30 Ağustos 1922'de Dumlupınar'da büyük önder Gazi Mustafa Kemal'in başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Türk tarihinin dönüm noktalarından biri olan Büyük Taarruz'un 97’inci yıl dönümünde tüm yurtta olduğu gibi ilimizde de çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Saat 10.00’da Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk anıtına Vali Bilal Şentürk ve Belediye Başkanı Semih Şahin tarafından çelenklerin sunulması ile başlayan program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam etti. Günün anlam ve önemine ilişkin Personel Üsteğmen Ali Eratik tarafından bir konuşma gerçekleştirildi.

“Büyük Zafer’in 97’nci yılını kutlamanın haklı gururunu yaşıyoruz”

“Dünyanın sayılı askeri güçlerinden birisi olan Silahlı Kuvvetlerimiz her zaman, her yerde ve her şartta verilecek görevleri ifaya hazırdır” vurgusunu yapan Üsteğmen Eratik konuşmasında, “bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasına temel teşkil eden 30 Ağustos 1922'de kazandığımız Büyük Zafer’in 97’nci yılını ulusça kutlamanın haklı gurur ve heyecanını yaşıyoruz.

1900’lü yılların başlarında meydana gelen büyük devletler arasındaki çıkar çatışmaları, dünyada gelişen fikir akımları, sanayileşme gibi gelişmeler sonucunda Birinci Dünya Savaşı sonunda müttefiklerin aldığı ağır yenilgiler sonucu Mondros Mütarekesi imzalanmış, imzalanan anlaşma ile bin yıldır üzerinde kan dökerek, can vererek yurt edindiğimiz Anadolu toprakları o dönemin büyük devlet ve onların maşaları tarafından işgal edilmiş, ayrıca tarihimize kara bir leke olarak geçen Sevr Antlaşması da ulusumuza dayatılmıştır.

İşgal güçleri girdikleri her yerde adeta tarihi kinlerini kusarcasına dünyada eşine az rastlanır işkence, zulüm ve hakaretlerde bulunmuşlardır. İşte böylesine umutsuz görünen, üzerimizde kara bulutların dolaştığı bir ortamda Mustafa Kemal ve onun dava arkadaşları bağımsızlık meşalesini yakarak "Ya İstiklal, Ya Ölüm" parolasıyla aydınlığa giden yolu aralamışlardır.

Bu bağımsızlık ve aydınlık mücadelesinin ilk hedefi son neferine kadar düşmanı güzel ve kutsal vatanımızdan atmak şeklinde belirlenmiştir. Süregelen savaşların sonuncusu olan Sakarya Meydan Muharebesi de hedefimize ulaşmaya muktedir olduğumuzu, milletimizin istiklali uğruna kanının son damlasına kadar mücadeleye devam edeceğini ispatlamıştır.

Ancak dünyanın en kahraman, en savaşçı milletine düşen görev düşmana son darbeyi vurmak olmuştur. Mustafa Kemal'in Başkomutanlığı altında Türk kuvvetleri düşmana beklemediği bir yerden taarruza geçerek stratejik sahada düşmanı aldatmayı başardı. Avrupalı’nın 5-6 ayda geçilmez dediği Afyon mevzilerini 3 günde geçerek, 30 Ağustos'a gelindiğinde düşman kuvvetlerinin önemli bir bölümünü imha etti. Bu büyük zafer ile düşmana son darbe de vuruldu, ardından icra edilen takip harekatıyla da 9 Eylül’de düşman İzmir’de denize döküldü.

30 Ağustos Zaferi, Türk Ordusu'na "Silahlı Kuvvetler Günü" olarak armağan edilmiştir. Türk Silahlı Kuvvetleri ülkemizin huzur ve bekasını sağlamak, bölgemizde ve dünyada sürekli barışın tesisine katkıda bulunmak için tarihinden ve milletinden aldığı güçle, modern harp silah ve teçhizatıyla, güçlü ve dinamik personeliyle, ulaştığı yüksek eğitim seviyesiyle, azimli ve kararlı komuta kademesiyle, dostlarının ve ülkemizin güvencesi, düşmanlarımızın korkulu rüyası olmaya devam etmektedir.

Dünyanın sayılı askeri güçlerinden birisi olan Silahlı Kuvvetlerimiz her zaman, her yerde ve her şartta verilecek görevleri ifaya hazırdır. 30 Ağustos Zaferi’ni bize armağan eden kahramanlıklarla dolu tarihimiz, yeni bir çığır açan bayrağımız, korkusuzluğun, yurtseverliğin bir efsanesi, bir destanı olmuşlardır, sonsuza dek minnet ve şükranla anılacaklardır” dedi.

Günün anlam ve önemine ilişkin şiirlerin okunması, çeşitli spor dallarında dereceye giren öğrencilere ödül takdimi, Küre Mehteran Takımı’nın gösterisi ve tören geçişi ile süren program Şehitlik ziyareti ile devam etti.

Şehitlik’te devam eden programda, Vali Bilal Şentürk, Milletvekili Selim Yağcı, Belediye Başkanı Semih Şahin ve 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğ. Murat Bulut tarafından şehit mezarlarına karanfil sunuldu.Ardından tören mangası tarafından 3 el saygı atışı yapıldı. Şehitlik’teki program İl Müftüsü Necati Akkuş’un Kur’an-ı Kerim okuması ile son buldu.

Editör: TE Bilişim