Cafer Elmas

Yeni Bilecik Otogarının açılmasına çok az bir süre kaldı. Kaba inşaatı biten ve kendini iyiden iyiye göstermeye başlayan yeni otogar, yaz aylarında halkımızın hizmetine sunulacak. Yeni otogarın pek bilinmeyen ve ilginç özelliklerinden biri de,
 projesinin, 2. Abdülhamit tarafından yaptırılan Medine Tren Garı’ndan esinlenerek çizilmiş olması. Bilecik halkının uzun zamandır beklediği yeni otogarın son durumuyla ilgili olarak Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Ay ve Proje Müdürü Serdar Köktürk’ten açıklama aldık.

Başkan yardımcısı Ay, geçtiğimiz sene Mayıs ayında temeli atılan otogarın tamamlanma aşamasına geldiğini ve kısa süre sonra hizmete gireceğini söyledi. Ay şöyle konuştu:

“Otogar inşaatı bitme aşamasına geldi. Otogarımız Abdülhamit Han tarafından Medine’ye yapılan Medine Tren Garı’ndan esinlenerek yapılmıştır. Tamamen bize özgü bir mimariyle projelendirilip inşa edilmiştir. Taban alanı 5000m2, üst katta 2500m2 inşaat alanıyla toplam 7500m2 inşaat alanına sahiptir. Ve yaklaşık 40 dönüm alan içerisinde, otogarın etrafında, giden yolcu, gelen yolcu peronları, bekleme alanları, taksi-dolmuş bekleme alanları, sivil araç bekleme alanlarıyla beraber, bu 40 dönümlük alan tümüyle kullanılacak.

Otogar içerisinde bilet satış alanları ve ticaret alanlarıyla beraber ilimizi tanıtacak, ön plana çıkaracak yöresel ürünlerin pazarlanacağı alanlar da olacak. ben burayı sadece bir otogar olarak düşünmüyorum. Bir nevi şehirler arası ticaret merkezi gibi de düşünebiliriz. Daha önce bir sözümüz, bir temennimiz vardı, 15.05.2015’te bitirmek istemiştik. Ama malumunuz bu sene kış şartları çok zorlu geçti. Hedefimizden biraz sapma olacak. Fakat müteahhidimiz bunu en hızlı şekilde yapmaya devam ediyor.”

İnşaatın son durumuyla ilgili bilgi veren Yapıtek - Arslanlar İş Ortaklığı Proje Müdürü Serdar Köktürk ise, projenin son haliyle ilgili şu bilgileri verdi:

“Şu an itibariyle kaba inşaatımız bitti. Elektrik ve mekanik imalatlarımızı %80 oranında tamamladık. Osmanlı mimarisine sahip olan otobüs terminalimizin dış cephe kaplaması da bir hafta işçinde takılmaya başlanacak. Dışarıdan çok güzel bir mimariye sahip olduğunu tüm halkımız görecek. Son 20 yılın en sert kışı denilen bir kış yaşadık. Bu yüzden belediyemize verdiğimiz sözde sıkıntı çekeceğiz.

Ama süreyi çok fazla aşmadan, en kısa zamanda bitireceğiz. Son 1 haftadır altyapı çalışmalarımıza ve diğer ince imalatlarımıza başladık. Çok kısa bir zamanda bitireceğimize inanıyorum. 15 Mayıs demiştik, herhalde bir 50-60 gün sapmayla işi bitireceğimize inanıyorum.” 

2. Abdülhamit tarafından 1900-1908 yılları arasında Medine'ye yaptırılan tren garı


Editör: TE Bilişim