Cafer Elmas

Pazaryeri’ni Bursa İnegöl’e bağlayan Ahı Dağı yolunun genişletme çalışmalarında ilk etap tamamlandı. Yol, dün siyasi ve bürokratların yanı sıra halkın geniş katılımıyla hizmete girdi. Geçtiğimiz Nisan ayında başlatılan çalışmalar sonucunda, yolun eski haline göre genişletildiği ancak virajların aynı kaldığı görüldü.  Yolun açılışına Vali Ahmet Hamdi Nayir, Milletvekili Halil Eldemir, Pazaryeri Kaymakamı İbrahim Özdel, Karayolları Bölge Müdürü Mehmet Yazıcı’yla birlikte çok sayıda vatandaş katıldı.

Vali Nayir: “Katılımın yoğunluğu, yolun önemini gösteriyor”

Açılışta konuşan Vali Ahmet Hamdi Nayir, törene katılımın yoğun olmasının yolun önemini gösterdiğini söyledi ve emeği geçenlere teşekkür etti. Nayir, şöyle konuştu:

 “Halil Rıfat Paşa Sivas Valiliği sırasında “Gidemediğin yer senin değildir” diyerek, yolun önemi için söylenebilecek en güzel sözü, en veciz bir şekilde ifade etmiş. Bugün geldiğimiz noktada artık gidemediğimiz yer yok ama uygun şartlarda refah sağlayacak, huzurlu bir şekilde gidemediğimiz yolları da yol saymamaya başladık. Zenginliğimiz, refahımız artık bunu gerektirdi ki, bu da olması gereken bir şeydi. Biraz önce Sayın Milletvekilimizin de dediği gibi, bölünmüş yollarımızla, hızlı trenle, halka mal olmuş hava yollarıyla ulaşım imkanlarımız önceki yıllara göre hesap edilemeyecek şekilde artmış oldu. Göreve başladığımdan beri beni ziyaret eden Pazaryerililerin yarısından fazlasını Bursa’da ikamet eden Pazaryerililer oluşturdu desem yalan olmayacak. Her gelen de, Bursa’da kendilerini ziyaret etmemi talep ederek, beni Bursa’daki varlıklarından haberdar etmeye çalıştılar. Toplumsal ve ekonomik ilişkiler çok önemli. Batıdaki ilçelerimiz Bursa’yla, Doğumuzdaki ilçelerimiz de Eskişehir’le haklı olarak ekonomik ve sosyal ilişkiler içerisinde bulunmaya devam ediyorlar ve edecekler. Ama köylerini de, memleketlerini de unutmamaya çalışıp, burayla bağlarını kuvvetli tutmaya çalışıyorlar ki, bu da bizi sevindiren bir durum. Bu bağların kopmaması için ulaşımın daha iyi hale getirilmesi gerekmekteydi. Ahı Dağı da buranın kadim bir yolu. Sizlere emek vermiş, tarihinizin ve hatıralarınızın olduğu bir yol. Eğer standartlarında düşüklük varsa, haklı olarak bunların geliştirilmesi için sizlerin talepleri olmuş ve bu talebe uygun bir cevap da Karayolları Bölge Müdürlüğümüz tarafından yerine getirilerek bugün güzel samimi bir ortamda bu açılışı coşkuyla yapmanın gayreti içinde olmuşuz. Bu açılışta bizimle beraber teyzelerimiz, ablalarımız, kardeşlerimiz de var. Burada gördüğüm manzara, bu yolun ne kadar elzem olduğunun da bir görüntüsü. Bu boyuttaki bir işe bu kadar geniş bir katılım biraz fazla gibi görünüyor ama, demek ki ihtiyacın ölçüsü çok büyükmüş ki, ablalarım da işini gücünü bırakmış, bu açılışta burada olmayı arzu etmişler. Ben özellikle bu yapım işine karar veren ekibi, yapanları ve yapım işinde emeği geçen bütün arkadaşları huzurlarınızda tebrik ediyor, devamının da geleceği haberini Sayın Bölge Müdürümüzden almış olarak hepinize saygılar sunuyorum.”

Milletvekili Eldemir: “Cumhuriyet tarihi boyunca yapılandan fazlasını yaptık”

Milletvekili Halil Eldemir ise yaptığı konuşmada, partisinin ulaşım alanında yaptığı yatırımlara dikkat çekti. Kendisi de Pazaryerili olan Eldemir, yolun yapımında emeği geçenlere teşekkür etti. Eldemir, konuşmasında şunları söyledi:

