Elementer, Hayat, Emeklilik branşlarında sigortalılarına hizmet verdiklerini belirten Sevim Özer Türkmen, yeni düzenleme ile ilgili bilgiler verdi:

“Hazine Meüsteşarlığının Kara Araçları Kasko Sigortası Genel Şartlarına İlişkin Duyurusuyla yapılan değişiklikle; Yeni yapılandırılan ‘kasko genel şartları’nın öncekine göre, birçok konuda sigortalı ile sigortacı arasında yaşanan anlaşmazlık ve müşteri memnuniyetsizliklerini ortadan önemli ölçüde kaldıracağı görüşündeyim.. ‘Kasko Genel Şartları’nda yapılan kapsamlı değişiklikle sözleşme içeriği ve böylelikle hasar süreci çok daha netleşmiş ve şeffaflaşmış durumdadır.

Yeni yapılandırmadan önce özellikle tam ziya (pert) hasarlarında, rayiç değerin tespitine ilişkin zaman zaman sigorta şirketleri ile sigortalılarımız arasında sorunlar yaşanmıştır. Yeni düzenleme ile rayiç değerin nasıl tespit edileceğinin daha sözleşme öncesi kararlaştrılmış ve poliçeye yazılmış olması istisnai durumlar dışında anlaşmazlıkları ortadan kaldıracaktır. Bu durum beraberinde, şirketlerin rizikoyu fiyatlandırmasında, sigorta başlangıcındaki araç (orjinal donanım ve aksesuarları dahil) değerini daha titizlikle tespit etmelerini ve rayiç değer tespitinde daha genel kriterleri baz almasını da mümkün hale getirmektedir. Bu sebeple sigorta şirketleri, ürün ve tarife yapılarında ciddi değişiklikler yapmış olup ve daha doğru tarifeler çalışılmıştır. Sigorta şirketlerinin çıkarmış olduğu alternatli kaskolar ile poliçe kapsamındaki hasara bağlı onarımların nerede yapılacağının sözleşme ile baştan belirlenmesinin, sigortalı-sigortacı uzlaşmazlığını ortadan kaldıracaktır.

Sigorta şirketlerinin yaptığı çalışmalar sonucu düzenlenen teminatlar ile;

                1) DAR KAPSAMLI KASKO: Yetkisiz servis, orijinal olmayan, eşdeğer, muadil parça

                2) GENİŞ KAPSAMLI KASKO: Yetkili servis, orjinal parça ve

Genişletilmiş kasko tanımına uygun olarak Çarpma, Çarpışma, Kötü niyetli hareketler, Yanma, Hır-sızlık teminatları otomatik olarak da-hil olurken bunlara ilave yapılacak ek sözleşme ile teminatın kapsamını ge-nişletmek mümkün olup, sigortalılar araçlarını, kemirgen ve belirtilen di-ğer hayvanların vereceği zararlara, patlayıcı madde zararlarını da teminata dahil ettirebilirler.

Yapılan değişikliklerle sigor-talılarımız açısından bakıldığında, sözleşmenin baştan iyi okunması ve özellikle onarım yerinini ve yedek parça kullanımı konularının belirlen-mesinde çok daha bilinçli olunması gerekitğini söyleyebilirim.”

Editör: TE Bilişim