Bilecik Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapmakta olan Başhekim Yardımcısı Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Yusuf Murat Altun, kalça kırığı olan 79 yaşındaki yüksek riskli hastayı yapmış olduğu lokal anestezi ameliyatı ile ayağa kaldırdı.

Doktor Altun, bu başarılı ameliyat ile gerek Bilecik’teki sağlıkçılar, gerekse de hastalar açısından büyük takdir topladı.

Kendisine kalça kırığı ile başvuran Nazif Kütükçü (79) yapılan muayenelerde genel sağlık durumu itibariyle anestezi açısından yüksek risk oluşturan bir grupta değerlendirildi. Doktor Altun, hastanın yüksek riskli olması nedeniyle kalça kırığının çivileme ameliyatını lokal anestezi ile yapmaya karar verdi.

“HASTAMIZ AKCİĞER VE KALP AÇISINDAN YÜKSEK RİSKLİ OLARAK DEĞERLENDİRİLMİŞTİ”

Ameliyatı başarılı bir şekilde gerçekleştiren Doktor Altun, hastasını ayağa kaldırmayı başardı. Hastasını muayene eden ve sargısını değiştiren Doktor Altun, gerçekleştirmiş olduğu ameliyatı şöyle anlattı:

“Ben Yusuf Murat Altun, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanıyım. Yaklaşık iki yıldır Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Ortopoedi Uzmanı olarak görev yapıyorum. Nazif amcamız genel durumu itibariyle anestezi açısından yüksek risk oluşturan bir grupta kalça kırığı ile bize başvurdu. Kalça kırığı cerrahisinde anestezi açısından riskli olduğu için kalça kırığının çivileme ameliyatını lokal anestezi ile yapmaya karar verdik.

Gayet ağrısız ve bir anestezi komplikasyonuna maruz kalmadan hastamızın ameliyatını tamamladık. Kendisi aynı zamanda diyaliz hastası olduğu için şu anda ameliyat sonrası diyalizini alıyor. Herhangi bir sıkıntımız yok şuan için her şey yolunda, bugün hastamızı ayağa kaldırdık, oturttuk ve şu anda işler yolunda.

Hastamız 79 yaşında akciğer ve kalp açısından ameliyat öncesi hazırlık döneminde yüksek riskli olarak değerlendirilmişti. Dolayısıyla ameliyat sonrası kendisine yoğun bakım yerini hazırlamıştık ancak öyle bir şeye ihtiyacımız olmadı. Lokal anestezi altında başarılı bir şekilde cerrahisini tamamladık.

Kırık hattındaki, ‘kırık hematomu’ dediğimiz bölgeye kapalı bir cerrahi olduğu için üç delikten yaptığımız bir ameliyat bu. Delikleri açacağımız yerlere bir anestezi kokteyli hazırlıyoruz, bu kokteyli kemiğin ağrı duyusuolan periost denilen zarına enjekte ediyoruz. Dolayısıyla bu bölgede bir his kaybı yaratıyoruz daha sonra ameliyat öncesi bu uyuşturduğumuz yerlere sadık kalarak cerrahimizi tamamlıyoruz. Kemiğin iç kısmının ağrısız olması bu cerrahideki avantajımız oluyor. Hasta bazında da şöyle bir avantajımız vardı hastamızın yağ ve kas kütlesi oldukça düşük yani zayıf bir hasta. Kaşektik dediğimiz hasta gurubuna giriyor. Bu da bize ameliyatta avantaj sağladı. Birde tabi kırığımız Nondeplase dediğimiz ayrışmamış bir Intertrokanterik kırıktır dolayısıyla ameliyatını kısa bir sürede kolaylıkla gerçekleştirmiş olduk.”

“DOKTOR BEYİMİZ RİSKİ ALDI”

Hasta Nazif Kütükçü’nün başında refakatçi olarak bulunan oğlu İbrahim Kütükçü ise, “Doktor beyimiz riski aldı çok başarılı, güzel bir ameliyatla sonuçlandı” dedi.

İbrahim Kütükçü Doktor Altun’a gerçekleştirmiş olduğu ameliyat için teşekkürlerini sunduğu konuşmasında şunları söyledi:

“Nazmi Kütükçü’nün oğluyum adım İbrahim Kütükçü, riskli ameliyattı, böyle uyuması mümkün değildi. Doktor beyimiz riski aldı çok başarılı, güzel bir ameliyatla  sonuçlandı ameliyatımız. Şu anda tekrar diyalize bağlanabildi hayatı devam edebiliyor, Allah böyle doktorları hastanemizden eksik etmesin. Belki  ilk deneyimi herhalde o da bir avantaj oldu inşallah böyle hastalar daha cesaretle bu ameliyatları kabul edebilir, Bilecik’imiz için çok güzel bir başarı. Babamız gerçekten iyi yani gerçekten tahmin etmiyordum bu kadar iyi olabileceğini ama inşallah daha da iyi olacak bu kadar olduktan sonra güzel olur diye düşünüyoruz.”

“SEVK VEREN DEĞİL, SEVK ALAN BİR HASTANE OLDUK”

Diğer yandan Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ni ‘sevk hastanesi’ olarak değerlendiren birçok vatandaş bu gibi ameliyatların Bilecik’te yapılmasının büyük bir başarı olduğunu dile getirirken, “hastanemiz sevk veren değil sevk alan bir duruma geldi, ne mutlu bizlere, doktorlarımıza” yorumunda bulundular.

Editör: TE Bilişim