Bilecik Belediyesi Yaşayan Şehir Müzesi, yok olmaya yakın kültürleri yaşatmaya devam ediyor.

Şehir müzesi, tarih sayfalarında kalmış değerleri sunmanın yanında, günümüzde çok az sayıda da olsa devam eden kültürleri, gelenek ve görenekleri yaşatmak için çeşitli etkinlikler düzenliyor. "Geleneklerimizi Yaşatıyoruz Projesi" kapsamında düzenlenen Yün Eğirme ve Çorap Örme etkinliği kapsamında ise 70 yaşlarındaki Bedriye ve Fahriye teyzeler müze ziyaretçilerine unutulmaya yüz tutmuş yün eğirme ve çorap yapma geleneğini gösteriyorlar.

Müzenin Zenaat Salonu'nda gerçekleştirilen canlı kültür gösterimine müze ziyaretçilerinin de ilgisi yoğun oldu. Büyük yaştaki ziyaretçiler yapılan işlemi anneanne ve babaannelerinden hatırladıklarını söylerken genç yaştakiler ise ilk defa gördüklerini ve şaşırdıklarını belirttiler.

Yün eğirme geleneğinin son temsilcilerinden Bilecik'in merkeze bağlı Pelitözü Köyü'nde yaşayan Bedriye ve Fahriye teyzeler ise gençlerin hazır malzemelerden hoşlandıklarını meşakkatli bir iş olduğu için de gitgide bu geleneğin yok olduğunu kaydettiler.

"Geleneklerimizi Yaşatıyoruz Projesi" kapsamında düzenlenen etkinlik hakkında gazetemize bilgilendirmelerde bulunan Müze Sorumlusu Yurdanur Kırlı, Bilecik Belediyesi Yaşayan Şehir Müzesi olarak yok olmuş veya yok olmak üzere olan gelenek ve görenekleri yaşatma çabasında olduklarını dile getirdi. Müze ziyaretçilerinin etkinliğe yoğun ilgi gösterdiğini ifade eden Kırlı:" Burada teyzelerimiz eskiden olduğu gibi yün eğiriyor ondan da çorap yapıyorlar. Biz bu geleneğimizi daha önce bu yapımı görmeyenlere de göstermek istedik. Bunun için de Pelitözü Köyü'nden sadece 2 teyzemize ulaşabildik. Maalesef gün geçtikçe bu gelenek de kayboluyor. Biz de Yaşayan Şehir Müzesi olarak yok olmuş ya da yok olmak üzere olan | | | kültürlerimizi, geleneklerimi, göreneklerimizi müzemizde yaşatmaya çalışıyoruz. Etkinlik günleri dışında dokumacı odasında yün eğirme malzemelerini de göstermeye devam ediyoruz fakat istedik ki bu hafta müzeye gelen ziyaretçilerimiz yapımını da görsün. Yünden iplik iplikten de çorap yapımını canlı olarak müze ziyaretçilerimize göstermeye çalışıyoruz" dedi.

Editör: TE Bilişim