Tarihi konaklarının yanı sıra yemek kültürü ile de ön plana çıkmaya başlayan Osmaneli İlçesi’nde başlatılan “ilçelerimizin, ilimizin yemek çeşitlerini ve Osmanlı mutfağını tespit etmek ve arşivleme Projesi” çerçevesinde ilk çalışma gerçekleştirildi.

Bilecik Valiliği, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Bilecik Ticaret Odası, BEBKA ve Osmaneli Belediyesi’nin destekleri ile başlatılan ve BŞEÜ Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Mesut Kaplan tarafından yürütülen çalışma ilki ilçede bulunan Prof. Dr. Yunus Söylet İçmeler Tesisleri’nde yapıldı.

“50’ye yakın yemek çeşidini kitaba dönüştüreceğiz”

Proje yürütücüsü Öğretim Üyesi Mesut Kaplan konuya ilişkin yaptığı açıklamada; “Bugün Osmaneli de proje kapsamında çalışmalara başladık. İlk olarak Ovmaç Çorbası, Borani,Lor Peynirli Erişte yemekleri için Osmaneli Belediyesi Prof. Dr. Yunus Söylet İçmeler Tesislerinde kadınlarımızın sunumlarını test ettik ve bu yemekleri arşive aldık.Osmaneli de 50’ye yakın yemek çeşidini kitaba dönüştürüp,tariflerini oluşturarak arşivleneceğiz.Sonrası Bilecik ilinin tüm ilçelerinin aynı şekilde yemek türlerini oluşturup arşivleyeceğiz.Her yemeğin reçetesi,yapım tekniği,tescil dosyası hazırlanarak tescil işlemini gerçekleştireceğiz.Böylelikle Gastronomi Turizmi açısından çok önemli olan ilçelerimizin,ilimizin ve Osmanlı mutfağının Arşivi,tarifi,kitabı oluşacak ve ölümsüzleşecek.” dedi.

“Mayıs ayı’nda proje sonuçlandırılacak”

Belediye Başkanı Münür Şahin ise projenin en önemli noktasının sürdürülebilirlik olduğunun altını çizerken, “İlimizde turizm ve buna bağlı gelişen çeşitli alanlarda çalışmalar hızlanmıştır. Gastronomik önem taşıyan yöresel ürünler Coğrafi işaretli yöresel astronomik ürünlerin tescile konu olan niteliklerine uygun olarak üretim sürecine ait standartların korunması, ciddi bir denetim, organizasyon ve en önemlisi sürdürülebilir bir sistem gerektirmektedir. Bu çabalar sonucunda Osmaneli yemek kültürüne ait olan ürünlerimizin incelenmesi ve tescil özelliği taşıyan ürünlerin dosyalarının hazırlanması için Şeyh Edebali Üniversitesi, Öğretim Görevlisi Mesut Kaplan ile beraber çalışmalar başlamış olup, Mayıs ayı içerisinde sonuçlandırılması planlanmıştır.


Bu çalışma ile ilimizin yöresel ürünler hakkında yapılmış olduğumuz çalışmaların desteklenmesi, özelliklerinin tespit edilmesi, reçetelerinin çıkartılması, üretim şekillerinin standardize olması ve yaygınlaştırılmasına çalışılacaktır.” dedi.

Editör: TE Bilişim