Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Yaşar Tüzün, İYİ Parti’nin vermiş olduğu, “Geçici koruma altındaki Suriyeli’lerin gelecek 20 yıl içerisindeki ülkeye etkilerinin araştırılması” yönündeki grup önerisi hakkında TBMM’de konuşma gerçekleştirdi. Tüzün, ülkemizde yaşayan Suriyelilere yönelik yapılan masrafların 40 milyar Dolar olduğu iddiasının doğruluğunu buna yönelik bir Komisyon kurulmadığı için öğrenemediklerini aktardı.

“Türkiye’de 3 milyon 571 bin Suriyeli bulunmaktadır”

Vekil Tüzün, Suriyelilere yönelik geniş çaplı bir araştırma yapılması gerekliliğine değinerek , “özellikle 2011 yılından bugüne kadar Türkiye’de 3 milyon 571 bin Suriyeli bulunmaktadır. Bunun diğer kayıtlı olmayanlarla birlikte sayısı 5 milyon 300 bine çıkmaktadır.

“Yapılan masrafların 40 milyar Dolar olduğu söyleniyor”

Ülkemizde bunca işsizlik sorunu varken, bunca ekonomik sıkıntı varken buralara yapılan masrafların 40 milyar Dolar olduğu söyleniyor ama bununla ilgili elimizde resmi tespit ve kayıt yok. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bugüne kadar, bunun araştırılması noktasında verilen tüm öneriler maalesef AKP grubu tarafından onaylanmamıştır, AKP grubu tarafından destek verilmemiştir, dolayısıyla böylesine bir Komisyon kurulamamıştır.

“50 yıl sonra 4 kişiden 1’i Suriyeli olacak”

Eğer bu şartlar bu şekilde devam ederse Suriyelilerin ülkemizdeki yaş ortalaması 22, Türkiye’nin yaş ortalaması 32. Bugün Kilis’te yaşayan Suriyeli nüfus oranı yüzde 81, Şanlıurfa’mızın Akçakale İlçesi’nde 115 bin yerli nüfus var, buna karşılık 140 bin Suriyeli nüfus bulunmaktadır. 5 yıl sonra 100 kişiden 5’i Suriyeli olacak, maalesef burası çok önemli 50 yıl sonra 4 kişiden 1’i Suriyeli olacak. Bu artış oranı böyle devam ettiği sürece böyle bir nüfus oranının gelecekte ülkemizi nereye taşıyacağı gerçekten büyük kaygı verici. O nedenle 40 milyar Dolar harcandığı söylenen ve bugüne kadar Komisyon kurulmadığı için bunun ne noktada olduğunu bilmeyen parlamenterler ve parlamento durumundayız.

“Gelin bunu araştıralım”

Karma eğitimde çocuklar hangi seviyede? İlköğretim okullarında, karma eğitimde çocuklar hangi seviyede? İlköğretim okullarında ders alıyorlar. Karma eğitim olduğu için bu çocuklar sınıflarda Türk öğrencilerin ortalamasını düşürüyorlar mı? Sağlık noktasında hangi sorunlar yaşanıyor? Suriyelilere sağlık noktasında hangi öncelikler veriliyor? bunların araştırılmasında bir sakınca yok. Biz İçişleri Komisyonu olarak geçtiğimiz ay yapmış olduğumuz toplantıda, ‘Suriyelilerin kamplarını inceleyelim, buraya bir Araştırma Komisyonu olarak değil de Komisyon üyeleri olarak ziyaret edelim, onların durumlarını bir gözden geçirelim’ diye bir karar aldığımızda maalesef yukarıdan bir el dokundu bu ziyarette iptal oldu. Dolayısıyla yüce parlamentonun bu yönde bir Komisyon kurup araştırmasında bir sakınca olmadığını belirtiyorum” dedi.

“40 Milyar Doların nerelere harcandığını sorduk, cevap alamadık”

Diğer yandan sosyal medya hesabından TBMM’deki konuşmasına yönelikte bir açıklama yapan Vekil Tüzün, “Tehlikenin farkında mısınız? Suriye’liler için harcandığı iddia edilen 40 Milyar Doların nerelere harcandığını sorduk, cevap alamadık” ifadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilişim