Korkmaz Kesik

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hacı Dursun Yıldız, Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık hayvanlara ilişkin önemli açıklamalarda bulunarak, ‘Kurbanlık hayvan sıkıntısı var, fiyatlar yükselecek iddiası doğru değil’ dedi.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hacı Dursun Yıldız, basın mensuplarına kahvaltı vererek Kurban Bayramına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Basın mensuplarına yaklaşan Kurban Bayramı ve İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Yıldız, ilimizin tarım değerlendirmesini yaptı.

Kurban Bayramı için ilimizde bulunan küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar hakkında da açıklamalarda bulunan Yıldız, kurbanlık hayvan sayılarında sıkıntı olmadığını ve fiyatların çok yüksekte seyretmeyeceğini ifade etti. Küçükbaş hayvan sayısının geçtiğimiz yıla göre arttığını söyleyen Yıldız, Kurban Bayramı için 20’yi aşkın kesimhanenin faaliyette olacağını söyledi. Yıldız, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“İlimizde tarımsal üretimin her çeşidi var”

Bizim ilimizin işlenebilen tarım arazileri az olmasına rağmen gerçekten verimli arazilerimiz var. Artı sulama imkanları çok fazla. Bundan dolayı tüketim merkezleri olan gerek İstanbul, Eskişehir, Ankara’ya yakın olmamız ürettiğimiz ürünlerin piyasa bulması açısından çok önemli. İlimizde meyvesinden sebzesine, tahılının her çeşidinden üretim yapabilmekte. İlimizde meyvesinden sebzesine, tahılının her çeşidinden üretim yapılabilmekte. Biz buna polikültür üretim diyoruz. Bazı illerde bakın sadece arpa, buğday, yulaf üretilir. Bizde tarımsal üretimin her çeşidi var. Dolayısıyla işi yükümüz de daha fazla ve mevsim boyunca yani yılın her ayında mutlaka sahada olmamız gerekiyor. Çiftçimizin yanında olmamız gerekiyor. Faal olmamız gerekiyor.

“Kinoa’nın protein değeri oldukça yüksek”

Aktif bir şekilde devam ettirilip çiftçimizin alın terinin karşılığını alabilmesi için neler yapabileceğimiz konusunda da bir arayış içerisine girdik. Örneğin özellikle yabani hayvanların buğdaya, arpaya ve mısıra çok büyük zarar verdiğinden dolayı bu zararı engelleyebilmek için geçen sene aspir bitkisini önerdik. Dikenli bir bitki olan aspire yabani hayvan girmiyor. Fakat çok fazla bir üretim olmadığı için de vatandaşımız rağbet göstermedi. Bu sene de kinoa dediğimiz bir bitki var. Astronotların beslenmesinde kullanıldığı için o ismi alan bir bitki protein değeri oldukça yüksek. Buğdaydan ve pirinçten 2-3 kat daha fazla protein değeri olan, aminoasit barındıran, mineral değeri bakımından oldukça zengin olan bir bitki gerçekten. Bu sene kinoayı denedik sevindirici tarafı hem üretimi güzel oldu hem de yabani hayvan içine girmiyor. Çevresinde ay çiçeği tarlaları var. Ayçiçeği tarlalarına girip zarar vermiş kinoa bitkisine zarar vermemiş.

“Gençlerimizi köye özendirme lazım”

Sürekli bir arayış içerisindeyiz. Çiftçimizi köyde bu işi çiftçilik yaparak devam etmesini özellikle gençlerin bu işi sürdürmesini sağlamaya çalışıyoruz. Türkiye’de çiftçilikle uğraşan çiftçilerimizin yaş ortalaması çok yüksek. Bizim ilimiz de daha da yüksek. İlimizdeki bu gençliğin hiç olmazsa tarımdan uzaklaşmaması için bir çaba sarf etmemiz gerekiyor. Ben hep köylere gittiğimde yaşlı insanlarımıza çocukları için şunu söylüyorum. Bilecik’ten daire alın versin kiraya, kirası da onun olsun. Arabasını da alın. Gerekirse Bilecik’te çalışıyor da olabilir. Ama köyde otursun köyden gidip gelsin köyden kopmasın. Hiç olmazsa işten döndüğü zaman annesine, babasına yardım eder. Cumartesi, Pazar tarımla uğraşır. Belki o zaman kazancını biraz daha arttırdığı için de tarıma yönelir. Gençlerimiz yeniliğe daha açık daha fazla gelir nasıl elde edebilirim diye biraz daha yeniliklere açık. Yaşlı insanlarımız geleneksel yöntemlerle üretime devam etmeye çalışıyor. Bu yüzden yenilik deneyemiyorsunuz. Gençlerimiz tarıma yönelirse bekli ileride askeri ücretle çalışmayı bırakıp tarım işine davam edecektir.

