Eren Dumlupınar

Asayiş Şube Müdürlüğü başarılı bir operasyona daha imza attı. Villalar bölgesinde 11 ayrı evden hırsızlık yapan 3 kişilik çetenin bir elemanı, Asayiş Şube Müdürü Seyhan Yıldırım yönetiminde düzenlenen ‘şafak operasyonuyla’ yakalanarak adli makamlara sevk edildi. Bilecik Emniyet Müdürlüğünden konuya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Yapılan inceleme ve araştırmalarda; Hırsızlık olaylarının gerçekleştiği ikametlerin aynı bölgede bulunması, müstakil ve gelir düzeyi yüksek vatandaşların yaşadığı bölgeler olması daha önceden keşif çalışması yapılmış olabileceği düşüncesini ortaya çıkarmıştır. Ayrıca bazı ikametlere aynı tarihlerde zincirleme şekilde, akşam 19.00-23.00 saatleri arasında giriliyor olması, genel itibariyle villa tarzı, bir ve ikinci katların balkon veya alt katlarda bulunan PVC kapılarının zorlanarak içeri girilmesi evlerin giriş kapılarının arkadan sürgülenmek suretiyle ev sahiplerinin içeriye girmelerinin önlenmesi, özellikle değerli ziynet eşyaları ve nakit paraların çalınması, değerli eşya bulunamadığında taşıması kolay saat, tablet ve dizüstü bilgisayar gibi eşyaların çalındığından bahisle hırsızlık yönteminin aynı olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca 28.09.2014-06.10.2014 tarihleri arasında meydana gelen hırsızlık olaylarında yapılan incelemelerde benzer karakteristik özelliklere sahip ayak izlerine rastlanması 11 ayrı evden hırsızlık olayının da aynı şahıslarca gerçekleştirilmiş olabileceği değerlendirilmiştir.

06.10.2014 tarihinde gerçekleşen iki hırsızlık olayında ise hırsızlık fiilini gerçekleştiren şahısların İlimize özel bir araçla gelmiş olabilecekleri değerlendirildiğinden, olayların gerçekleştiği ikametleri uzaktan da olsa görebilecek kameraların bulunması üzerine kayıtlar kamera sahiplerinin rızası ile alınmış, yapılan incelemelerde, Toyota marka beyaz bir aracın olay mahallinde kısa süreli beklemeler yaparak dönüş aldığı gözlemlenmiş, MOBESE ve PTS ( Plaka Tanıma Sistemi) kayıtları alınarak detaylı bir şekilde incelenmiş, 34 plakalı Toyota marka beyaz aracın Organize Sanayi Kavşağından PTS ne giriş yaptıktan sonra Tren Garı Kavşağından MOBESE kameraları kayıtlarına girerek İlimizden ayrıldığı, yapılan sorgu ve araştırmada aracın oto kiralama şirketinden, aracın gerçek plakası ile hırsızlık olayının şüphelisi olabileceği değerlendirilen M.D. (31) isimli şahsa kiralandığı anlaşılmıştır. Aynı gün aracın 34 plakalı farklı bir araç ile İstasyon mevkiinden ilimize giriş yaptığı, araç içerisinden bir erkek şahıs indiği tespit edilmiştir. Aracın plakasına yönelik yapılan sorguda plakanın 2014 model beyaz renkli Hyundai marka araca ait olduğu, bahse konu plaka sayılı aracın sahibinin İstanbul İlinde ikamet eden bir Mali Müşavir olduğu, İstanbul dışına aracın hiçbir suretle çıkış yapmadığı, HGS kayıtları ile de bunu belgeleyebilecekleri anlaşılmış, gerçek plakanın yerine başka bir araca ait plaka takıldığından sahte olduğu, evden hırsızlık olaylarının bu sahte plakalı araç ile gerçekleştirildiği tespit edilmiştir.

