Yol yapım mevsiminin başlamasıyla birlikte İstasyon Mahallesinde bulunan asfalt şantiyesinden çevreye yoğun duman ve koku yayılmaya başladı. Orhangazi Mahallesi (TOKİ), İstasyon Mahallesi ve Aşağıköy’ün tam ortasında bulunan şantiyeden yayılan asfalt dumanı bölgeye çöküyor ve vatandaşların sağlığı için ciddi risk oluşturuyor. Eğer yetkililer önlem almazlarsa kanserojen olduğu bilinen Bitumen gazı 2 ay boyunca bölgeye salınmaya devam edecek.

Gazetemize ulaşan çok sayıda vatandaşımız asfalt şantiyesinden çevreye yayılan duman yüzünden nefes almakta güçlük çektiklerini, evlerinin içine kadar giren yoğun asfalt kokusu nedeniyle uykularının kaçtığını söylediler. Şantiyenin özellikle geceleri çalıştığını ve sabahın ilk saatleriyle birlikte bölgeye siyah bir sis bulutu çöktüğünü belirten vatandaşlar, hem insan sağlığına hem de doğal çevreye zarar veren şantiye için gerekli önlemlerin alınmasını istiyorlar.

Önümüzdeki 2 ay boyunca Özel İdarenin asfaltlama işinin devam edeceğini hatırlatan vatandaşlar, “Yoğun asfalt kokusu geceleri uykumuzdan uyandırıyor. Özellikle çocuklarımız bu durumdan olumsuz etkileniyor. Bu tesis gazlarını filtreliyor mu? Tesisin emisyon kontrolleri yapılıyor mu? Her sabah uyandığınızda siyah bir sis bulutu içinde oluyoruz. Camlarımızı açamaz olduk. Burada yaşayan binlerce insanın zehirlenmesine nasıl göz yumuluyor?” diyerek başta Bilecik Valiliği olmak üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Müdürlüğü gibi ilgili kuruluşları göreve çağırdılar.

UZMANLAR NE DİYOR?

Yapılan araştırmalar asfalt dumanı olarak bilinen bitumin’in kanserojen olduğunu ortaya koymuştur. Benzen de dâhil olmak üzere, asfalt buharı ve bileşenleri, güçlü birer kanserojen maddedir. Birçok vaka, asfaltla kanser arasındaki ilişkiyi kanıtlar niteliktedir. Hayvan çalışmalarında, asfalt kimyasallarının kansere neden olduğu ise belgelenmiştir.

Birçok uluslararası çevre koruma kanunu, petrol rafinerileri ve asfalt işleme tesislerinin sıvı atık, partikül ve duman emisyonlarını sınırlayacak sıkı kodlar geliştirmiştir. Bu tür endüstriyel tesislerde, kükürt dioksit, duman, toz, çeşitli partiküller ve diğer birçok emisyon titizlikle kontrol edilmelidir. Bu kontrollerin dışında, elektrostatik filtreler, genellikle ‘emisyonlarının kontrolü için gerekli ana ekipman’ olarak adlandırılan toplayıcı filtreler ve ikincil toplama üniteleri ile primer toz toplayıcılar da kullanımda olmalıdır. Asfalt üretimi sırasında yayılan kirleticilerin egzozlar tarafından tutulması da önemlidir. Denetlenmeyen hidrokarbonlar, gökyüzüne koyu bir duman, karanlık bir gölge, koku ve kirlilik yayacaktır.

(Çevre Misyonu Platformu /ÇEVREM Dr. Zafer Gür’ün çevirisidir)

Editör: TE Bilişim