Bilecik'in Bözüyük ilçesinde yaşayan emekli müteahhit Mehmet Çolak, elektrik kullanımına izin verilmeyen yazlık evinin enerji ihtiyacını, kurduğu rüzgar ve güneş sistemi sayesinde sağlıyor. Rüzgar gücüyle kuyudan çıkardığı suyla da bahçeyi suluyor.

İlkokuldan sonra inşaat işlerinde kendini yetiştirerek müteahhit olmayı başaran Çolak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçeye bağlı Poyra Köyü'ndeki arazisinde inşaa ettiği yazlık evi için elektrik kullanma izni vermeyen yetkililere kızarak, kendi kurduğu rüzgar ve güneş enerjisinden elektrik ürettiğini söyledi.


Emeklilik sonrası yazlık ev yaptırdığını ifade eden Çolak, evin tüm elektrik ihtiyacını ise internet üzerinden yaptığı araştırmalar neticesinde kurduğu rüzgar ve güneş enerjisi sistemleri sayesinde karşıladığını belirtti.

Çolak, yazlığa elektrik çektirmek istediğinde sorun yaşadığını anlatarak, şöyle konuştu:

"Burada evin ruhsatı yok, araziye ruhsat verilmiyor. Öyle olunca kendim araştırdım, daha önce de zaten böyle bir tecrübem vardı. Rüzgar enerjisinden elektrik üretmiştim. Onu bildiğim için, internetten araştırdım, pervaneleri sipariş verdim. Sadece rüzgar gülü yetmedi. Lambamı yakıyordu, televizyonumu çalıştırıyordu ama motora, buzdolabıma yetmiyordu. Bu sefer, 2 tane güneş paneli ilave ettim ve şu anda problem bitti. Hiç kimseye danışmadan, sormadan kendim yaptım bütün sistemi. Burada, 2 tane 150 amperlik akülerimiz var. Güneş enerjisi ve rüzgar gülünden gelen elektriği burada depoluyorum. Gündüz depolanan elektrik, bütün gece bana yetiyor. Lambama, televizyonuma yetiyor, buzdolabım 24 saat çalışıyor. Evde her yerde 220 volt elektrik oluyor, elektrik süpürgesi, matkap gibi aletleri çalıştırıyoruz. Ben şu anda bütün ihtiyacımı buradan karşılıyorum. Şimdi kuyuya da aynı sistemi kuruyorum. Oradan suyu da güneş enerjisinden çekeceğim."


Evdeki elektrikli aletlerin yanı sıra 9 dönümlük arazi üzerinde kurduğu güvenlik kameraları, aydınlatmalar ve arazisinde yetiştirdiği sebze, meyve ve tüm süs bitkilerinin su ihtiyacını da geliştirdiği enerji dönüşüm sisteminden elde eden Çolak, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Elektrik problemim olunca, güneş enerjisi ve rüzgar gülüyle içeride gösterdiğim akülere depo yapıyorum ve elektriğimi kullanıyorum. Şu anda, elektrik problemim kalmadı. Aydınlatmalar, kamera sistemlerim var. Geceleri, direkteki lamba hava karardığı zaman, kendi otomatik olarak yanıyor. Hava aydınlandığında kendiliğinden sönüyor. Bahçe sulaması için de hem rüzgarla suyu çekiyorum. Dikey döner pervanelerle rüzgar enerjisi elde ederek, kuyudan suyu 70 metreye kadar çekiyorum. Dalgıç pompalarım var, onlarla da kuyudan, havuzdan su çekebiliyorum."


Editör: TE Bilişim