Beyaz aracın sahte plaka ile Eskişehir İlinde de hırsızlık olaylarına karıştığı, yapılan araştırmalarda aracı şüpheli F.D. (29)’nin kullandığı, beraberinde diğer şüpheli Y.K. (37)’nın bulunduğu anlaşılmıştır. İlimiz Yenipazar İlçesinde ikamet eden Y.K. (37)’nın yakın akrabası İlimizde Ertuğrulgazi Mahallesinde, hırsızlık olaylarının gerçekleştiği bölgede ikamet etmektedir. Bu sebeple şüpheli Y.K. (37)’nın ikametten hırsızlık olaylarını bu bölgede keşif yaptıktan sonra diğer suç ortakları olan F. D. (29), M.D. (31) ve E.S. (27) ile birlikte gerçekleştirmiş olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca yapılan araştırmalar ve Eskişehir, Sakarya, Kocaeli, Düzce ve İstanbul İllerindeki Asayiş Şube Müdürlükleri ile yapılan görüşmelerde, F.D. isimli şahsın Eskişehir İli ve bahse konu diğer İllerdeki evden hırsızlık olaylarını da gerçekleştirdiği tespit edilmiştir.

Hırsızlık olaylarının aydınlatılması ile ilgili olarak, İlimizde bulunan PTS (Plaka Takip Sistemi) kayıtları incelenmiş, hırsızlık olaylarında kullanılmış olabileceği tespit edilen 1872 araç içerisinden eleme yöntemiyle 34 plakalı beyaz Toyota marka aracın hırsızlık olaylarına karıştığı tespit edilmiştir. Ayrıca işyeri ve sitelere ait sabit kameralar ile Emniyet Müdürlüğümüze ait MOBESE kameraları 128 saat süreyle izlenmiştir. Olay mahallerinden alınan parmak izi ve ayak izleri incelemeye alınmıştır. Tüm bu profesyonel yöntem ve tekniklerle elde edilen veriler ortak paydada birleşmiş,  alanında uzman Asayiş Şube Müdürlüğü ekiplerince İlimizde gerçekleşen 11 ayrı evden hırsızlık olayının şüphelileri 180 adet sabıka dosyası ve 14 ayrı suçtan ARAMA kaydı bulunan F. D. (29), M.D. (31), 3 adet sabıka kaydı bulunan E.S. (27), 25 adet sabıka kaydı bulunan Y.K. (37) isimli şahıslar olarak tespit edilmiştir. Hırsızlık olaylarının şüphelilerinden Y.K. (37) 04.11.2014 günü sabaha karşı gerçekleştirilen ŞAFAK OPERASYONU kapsamında yakalanarak adli mercilere sevk edilmiştir. Aydınlatılan diğer hırsızlık olaylarının şüphelileri ile ilgili, yurt genelinde bulunmaları muhtemel İllerde yakalama çalışmaları aralıksız bir şekilde sürdürülmektedir.

Yapılan titiz ve detaylı çalışmalar neticesinde İlimizdeki 11 ayrı evden hırsızlık olayı aydınlatılmış, olayların faillerinden 25 adet sabıka kaydı bulunan Y.K. (37) Bilecik Asayiş şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yakalanarak adli mercilere sevk edilmiştir. Yakalanan şüphelinin Müdürlüğümüzdeki ifadesinde Eylül Ayı içerisinde, Eskişehir’ deki bir ikametten, içerisinde 150.000 TL bulunan çelik kasanın çalınma olayına karıştığı beyanı üzerine Eskişehir Asayiş şube Müdürlüğü ile irtibata geçilmiş, olayın doğruluğu teyit edildikten sonra, oradaki görüntüler tarafımıza gönderilmiş, incelenmesi neticesi şüphelinin olaya karışanlardan biri olduğu tespit edilmiştir. İkametten hırsızlık olaylarının diğer üç faili F. D. (29), M.D. (31) ve E.S. (27)’nin yakalama çalışmalarına aralıksız devam edilmektedir.


Editör: TE Bilişim