“2002 yılından beri Türkiye ulaştırma alanında bilhassa duble yolların, bölünmüş yolların  yapılması, hızlı tren hatlarıyla Cumhuriyet tarihi boyunca yapılmış yatırımların birçoğunun birçok katı şeklinde bunlardan daha fazla ülkemizde yatırım yapıldı. Belki bu bölgede de Pazaryeri ilçemizde de yönünün biraz daha Bursa’ya dönmesi hasebiyle çok ilgi ile beklenen ve ısrarla istenen yolumuzun yapımına da sıra gelmiş oldu. Türkiye’de bütün illerin birbiri ile duble yolla bağlanmasından sonra ilçelerdeki çalışmalar da bir aşama kaydetti. İlimizde de bir taraftan Gölpazarı yolumuz, bir taraftan Söğüt yolumuz, bir taraftan Yenipazar yolumuz diğer taraftan da bizim ilçemizi Bursa’ya veya İnegöl’e bağlayan yolumuzun yapımına sıra gelmiş oldu. Bu vesileyle bunun ilk adımı atıldı, 1. Etabı yapılmış oldu ve milletimizin istifadesine sunulmuş oldu. İnşallah en kısa sürede de geri kalan kısmı tamamlanır. Ben bu yolun yapımında emeği geçen başta Karayolları Bölgemize, Bölge Müdürümüze, Bölge Müdür Yardımcılarımıza, Karayollarımızın tüm personeline, bu yolun yapımında çalışan işçilerimize, müteahhitlerimize ve bu yolun takibinde bizi hiçbir zaman boş bırakmayan ilçemizin Belediye Başkanına, Kaymakamımıza ve Valimize özellikle teşekkür ediyor, bu yolun en kısa sürede diğer kısımları ile tamamlanıp milletimizin istifadesine sunulmasını Cenab-Hak’tan niyaz ediyorum. İnşallah hayırlısı ile kazasız, belasız bu yollardan güzel günlerde hep birlikte gideriz diyorum” dedi.


Kaymakam Özdel: “Temennim, bu rüyanın yarım kalmaması”


Törende kısa bir konuşma yapan Pazaryeri Kaymakamı İbrahim Özdel de, yolun önemine vurgu yaptı ve şunları söyledi:


“1974 yılında Bursa-Bilecik karayolu buradan geçmekteydi. O zamanlara baktığımızda Pazaryeri ilçemiz, ekonomik ve sosyal yaşantı olarak Bozüyük'ten daha canlı bir ilçe. 1974 yılında bu yol gittikten sonra Pazaryeri, gün be gün canlılığını yitirmiş ve kabuğunu kıramamış. O kadar zaman geçtikten sonra 2008 yılında Kaymakam vekili olarak görev yaptığımda her zaman yad-ı cemil olarak Ahı Dağı yolu diye duydum.  Buraya gelmeden önce Sayın Belediye Başkanımız ile görüştüm. Bilemiyorum hatırlıyor mu? Sürekli Ahı Dağı yolu aklıma geliyordu. Allah’a şükürler olsun ki aradan kısa bir zaman geçtikten sonra Pazaryeri ilçesi kenetlenmiş, bir bütün olmuş çok güzel bir kardeşlik havası içerisinde bugünkü eseri meydana getirmiş. Ben emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Burada tabelada dikkatimizi çeken bir husus var, 1 etap çalışması diye orada geçmekte, bizim ümidimiz, temennimiz inşallah gelecek yıl yine Karayolları Bölge Müdürlüğü ve kamu kurum ve kuruluşlarımızın desteği ile bu hikayenin, bu güzel rüyanın yarım kalmaması. İnşallah ikinci açılış töreninde hep beraber güzel bir şekilde gelecek yıl burada icra etmek. İnşallah buna da kavuşuruz diye düşünüyorum.”

Bölge Müdürü Yazıcıoğlu: “1 milyon 890 bin lira harcandı”

Törene katılan Karayolları 14. Bölge Müdürü Mehmet Yazıcıoğlu, yola bu güne kadar 1 milyon 890 bin liralık harcama yapıldığını söyledi. Yazıcıoğlu, şöyle konuştu:

“Karayolları 14. Bölge Müdürlüğü’nün toplam 4744 kilometre yol ağımız bulunmaktadır. Bilecik, Kütahya, Yalova, Bursa, Çanakkale ve Balıkesir illerindeki tüm yollarda görev yapmaktadır. Bunlardan birisi Bilecik ilinde 460 kilometre yol ağımız bulunmaktadır. Bu kilometre içerisindeki 30 kilometre Pazaryeri ilçesindeki kesimdir. Bu kesim önceki yollarda Bursa-Ankara yolu olarak kullanılmış, yol değişince bu yol kalmış. Bu yolun bazı bozuk olan kesimleri vardı. Bu bölümün 5 kilometrelik alanı Ahı Dağı geçişiydi. Biz de yatırım programında olmamasına rağmen bölge imkanlarımızla çalışmalara başladık. Bu çalışmalar sırasında bize yardımcı olan bölge halkımıza teşekkür ederiz. Bu yol yapımı sırasında toplam 1 Milyon 890 Bin TL'lik bir harcama yapılmıştır.”

 

 

 

Editör: TE Bilişim