Geçtiğimiz gün Sabah gazetesinin Ankara ekinde çıkan bir köşe yazısında, Bilecikli Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın Ak Parti'nin Eskişehir belediye başkan adayı olmasının düşünüldüğü iddialarına yer verildi. Kemal Özuğur imzalı yazıda, 3 dönemdir Eskişehir Belediye Başkanlığı görevini başarıyla yürüten Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen'in karşısına güçlü bir rakip çıkarmak isteyen Ak Parti'nin, Miili Eğitim Bakanı Nabi Avcı'yı aday göstereceği ifade edildi. Yazıda, Nabi Avcı'nın Bilecikli olmasının da Eskişehirliler için sorun olmayacağı söylenirken, "Bilecikliler Eskişehirli sayılır" ifadesine yer verildi. 


Kemal Özuğur'un 13 Kasım tarihli Sabah Ankara gazetesinde yayınlanan yazısı:

Evet, Neden Avcı Olmasın?

Bu köşede 24 Temmuz 2013 tarihinde yazmıştık. "O aday neden Avcı olmasın?" Bazı meslektaşlarımıza çok saçma geldi, bazıları bizim Ankara kulislerinden bu yönde bir bilgi almış olabileceğimizi düşünüp, "Neden olmasın?" dedi.

Sayın Avcı ile bugüne kadar hiç karşılaşmadık, iki kelime etmedik ama, yaklaşık 15 yıldır izlediğimiz, takip ettiğimiz bir isim. Eskişehir Milletvekili seçildiği gün, ilk olarak kimi ziyaret ettiğine kadar detaylara bile sahibiz.

Sonuçları kamuoyu ile paylaşılmasa da, Eskişehir'de yapılan son "temayül yoklaması"na katılan Ak Partililerin çok önemli bir kesiminin büyükşehir belediye başkanlığı için tercihini Avcı'dan yana kullandığından da eminiz.

Ortada İl Genel Meclisi Başkanı Ahmet Yapıcı ve Kazım Sarıcı'dan başka aday adaylığı için resmen başvuran isim yok.

            ***

AK Parti Genel Merkezi ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın en az İzmir kadar Eskişehir'de de istediği, Eskişehir'e en az İzmir kadar önem verdiği ortada. İstanbul'u, Ankara'yı, Bursa'yı, hatta CHP'nin elinde olan Antalya'yı kazanacaklarından şüphesi yok.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın ancak çok güçlü bir aday ile kazanılabileceği bir gerçek.

Çünkü anketlere göre, son dönemde yaşanan trafik kabusu, kamu zararına yol açma davası gibi bazı olumsuzluklara rağmen Büyükerşen yine önde. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bu yöndeki açıklamasına rağmen, Büyükerşen'in dördüncü dönem aday olup olmayacağı hala net değil. AK Parti ise hesabını Büyükerşen aday olacakmış gibi yapıyor. Büyükşehir için ön plana çıkan Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, İl Genel Meclisi Başkanı Ahmet Yapıcı ve Ticaret Odası Başkanı Harun Karacan gibi isimler tabanı çok tatmin etmiyor ki, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın adaylığı tartışılıyor.

            ***

Bakmayın siz adaylık konusunda Sayın Avcı'nın, Barcelonalı, Messili, Los Angeles Lakerslı cevabına.

Bu cevabın çok esprili, çok zekice olduğunu kabul etmek gerekir ama, kesin bir yalanlama içermediği de ortada.

24 Temmuz'da dile getirmiştik. Başbakan Erdoğan bu yönde kararını verirse, Avcı'nın kabul etmeme şansı yok. Eskişehir'i mutlaka isteyen Erdoğan'ın, kendisine seçim günü yaptığı atakla İstanbul Belediye Başkanlığı'nı kazandıran Avcı'ya böyle bir görev vermesi de sürpriz olmaz.

            ***

Bir de tersten bakalım. Görülen o ki, bazı bakanlar başta olmak üzere üçüncü dönemi tamamlayacak bazı milletvekilleri yerel yönetimlere kaydırılacak. Belediye başkanı seçildikleri gün, milletvekillikleri sona erecek.

Bunların sayısı belki 10-15'i bulacak. Peki, iktidar partisi TBMM'deki koltuk sayısının daha fazla düşmesini göze alabilir mi? Özellikle yeni bir "Anayasa"nın gündemde olduğu, bir oyun bile önemli olduğu bu yasama döneminde.

            ***

Nabi Avcı, Milli Eğitim Bakanlığı'nı önümüzdeki günlerde bir başka partili arkadaşına devredebilir. Bu beni şaşırtmaz. Eskişehir'den aday gösterilip, seçimi kazanması ise Sayın Avcı'ya büyük prestij kazandırır. Özellikle de Büyükerşen ile yarışıp, sandıktan çıkarsa. Sayın Avcı'nın Eskişehirli olmaması bir dezavantaj da değil.

Bilecikliler zaten Eskişehirli sayılır. Kahramanmaraşlıları Meclis'e gönderen, İl Genel Meclisi Başkanı yapan Eskişehir seçmenini Avcı'nın Bilecikli olması hiç mi hiç etkilemez.

Kemal Özuğur

 

Editör: TE Bilişim