737.Ertuğrulgazi’yi Anma ve Yörük Şenlikleri’nin 2.gününde Türk Dünyası’nın dört bölgesinden gelen Yörükler, Söğüt Kaymakamlığı önünde protokol üyeleri tarafından karşılandı.

Yörüklerin karşılanması ve alana girişleri protokol üyeleri tarafından ayakta alkışlanırken, program protokol konuşmaları, halk oyunları gösterileri ve ardından Mehteran Bölüğü eşliğinde kortej halinde türbeye kadar yürüyüş ile devam etti.

Vali Tahir Büyükakın Kaymakamlık binası önünde; “Rüya çınarımız bu nurdan beslenerek filizlenmiş, serpilip büyümüş, üç kıtaya gölgesi düşmüştür. Ertuğrul Gazi’nin 400 çadırlık obası, önce beylik, sonra devlet ve nihayet 3 kıtaya 7 iklime hükmeden adil bir cihan devletine dönüşmüştür.” İfadelerine yer verdiği konuşmasında şunları ifade etti:

“Bu yıl 737. Toyumuzu gerçekleştiriyoruz. Bizlere bu yıl da Ertuğrul Gazi’nin manevi huzurunda buluşmayı nasip eden Mevlamıza hamdolsun.

737 yıldır Söğüt'te toy yapabiliyorsak, hiç kuşkusuz bu eşsiz muvaffakiyet atalarımızın anadoluya çaldığı mayanın, zaman ve mekan üstü bir nurla karılmış olmasının bereketidir.

Yüce Rabbimiz bu nura gözümüzü kör etmesin ve bu nuru kıyamete kadar üstümüzden eksik etmesin.

Bu nur bizi biz yapan nurdur. Rüya çınarımız bu nurdan beslenerek filizlenmiş, serpilip büyümüş, üç kıtaya gölgesi düşmüştür. Ertuğrul Gazi’nin 400 çadırlık obası, önce beylik, sonra devlet ve nihayet 3 kıtaya 7 iklime hükmeden adil bir cihan devletine dönüşmüştür.

Söğüt ruhu işte bu nurdan beslemektedir.

Kardeşlerim, bacılarım, ağalarım,

Söğüt ruhunu yaşatmak, her dem diri, her dem yeni tutmak boynumuzun borcudur.

Söğüt ruhu yaşadıkça milletimiz ve devletimiz ebed müddet var olacaktır.

Söğüt ruhu yaşadıkça, “Türk beklenendir” diyen mazlum milletlerin umudu hep canlı kalacaktır.

Bu ruh kuruluşun da kurtuluşun da ilelebed varoluşun da mazlumların umudunun da zalimlerin korkusunun da yegane kaynağıdır.

Hoca Ahmed Yesevi, Hacı Bektaşı Veli, Yunus Emre, Mevlana, Şeyh Edebali gibi gönül sultanlarının manevi önderliğinde,

Alparslan, Ertuğrul Gazi, Osman Bey, Fatih, Yavuz, Kanuni, Abdulhamid Han ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk gibi büyük devlet adamlarının, cesaretli ve dirayetli liderliğinde, anadolu topraklarına tutundurduğumuz bu kutlu tohum, milletimiz için ebediyyen varoluşun ve tüm insanlık için huzur iklimlerinin yegane teminatıdır.

Bugün Ertuğrul Gazi toyunda işte bu şuurla cem olduk.

Bu cem baki kaldıkça yeryüzünde bize umutsuzluk yoktur.

Bu toy cem oldukça, insanlık için umutsuzluk yoktur.

Ertuğrul Gazi toyunu ve bu toyun beslendiği Söğüt Ruhunu yaşatmak bizim boynumuzun borcudur.

Ertuğrul Ocağının varisleri olan bizlerin en önemli vazifesi Söğüt ruhunu yaşatmak, yüceltmek ve bu kutlu mirası gelecek nesillere devretmektir.

Bu nedenle, devraldığımız sancağı hakkıyla taşımak ve çocuklarımıza gururla devretmek için tam bir adanmışlıkla ve geceyi gündüze katarak çalışıyoruz ve inşaallah çalışmaya devam edeceğiz.

Bu duygu ve düşüncelerle, başta Ertuğrul Gazi olmak üzere, 736 yıl boyunca burada toy kurulmasına vesile olan ama bugün aramızda olmayanları rahmetle anıyorum. Bu buluşmaya katkı sağlayan tüm kurum ve kuruluşlarımıza, varlıklarıyla bugün burayı şereflendiren yörük kardeşlerimize ve tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.

Şimdi hep birlikte tekrar ediyoruz.

Hayırlar fethola,

Şerler def ola,

Birlik ve beraberliğimiz kaim ola,

Devletimiz daim ola,

Düşmanlar ve hainler kahru perişan ola,

İşimiz hakça, aşımız helal, hükmümüz adil ola,

Toyumuz hayırlı, uğurlu ve kutlu,

Yüce Mevla her daim yar ve yardımcımız ola.

Her birinizi muhabbetle selamlıyorum.”

“Kuruluş ve kurtuluşun beşiği olan bu topraklara hoş geldiniz”

Söğüt Belediye Başkanı Halil Aydoğdu ise; gerçekleştirdiği konuşmasında;

“400 çadırlık aşiretten bir cihan devletinin “Devlet-i Ali Osmaniye'nin doğduğu, ulu çınarın kök salıp filizlendiği, kuruluş ve kurtuluşun beşiği olan bu topraklara, 737. Ertuğrulgazi’yi Anma ve Yörük Şenliklerine hoş geldiniz diyerek şahsım ve Söğüt halkı adına hepinizi saygı ile selamlıyorum.” Dedi.

Editör: TE Bilişim