Yeniköylü üreticiler Kızıldamlar Barajı’ndan arazilerine taşıma boruları yüzünden su aktarılamaması sebebiyle uzun süredir sıkıntı yaşadıklarını iddia ederlerken, büyük zarara uğradıklarının da altını çizdiler.

Yeniköylü çiftçiler Kızıldamlar Barajı’ndan arazilerine gelen suyu taşıyan borularının patlaması sonrası herhangi bir onarım yapılmadığını ve bu yüzden uzun süredir mahsullerini sulayamadıklarını ifade ettiler.

Gazetemize konuya ilişkin açıklamada bulunan köyün eski Muhtarı Hüseyin Ayaz ile çiftçiler Recai Arslanboğa, Nejdet Göç, Hayati Aydeniz ve Mesut Kuzu arazilerine su gelmemesi yüzünden aylardır sıkıntı çektiklerini aktarırken konuya ilişkin başvuru yaptıkları devlet kurumlarının ise sorunun çözümü noktasında herhangi bir girişimde bulunmadıklarını iddia ettiler.

Yeniköy’de geçimini çiftçilikle sağlayan Recai Arslanboğa, bu yıl 30-40 bin civarı borca girdiğini söylerken yaşanan su sıkıntısı sebebiyle mağdur duruma düştüğünü ve büyük zarara uğradığını vurguladı.

“BORU, TOHUM , GÜBRE ALDIM 30-40 MİLYAR BORCA GİRDİM”

Mağduriyetine ilişkin gazetemize açıklama yapan üretici Arslanboğa, “Yeniköy Köyü’nde ikamet ediyorum işim çiftçilik tarım sektörüyle uğraşıyorum. Tarlalarda ürünlerim var, 80-90 dönüm civarında sulama beyanım var. Su gelecek diye bir sürü masraf ettim, para harcadım. Boru, tohum, gübre aldım, 30-40 milyar borca girdim, bu ürünlerden elde edeceğim gelir ile ailemi geçindirebilmek için.

“SULARIN AKMAMASI SEBEBİYLE MAĞDUR DURUMA DÜŞTÜMÜŞ DURUMDAYIZ”

Zaten günümüz şartlarında hasadın büyük bir kısmı giderlere ayrılmış durumda. En son hasadımızla bizim kışı çıkarmak için ailemizi geçindirecek gelir elde etmemiz gerekiyor ama bu en son hasada geldik takıldık kaldık. Suların akmamasıyla biz çok mağdur duruma düşmüş durumdayız, bu üçüncü oldu, her defasında sular gittiğinde 10 gün boyunca  gelmiyor.

“YETKİLİ MERCİLER GEREKLİ ÖNEMİ VERMİYOR”

Köyümüzde DSİ’nin sulama kanalları, boruları var. Bununla ilgilide Edebali Sulama Birliği var köyümüzde. Bu kurumun görevi suyun düzgün akmasını sağlıyor, kepçesi borusu elemanı ile sular patladığı zaman bu suya müdahale ediyorlar. Patlak, çatlak olan yerleri tamir edip suyun akışını sağlıyorlar fakat burada gördüğümüz kadarıyla bir sorun var, patlaklara anında müdahale edilmiyor, eşilmiyor, kepçe bulamıyorlar, ‘Boru bulamadık’ diyorlar. Yetkili merciler buraya önem vermediklerinden dolayı patlak ve çatlaklar uzun süre tamir edilmiyor, tamir edilmediği içinde bizim ektiğimiz ürünler zarar görüyor, zarar gördüğü için de biz bu işten yeterince faydalanamıyoruz. 

“BİLSEYDİM BU KADAR MASRAF ETMEZDİM”

Biz su gelecek diye, bize su verilecek diye bu ürünleri ekiyoruz. Su olmayacağını bilseydim ben bu ürünlere bu kadar masraf etmezdim ona göre daha kurak şartlarda yetişen ürünlere yönelirdim, ya da giderdim başka bir işte çalışırdım. Böyle giderse zaten başka işlere yöneleceğim.  1000 nüfuslu bir köy 500 tane göç vermiş, herkes kaçıyor, bu gidişle bende kaçacağım köyden, bu üçüncü oluyor borular sürekli patlıyor. Boruların patlaması sebebiyle 10 gün arazilerimize su gelmiyor, boruların patlaması ve onarılmaması bizi çok sıkıntıya düşürdü her yeri aradık. Eskişehir DSİ’yi aradık, Bilecik DSİ’yi aradık, Valiliğe çıktım,  Akmasa’ya gittim, Ankara’da ki DSİ’ye gittim, İçişleri Bakanlığı’nı aradım fakat hiç kimse köyümüze bir devlet memurunu ‘burada şikayet var ama bu işin aslı var mı yok mu? ‘ diyerek göndermiyor. Niye gelipte kimse araştırıp sormuyor?