“Pazarcık boncuğu’nu tescillettik”

Bugün baktığımız zaman kiraz üretiminde dünya da birinciyiz ama ihracatta Amerika birinci Türkiye ikinci. Bunun tabi değişik sebepleri var. Siyasi sebepleri de var kendi tercihleri. Bir de tüketicinin isteklerine uygun hale ürünü getirebilmek ambalajı, etiketi, sunumu çok önemli. Bunu yapamadığımızdan belki ikinci sıradayız. Bilecik olarak biz kiraz üretiminde Türkiye’de yedinci sıradayız. Bu da güzel bir özelliğimiz. Diğer tarafta şerbetçi otu Türkiye’de sadece bizde yetişiyor. Şerbetçi otuna alternatif çilek yetiştirmeye başladık. Pazarcık boncuğu değimiz ki tescillettik. Yine şerbetçi otuna alternatif bir ürün olacak pazarcık boncuğu. Bizim esas burada amacımız burada kubbede hoş bir sada bırakabilmek. Yani bu müdür buraya bu kadroyla geldi. Bizim çiftçimizin evine bir ekmek daha fazla götürmesini sağlarsak bizim için önemli olan bu.

“Geçen sene 6 bin ton narımız tarlada kaldı”

Bizim avantajlarımız sulamamızın olması, çevredeki tüketim merkezlerine yakın olmamız. Ama sıkıntımız sivil toplum örgütleri veya üretici birliklerimizin güçlü olmaması ve bağımsız hareket etmesi. Birlikte hareket etmediği için de herkes kendi ürününü satabilirse satıyor. Satamadıysa dalında kalıyor. Çünkü yaş ortalaması yüksek olduğu için çiftçimizin hasatıyla uğraşmıyor. Dışarıdan gelen değnekçi alıyorsa dalında alıyor işçisini de kendi getiriyor. Geçen sene 6 bin ton narımız tarlada kaldı. Bu gibi sıkıntılarımız var. Mutlaka güçlü birliklerimiz olması gerekiyor. Buna siyasetçisinden yerel yönetimlerine kadar hepimizin destek vererek güçlü sivil toplum örgütleri kurarak örgütlü bir hale getirmemiz gerekirken üretimde sıkıntımız yok ürettiğimiz ürünü pazarlamada sıkıntımız var. Bunun içinde Bozüyük’te bir paketleme BEBKA ile açtırdık. İl müdürlüğümüzde 6 tane yarı ticari araç kazandırdık. Daha önce araç problemi olup vatandaşa aracımız yok kendi aracınla gelirsen gidip hemen işini halledelim derken. Şimdi artık araç problemimiz yok. Bir minibüs aldık onu gıda denetim aracı olarak. Taş toplama makinesi kazandırdık.

“Küçükbaş hayvan sayımız arttı”

Kurban bayramı yaklaşıyor. Bayramlar birlik, beraberlik, sevgi, paylaşma ve hoşgörüdür. Ama bizim bu kurban bayramı üreticimiz açısından da ayrı bir önemi var. Çünkü bir yıl boyunca beslediği kurbanlığını değerlendirmek için önemli bir bayram. Şuanda bizim ilimizde geçen sene küçükbaş kurbanlık hayvan varlığımız 13.316 iken bu sene 17. 260’a çıktı. Yani 4.000 küçükbaş havanımızda artış var. Büyükbaş’ta ise geçen seneye göre yaklaşık 1.000 civarında bir düşüş var. Geçen sene kurbanlık büyükbaş hayvanımız 4.795 iken bu sene 3.500 bunlar elimizdeki mevcut kayıtlı hayvanlar. Kayıtsız da olabilir. Dolayısıyla piyasada spekülasyon yapıp da yeterli kurbanlık yok kurban fiyatları uçacak gibi yaklaşımlar doğru değil.

“20’yi aşkın kesimhanemiz var”

Bunların yanı sıra sahada veteriner arkadaşlarımızı görevlendirdik. Hayvanların sağlık durumu önemli mutlaka kulak küpeleri olması gerekir, pasaportları olması gerekir. Kulak küpesiyle pasaporttaki numaranın örtüşmesi gerekir. Herhangi bir hastalıktan şüphelenme halinde vatandaşımızın bize ulaşmaları gerekir. Hem bu ibadeti dini açıdan da önemseyerek sağlıklı hayvan kesmeleri gerekir. Mutlaka büyükbaş hayvanların 2 yaşını doldurmuş olması gerekir. Küçükbaş hayvanların 1 yaşını doldurmuş olması gerekir. Belli uzuvlarının mutlaka olması gerekir. Bu konulara dikkat etmemiz gerekmektedir. Bizim veteriner arkadaşlarımız sürekli sahada olacaktır. Herhangi bir sıkındı olduğunda da müdahale ediyoruz.

“İlimizde bulaşıcı hastalık yok”

İlimizde herhangi bir bulaşıcı hastalık yok. Örneğin Beyce Köyü’nde bir hastalık çıkmıştı. Hemen tedbirler alındı. Ayın 9’u itibariyle de karantinayı kaldırdık. Gönül rahatlığıyla vatandaşımız hayvanını alıp kesebilir. Kestiklerinde iç organlarında özellikle ciğerlerinde kist dediğimiz su birikintisi olabilir bunları tüketmemelerini tavsiye ederiz. Mutlaka kulak küpelerini biriktirip illerde il müdürlüklerine, ilçelerde ilçe müdürlüklerimize teslim etmeleri gerekir ki biz onları sistemden düşelim. 20 küsür kesimhanemiz var. Bunun dışında 8 tane mezbanemiz var. Buralarda kesilen hayvanların kulak küpeleri biriktiriliyor ve bize teslim ediliyor. Vatandaşımız kendi evinin bahçesinde kesiyor olabilir. Onlarda mutlaka o küpeleri bize bildirmeli ki biz o hayvanları sistemden düşebilelim.”

 

Editör: TE Bilişim