Ankara – İstanbul hızlı tren projesinin Bilecik bölümündeki test sürüşleri,
dünyadaki sayılı test treninden biri olan Piri Reis ile yapılıyor. Eskişehir – Karaköy hattında işleyen trenin üzerinde bulunan çok sayıda ölçüm cihazı sayesinde, hatta bulunan sorunlar saptanıp düzeltiliyor. Karaköy-Bilecik arasında bulunan YHT hattı henüz bitmediği için bu bölümde test yapılamazken, Bilecik – Pamukova arasında yapılacak testler için hazırlanan 2’nci test treni de bölgeye sevk edildi. Testlerde, saatte 275 kilometre hıza ulaşan trenler, bir geçişte hatta 332 ton yük bindiriyor. 

29 Mayıs 2014 tarihine seferlerine başlaması beklenen yüksek hızlı tren,  Karaköy – Bilecik arasında bulunan hat çalışmalarının tamamlanmaması nedeniyle eski tren yolunu kullanacak. Karaköy’de eski tren yoluna geçecek hızlı tren, Bilecik’e kadar düşük hızla seyredecek. Bilecik’te tekrar yeni hatta geçecek tren, Pendik’e kadar 250 km/s ortalamayla yol alacak.

Karaköy’de yapımı devam eden 8 kilometrelik varyant hattı tamamlandıktan sonra, bölgede test sürüşleri başlayacak ve ardından ana hatta dahil edilecek. Böylece Ankara – İstanbul hızlı tren seferleri kesintisiz olarak yapılmaya başlanacak ve iki şehir arası 3.5 saatte kat edilebilecek.  

Editör: TE Bilişim