Cafer Elmas

İl merkezinde meydana gelen dolandırıcılık olayında 2 yaşlı kadın dolandırıcıların hedefi oldu. Bayanların 2 ayrı bankada bulunan toplam 241.000 bin TL’sini alan R.D.(25) ve M.S.E.(27) isimli şahıslar İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş ekipleri tarafından kıskıvrak yakalandı.

Asayiş Şube Müdürü Seyhan Yıldırım öncülüğünde ardı ardına başarılı operasyonlara imza atan asayiş ekipleri, son olarak 2 kız kardeşi dolandırmaya çalışan şahısları yakalayarak Adli makamlara teslim etti.

Terör örgütlerine hesaplarından para aktarıldığını söyleyerek 2 yaşlı bayanı dolandıran şahıslardan R.D.(25), N.A. isimli bayandan parayı alarak hızla kaçarken Asayiş Şube Müdürlüğü ekiplerince yakalanırken, R.D.(25)’nin işbirlikçisi M.S.E.(27) ise arkadaşının telefonda konuşarak yerini öğrenmesi ile Bilecik-İstanbul yolu üzerinde aracı ile birlikte asayiş ekipleri tarafından seri takip ile yakalandı.

Asayiş ekiplerinin gösterdiği özverili çalışmalarda ilimizde suç işlenmesinin önüne hızla geçilirken, İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü başarılı çalışmalarla kamuoyunun da takdirini kazanıyor.

Son olarak dolandırıcılık olayını aydınlatan ve 2 yaşlı bayanı dolandıran şahısları yakalayan asayiş ekipleri, şahısların yapılan üst yoklamalarında ve araçlarında; 3000 Amerikan doları, 1900 TL.sı para, 7 adet tuşlu cep telefonu,  6 adet sim kart ve 1 adet para çantası ele geçirdiler.

Vatandaşların bu ve benzeri türden dolandırıcılık olaylarına karşı dikkatli ve duyarlı olmasını isteyen Asayiş Şube Müdürü Seyhan Yıldırım, böyle bir durumla karşılaşmaları halinde derhal 155 polis ihbar hattını aramalarını, hiçbir zaman için Polis ve Jandarma görevlilerinin vatandaştan telefon ile para talebinde bulunmayacağının bilinmesi gerektiğini de belirtti.

Konu ile ilgili olarak yapılan açıklamada, “21/10/2014 günü kendilerini Polis ve Savcı olarak tanıtan şüpheli şahıslar tarafından İlimiz İstiklal mahallesindeki ikametlerinde yaşayan Ş.A.(80) ve N.A. (76) isimli iki kız kardeş telefonla aranıp, terör örgütlerine hesaplarından para aktarıldığını söylenerek, hangi bankalarda ne kadar paralarının bulunduğu sorulmuş, bulunan paralarını çekmezlerse terör örgütünün hesabına aktarılacağı söylenilmiştir. Telaşlanan yaşlı bayanların çeşitli bankalarda paralarının bulunduğunu ifade etmelerinin üzerine dolandırıcıların “B.A. bankasındaki 89.00 TL.- nızı çekin biz almaya geleceğiz, paranız devlet güvencesinde kalacak, iki gün sonra hesabınıza yatıracağız” şeklindeki telkinlerinin ardından, Ş.A.(80) ve N.A.(76) isimli bayanlar B.A. Bankasında ortak hesaplarında bulunan 89.000 TL. larını çekmek üzere evden ayrılmışlardır. İlgili banka şubesine giden yaşlı bayanlar şüpheli şahıslarca tekrar aranarak daha önceden öğrendikleri A. Bankta bulunan 152.000 TL. sı paralarını da çekmelerini söyleyip yaşlı bayanları A. Banka yönlendirmişler, paranın ilgili bankadan çekmelerini sağlamışlardır. Yaşlı kadınlar dolandırıcıların ikametlerine gönderdiği şahsa paraları teslim etmişlerdir.