“ÇİFTÇİLER OLARAK ÇARESİZİZ”

Yeniköy’ün eski Muhtarı ve aynı zamanda kendiside üretici olan Hüseyin Ayaz ise, yetkili kurumların tüm birimlerine yaşadıkları sıkıntının çözümü noktasında talepte bulunduklarını söyledi.

Üretici Ayaz, görüştüğü kurumların konuya ilişkin hiçbir girişimde bulunmadıklarını söylerken çiftçiler olarak çaresiz olduklarını belirtti. Üretici Ayaz, yapılan görüşmelerin üzerinden 23 gün geçmesine rağmen hala kendilerine herhangi bir geri dönüş olmadığının da altını çizdi.

“23 GÜN OLDU HALA BİZE GERİ DÖNÜŞ YOK ”

Ayaz, “ben Eskişehir DSİ Bölge Müdürü ile görüşüyorum, Ankara DSİ Barajlar Bakım İkmal Müdürlüğü ile görüştüm başka Müdürlerle de görüştüm, şimdi Ankara’dan Ahmet Şener diye biriyle görüşüyoruz barajlar için, Kızıldamlar Barajı için görüşüyoruz, ‘bizim bir şeyden haberimiz yok, biz bir görüşelim size döneceğiz’ diyorlar. Benim bu dördüncü görüşmem ve bana hala geri dönecekler. Sekreterleriyle görüşüyorum ‘Ali bey toplantı da, Ahmet bey toplantıdalar’ diyorlar, ben ısrar edince de daha sonra  Ahmet beye bağladılar beni. O da ‘benim haberim yok görüşüp ilgileneceğim, ondan sonra size döneceğim’ dedi, 23 gün oldu hala geri dönüş yok.

“DERE YATAĞINA HİÇ OLMAZSA SU SALSINLAR”

Biz burada çaresiziz, 3 buçuk dönüm ıspanak ektim kurumaya başladı. Bir kilo ıspanak tohumu 270 lira peki ben bunu ekmişim masraf yapıp da kuruyunca ne olacak?

Köydeki Birlik Başkanına söylüyorum, dereye su salın diye ama dereye de su salmıyorlar, hadi barajdan su veremedin ama dere yatağına hiç olmazsa su salsınlar biz su motoru yardımı ile arazilerimize su götüreceğiz, kışlık yiyeceğimizi çıkaracağız şu anda bitik durumdayız.

“SU PATLIYOR MUHTAR  ‘BANANE’ DİYOR”

Bunlar istekli çalışmıyorlar, saat 9-10 gibi ancak işin başına geliyorlar. Millet erkenden işinin başına gidiyor neden, bir dilim ekmek parası kazanmak için biz bunun için isyan ediyoruz. Her şey aslında başımızda ki Muhtardan da kaynaklanıyor. Su patlıyor Muhtar  ‘banane’ diyor. Muhtar bastırmıyor ki suyu vatandaş ne yapsın. Muhtarın girmesi gerekiyor işin içine, ben girsem ne yapacağım ben vatandaşım ama Muhtarı dinlerler, hepsi lafta kol kadar su salınmaz mı dereye herkesin hayvanı var, tarlası var” dedi.

Öte yandan bu durumdan muzdarip olan diğer bir üretici Necdet Göç ise, “en büyük sorun, boru bulamadık, malzeme yok vs.  diyerek işin devamlı sallanması.  Sanki memlekette boru fabrikaları kapandı da boru yok, parça yok diyorlar. İşi sallantıya sokup, zamana çalışıp sezonu bitirmeye çalışıyorlar. Hafta sonu oluyor, tatil olduğu için ilgilenmiyorlar” diyerek mağduriyetini belirtti.

Diğer yandan üreticiler uzun süredir tarlalarındaki mahsullerini sulamakta zorluk çektiklerini belirtirken konunun  muhatabı Edebali Sulama Birliği ile yetkili kişileri sorunun çözümü noktasında acilen harekete geçmeye davet etti.

Editör: TE Bilişim