Ertuğrul Gazi Türbesi'nin ziyaret edilmesinin ardından Vali Bilal Şentürk ve Yörükler tarafından Türk Büyükleri Anıtı'na çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Vali Şentürk, burada yaptığı konuşmada, 738 yıl önce Ertuğrul Gazi'nin liderliğiyle yola çıkan Kayı boyunun mensubu dedelerin, bugün yapıldığı gibi Söğüt'te ilk toyu cem ettiğini, atalarından aldığı emaneti yaşatarak çocuklarına töreyi, kültürü, gelenek ve görenekleri öğrettiğini ve bugüne kadar 738 yıl boyunca bu güzel faaliyetin devam etmesine vesile olduğunu söyledi.

Kadim millet olabilmenin en büyük ve sağlam kaynağının o milletin tarihinin de kadim olması olduğunu vurgulayan Şentürk, şöyle konuştu:

''Şeyh Edebali'nin Osman Gazi'ye ettiği nasihatteki ''Geçmişini bilmeyen, geleceğini de bilemez. Geçmişini iyi bil ki, geleceğe sağlam basasın. Nereden geldiğini unutma ki, nereye gideceğini unutmayasın!'' sözleri tarihi ve milli değerlerimizin ne denli önemli olduğunu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk' ün ''Arkadaşlar! Gidip, Toros Dağları'na bakınız, eğer orada bir tek Yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa, şunu çok iyi biliniz ki bu dünyada hiçbir güç ve kuvvet asla bizi yenemez.'' sözleri ise neslimizin ne kadar kudretli ve sağlam olduğunu bize ispatlamaktadır. 738'incisini düzenlediğimiz Söğüt Ertuğrul Gaziyi Anma ve Yörük Şenliklerinde her sene olduğu gibi bu sene de devraldığımız görevi layıkıyla yerine getirecek, ''İnsanı yaşat ki Devlet Yaşasın'' sözüyle Şeyh Edebali'nin bizlere kadar ulaştırdığı nasihati kulağımıza küpe ederek, milletimize yapacağımız hizmetlerde her daim ecdadımızı kendimize kılavuz tayin edeceğiz. İlimizin Türkiye'de ki en büyük özelliği olan, dirilişin, kuruluşun ve kurtuluşun başkenti unvanını taşıması, görevi başındaki bizlerin de omuzlarımızda taşıdığımız yükün ehemmiyetini hissettirmektedir. Bu sene ki toyumuza da uzun zaman öncesinden hazırlandık, eksiklerimizi giderdik ve siz değerli kardeşlerimizle, 82 milyon tek yürek olarak, bugüne kadar geldik ve Bismillah dedik başladık. Niyetimiz hayırdır, inşallah akıbetimizde hayır olacaktır. Bize düşen halis niyetle işe koyulmak ve gayret göstermektir.Şüphesiz, gayret bizden, tevfik Allah'tandır. Allah utandırmasın.''

Halk oyunları ekiplerinin gösterisinin ardından geleneksel pilav ikramı için kurban kesimi yapıldı.

AK Parti Bilecik Milletvekili Selim Yağcı, Söğüt Kaymakamı Murat Öztürk, Bilecik Belediye Başkanı Semih Şahin, Söğüt Belediye Başkanı İsmet Sever, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Uysal Ağaoğlu, İl Emniyet Müdürü Ertuğrul Namal ve Yörükler, Çelebi Sultan Mehmet Camisi'nde, Ertuğrul Gazi ve diğer Türk büyükleri için okunan mevlit programına katıldı.

Editör: TE Bilişim