Olayın arkasından şüphelenerek 22/10/2014 günü 155 ihbar hattını aramalarından hareketle Asayiş Şube Müdürlüğümüz sivil ekipleri tarafından yaşlı kadınlara ait ikametin çevresinde gerekli güvenlik önlemleri alınmış, konu ile ilgili araştırma yapıldığı esnada dolandırıcılar yaşlı kadınları tekrar aramışlar, Z. Bankasındaki paralarını da çekmelerini istemişlerdir. Bunun üzerine sivil ekiplerimiz çevrenin dikkatini çekmeden Z. Bankası müdürüne, Ş.A.(80) ve N.A.(76) isimli bayanların dolandırıcılık olayına konu oldukları, Z. Bankasında bulunan 92.000 TL.sını dolandırıcıların yönlendirmesi ile çekmeye gelecekleri bildirilmiştir. Mağdure bayanlar banka şubesine gittiklerinde 92.000 TL.sını temsil edecek miktardaki kargo poşetine sarılı para şeklindeki kâğıtlar kendilerine verilmiş ve yaşlı bayanları sürekli telefonla arayarak yönlendiren dolandırıcıların inanması sağlanmış, 92.000 TL. sını artık gelip alabilecekleri belirtilmiştir. Yaşlı bayanlara telefonu  sürekli açık tutmasını söyleyen dolandırıcılar “Saat 15.00 te geleceğiz, 17.00 de geleceğiz” diyerek irtibatı koparmamaya çalışmışlardır. Saat 19.00 sıralarında parayı almaya gelen dolandırıcıların, ikametin merdiveninde parayı teslim alacaklarını söylemelerinin üzerine yaşlı kadınlardan N.A.(76) bankadan aldığı sözde para poşetiyle merdivene çıkmış, merdivendeki R.D.(25)’ ye poşeti vermiş, R.D.(25) merdivenlerden aşağı doğru hızla kaçarken sivil ekiplerimiz tarafından yakalanmıştır.

R.D.(25)’ nin işbirlikçisi M.S.E.(27) ile telefonda konuşarak yerini öğrenmesi sağlanmıştır. M.S.E.(27) isimli şahsın Urfa’ dan kiraladıkları 63… plakalı araç ile İstanbul istikametine kaçabileceği değerlendirilerek bu güzergahta yakalama çalışmalarına ağırlık verilmiş, şahıs Bilecik-İstanbul yolu üzerinde bahse konu araç ile birlikte ekiplerimiz tarafından sıcak takip sonucu yakalanmıştır.

 Dolandırıcılık olayının failleri R.D.(25) ve M.S.E.(27) işlemlerinin ardından “nitelikli dolandırıcılık suçu” nun failleri olarak adli makamlara sevk edilmişlerdir.

Yaşlı bayanların tüm işlemleri Asayiş Daire Başkanlığının “Hizmetin Yerinde İfa Edilmesi” projesi kapsamında Emniyet Birimlerine getirilmeden kendi ikametlerinde yapılmıştır.                                                                                                                           02/01             

            Vatandaşlarımızın bu ve benzeri türden dolandırıcılık olaylarına karşı dikkatli ve duyarlı olması, böyle bir durumla karşılaşmaları halinde 155 polis ihbar hattını araması, hiçbir zaman için Polis ve Jandarma görevlilerinin vatandaştan telefon ile para talebinde bulunmayacağını bilmesi gerekmektedir.

 

Şahıslara yapılan üst yoklamalarında ve araçlarında;

 

Toplam;

---  3000 Amerikan doları

---  1900 TL.sı para

---  7 adet tuşlu cep telefonu

---  6 adet sim kart

---  1 adet para çantası olay ile ilgili olarak ele geçirilmiştir.

 OLAYIN FAİLLERİNİN BİLECİK VE ÇEVRE İLLERDE KARIŞTIĞI DOLANDIRICILIK SUÇLARI

Şüpheli şahıslardan R.D. ifadesinde, 19/10/2014 günü Kütahya ilinde toplam 20.000 TL. sı değerinde altın ve euro’ yu yaşlı bir bayan şahıstan pembe poşet içerisinde aldığını, 21.10.2014 günü Denizli ilinde 13.000 euro, 1700 TL. para olan şeffaf poşet içerisinde 6-7 katlı bir binanın önünde yaşlı bir erkek şahıstan aldığını beyan etmiş, bu çerçevede toplamda;

--- Bilecik İlinde     : 152.000 + 92.000 = 244.000 TL.

--- Kütahya İlinde   : 20.000 TL. değerinde altın ve euro

--- Denizli İlinde     : 13.000 euro + 1.700 TL. sı para

Genel Toplam    : 263.700 TL.sı para  ve 13.000 euro tutarında dolandırıcılık olayı gerçekleştirmişlerdir.

 Ayrıca şüphelilerden M.S.E. nin Bursa Osmangazi ilçesinde 05.11.2012 tarihinde yine benzeri dolandırıcılık olayına karıştığı ve EKİP projesinde halen faili firar olarak gözüktüğü anlaşılmıştır” görüşlerine yer verildi.

Editör: TE Bilişim