AKUT Bozüyük operasyon merkezinde toplanan AKUT Genel Başkanı Nasuh Mahruki ve AKUT gönüllüleri, Düzdağ mevkisinden 8 kilometre yürüyerek Metristepe anıtına ulaştı.
Burada anıt önünde saygu duruşunda bulunarak İstiklal Marşı’nı okuyan grup, daha sonra 8 kilometre daha yürüyerek AKUT Bozüyük operasyon merkezine geldi.
AKUT Genel Başkanı Mahruki, yaptığı açıklamada, yürüyüşe, AKUT’un Bozüyük, Eskişehir, İstanbul, Bursa, Antalya, Alanya ve Afyon ekipleri ile UMKE Eskişehir ekibinin katıldığını söyledi.



Yürüyüşün asıl amacının, 1. İnönü Zaferi’nin anmak olduğunu vurgulayan Mahruki, şöyle konuştu:
“ Neticede bu bütün Türk milletini birinci dereceden ilgilendiren bir mesele. Çünkü Atatürk’ün İsmet İnönü’ye bu zaferden sonra telgraf çekip ‘Siz orada yalnız düşmanı değil, milletin makus talihini de yendiniz’ dediği ve tarihe geçmiş bir cümle bu. Türk ordusunun ondan sonrasındaki bütün başarıları, hep bu 1. İnönü Zaferi’nden sonra elde edilmiş başarılar. Oradaki moral motivasyon yüklemesiyle kazanılmış başarılar bir taraftan da. Dolayısıyla stratejik olarak çok önemli bir dönemeç bu. AKUT’un Bozüyük ekibi 7 sene önce bu projeyi Türkiye’nin gündemine getirdiler. Ocak ayının başında yaşanan bir zafer bu. Dolayısıyla anma etkinliğini yapmak biraz zor. Kar, kış herkesin yapabileceği bir şey değil. Ama Sarıkamış şehitleri projesini de 2003 yılında Türkiye’nin gündemine biz getirmiştik. Çünkü 89 yıl boyunca Sarıkamış şehitleri layık oldukları şekilde anılmadılar bu ülkede. Üstü örtpas edildi bu konunun. Çok ciddi askeri stratejik hatalar yapılan bir harekattı. 89 sene örtpas edilmişti, bir tek silahlı kuvvetler anıyordu Sarıkamış şehitlerini. 2003 yılında 89’ncu yılında bizim devreye girmemizle birlikte olay bir anda değişti. Hedefimiz, 89’ncu yılda biz gündeme getirelim, 90’ncı yılda bütük Türkiye sahip çıksındı. Başbakan, Cumhurbaşkanı ve herkes geldi. Devlet ve millet sahip çıktı ve orada yaşananları öğrendi. Sarıkamış projesinde biz başarıya ulaştık.”



İnönü Zaferi’ni anma etkinliği çerçevesinde yapılan Metristepe yürüyüşünün, 7 yıl önce AKUT tarafından 7 yıl önce başlatıldığını anlatan Mahruki, şöyle devam etti:
“İlk başlattığımızda sadece AKUT gönüllüleriydi, sonrasında büyüyü ve geçen sene 2 bin kişi vardı. Bu artık halkın sahip çıktığı bir noktaya geldi. Bizim de istediğimiz bu. Sonuşta bu zafer, vatandaşın zaferi. Vatandaşın da bunun farkında olması, milli değerlere sahip çıkması, özellikle çocuklara bunların öğretilmesi ki, bu topraklar kolay kazanılmadı. Bu topraklar bedeli ödenerek kazanıldı. Can verildi, can alındı, sakat kalında, gazi olundu, gencecik yaşta insanlar hayatlarını kaybetti. Vatan toprağı kutsal bir şey. Her karışı vatandaş kanıyla sulanmış bir coğrafya burası. Biz bunun unutulmasını istemiyoruz. O yüzden başlattık bu projeyi. Çok da iyi geldi buraya kadar ama bu sene gördük ki, acayip bir kış oldu. Yıllardır böyle bir kış yaşamıyorduk Türkiye’de. AKUT ekipleri en yoğun kışlarını bu dönem geçirdiler. Bizim bütün ekiplerimiz operasyonda. Bu sene hesapta olmayan sert bir kış oldu. Ama bu gün havanın açık olacağı da belliydi. Bu günkü yürüyüşte biz 70 kişi kadar yürüdük. Bizim gönlümüzden geçen bu sene 2 – 3 bin kişiyle yürümekti ve yürünebilirdi aslında. Keşke yol açık olsaydı. Bilecik Valiliği açıklama yaptı, ‘halkın yürüyüşüne kapatıldı’ diye. Biz de hak verdik aslında. Biz kış dağcılığına hazır geldik buraya. Fakat bir gece önceden Cengiz Özkan ve Sadrettin Gökçen kendi aralarında karar vermişler ve sabahtan kendi traktörleri ile yolu açtılar. Anıtın altında da çorba ikramı yaptılar. Biz 1 metre karda bata çıka yürümeyi göze almışken, traktörün izinden çok rahat bir şekilde yürüdük, çorbamızı da içtik. Biz 70 kişi bu güzelliği yaşayabildik. Ben bu yıl burada yerel yönetimlerden daha aktif olmalarını beklerdim. Yani 1 traktör sahibi kendi inisiyatifiyle bu yolu açabilirsa, bunu yerel yönetim de açabilirdi. Sebebini bilmiyorum ama biz orada 3 bin kişi olabilirdik. O yolu açmak da atla deve bir iş değil. Neden açılmadığını bilemiyorum. Biz vazifemizi yerine getirdik. Yukarıya kadar çıktık, saygı duruşumuzu yaptık, İstiklal Marşımızı okuduk. Biz şehitlerimizi layık olduğu şekilde andık.”



Öte yandan Belediye, Ticaret ve Sanayi Odası, Kent Konseyi ve AKUT tarafından düzenlenen yürüyüş, yoğun kış şartları nedeniyle halka kapatılmış, öncesinde de yürüyüş için hazırlanan davetiyede AKUT Genel Başkanı Mahruki’nin imzası davetiyeden çıkartılmıştı.



Barış Eren

Editör: TE Bilişim