şayet bu şekilde bir yasaklama varsa bu hukuk dışıdır' diye değerlendirdi.

Bilindiği gibi, dün yayınlanan haberimizde 'Bilecik’te alkol yasağı da yok, alkol aldı diye ceza kesilen vatandaşta yok' şeklinde haber yazmış, konuya ilişkin gazetemize açıklamada bulunan Vali Halil İbrahim Akpınar, basında haberin yanlış yazıldığını belirterek, Bilecik Valiliği olarak hiçbir zaman öyle bir kararın alınmadığını ve bugüne kadar açıkta alkol aldı diye hiçbir vatandaşa cezai işlem yapılmadığını söylemişti.

Alkol yasağı olan iller arasında Bilecik’in bulunmadığı 2007 yılında İl Emniyet Çocuk Şube Müdürlüğü öngörüsü üzerine Valilik makamınca 18 yaş altı çocuklara alkol tiner ve bali satılmamasına ilişkin bir kararın alındığı ve genel müdürlüğe gönderildiği belirtilirken, bu kararın  genel müdürlük tarafından yanlış yazılarak Bilecik’in de alkol yasağı olan iller arasında gösterildiği de belirtilmişti.

Basında içki yasağı ile ilgili yayınlanan haberlerin ardından, Gümrük Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın görüşülmesi sırasında Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, milletvekillerinin bu konudaki sorularını yanıtladı.

CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz'ın, aralarında Bilecik'in de bulunduğu bazı illerdeki içki yasağını gündeme getirmesi üzerine Yazıcı, anayasanın, ailenin ve gençlerin korunmasını esas aldığını söyledi.

Yazıcı, özellikle çocukların, küçüklerin, aile bireylerin bu tür alışkanlık sağlayan ürünleri kullanmasında devletin koruyucu önlemler alması gerektiğini belirterek, ancak hiçbir zaman bir bölgede kullanımını yasaklayamayacağını belirtti.

Bakan Yazıcı, ''Ben Afyonkarahisar veya diğer illerde mülki amir veya başka makamın, bir ürünün kullanılmasını, tüketilmesini yasakladığına ilişkin bilgim yok. Şayet bu şekilde bir yasaklama varsa bu hukuk dışıdır. Zaten yargı müdahale eder, bunu iptal eder'' dedi. 

Editör: TE Bilişim