Söğüt’te 2020 yılında keşfedilen büyük altın rezervi sahasının genişletilmesi için Gübretaş harekete geçti. Altın madeni sahasının 30 kilometre batısında bulunan Kavak Madencilik'e ait bölgenin de alınmasına karar verildi.

ARAMA FAALİYETLERİ ARTIYOR

Gübretaş’tan konuya ilişkin yapılan açıklamada şöyle oldu: “Gübretaş Maden Yatırımları A.Ş., Bilecik ili sınırları içinde bulunan 200709861 numaralı ruhsat sahasının sahibi olan Kavak Madencilik A.Ş.'nin %80 hissesinin 1.800.000 USD bedel ile ve yüzde 2 rödövans ödemesi yapılması şartları ile devralınması hususunda yüzde 80 hissedar konumundaki Teck Anadolu Madencilik A.Ş. ile 03.01.2022 tarihinde sözleşme imzalamıştır. Sözleşme imzalanmasını takiben Hisse devrine yönelik yasal işlemler yerine getirilecektir.

Kavak Madencilik A.Ş. uhdesinde bulunan 200709861 numaralı ruhsat sahası içindeki Kavaklıtepe Altın Projesi, Söğüt Altın Madeni sahasının yaklaşık 30 km batısında yer almakta olup hali hazırda ileri arama geliştirme safhasındadır. Kavak Madencilik A.Ş.'nin hisselerinin alınması ile Söğüt Altın Madeni çevresinde arama-geliştirme faaliyetlerimizin genişletilmesi ve olası yeni maden kaynaklarının tespiti hedeflenmektedir.”

POYRAZ MÜJDEYİ VERMİŞTİ

Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü ve Gübretaş Maden Yatırımları A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Poyraz, 23 Ekim 2021 günü Söğüt Altın Madeni sahasında incelemelerde bulunurken, “2022 yılı içinde maden işletme faaliyetleri ile birlikte ilk faz tesis kurulumu gerçekleştirilerek devamında 2022 yılının sonunda altın külçemizi döküp Türk ekonomisine kazandırmak istiyoruz” demişti.

Poyraz sözlerini şu şekilde devam ettirmişti: “Hedefimiz bir taraftan tesisin kurulumunu devam ettirirken, bir taraftan maden işleme çalışmalarını yapmak. Üç faza ayırdığımız bu tesisin kurulumunda ilk fazının zaten şu anda makine, ekipman siparişlerinin bir kısmı verildi inşallah yılbaşı gibi ilk fazın makine ekipmanlarının tamamı gelip, inşaat faaliyetlerine başlanacak 2022 yılı içinde ilk faz tesisin kurulumunu tamamladıktan sonra beraberinde maden işleme çalışmalarını yapıp 2022 yılının sonu itibariyle de ilk altın külçemizi döküp Türk ekonomisine kazandırmak istiyoruz. Daha önce zaten belli ortamlarda paylaşmıştık buradaki 1’inci faz, 2’nci faz ve 3’üncü fazdaki yatırımlarımızı tamamlayıp tam kapasite çalışmaya başladığımızda şu andaki planlamamız 6 ile 7 ton civarında yıllık altın üretim kapasitesi hedefleniyor ki Türkiye’de 2020 rakamlarıyla yıllık 42 ton civarında bir altın üretimi olduğunu düşünürsek o zaman biz bu 42 tona sadece buradaki çalışmalarımızla yüzde 15 gibi katkı sağlamış olacağız.”

SADECE MADEN SAHASI ÇED İZİN ALANI İÇERİSİNDE 415 ADET PARSEL İÇİN KAMULAŞTIRMA YAPILACAK

Diğer yandan da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzası ile acele kamulaştırma yapılan Sırhoca Köyü ÇED sınırları içerisinde kalan bölgede 415 şahıs parselinin kamulaştırılacağı öğrenilmişti.

Editör: TE Bilişim