İl Özel İdaresi ve Devlet Hastanesi'nin arsalarının yeni hastane yapılması için takas edilmesi konusunda hazırlanan protokol dün İl Genel Meclisi'nde kabul edildi. Sağlık Bakanlığı'nın isteği üzerine protokole kesin devir tarihleri de eklendi. Protokol bu haliyle Sağlık ve Maliye Bakanlıkları tarafından onaylanırsa, Özel İdare en geç 30 Eylül’e kadar arsasını Sağlık Bakanlığı'na devredecek. Bakanlık 1 yıl içinde yeni hastane ihalesini yapacak ve inşaat 3 yıl içinde bitirilecek. Yeni Devlet Hastanesi en erken 2019 yılında hizmete girecek.

Özel İdare ve mevcut hastane yerlerinin takası için Maliye Bakanlığı'nın yaptığı inceleme sonucunda, Özel İdare'nin 38.657,00 m2 arsasına 57 milyon 985 bin lira değer biçilirken, mevcut hastanenin 33.173,00 m2 arsasının değeri 61 milyon 370 bin lira olarak belirlendi. Protokole göre; arsaların değerleri arasında oluşan 3 milyon 385 bin liralık fark, hastane lojmanlarının bulunduğu bölümün Maliye Bakanlığı'na bırakılmasıyla kapatılacak ve Özel İdare'nin arsası en geç 30 Eylül 2015 tarihine kadar Sağlık Bakanlığı'na devredilecek. Devrin gerçekleşmesinin ardından 1 sene içinde hastane inşaatına başlanacak ve en geç 3 yıl içinde bitirilecek. Yeni hastane hizmete girene kadar eski hastane kullanılmaya devam edecek. 3 yıllık kullanım hakkına ve İl Özel İdaresi'nin taşınma külfetine karşılık, Şeyh Edebali Üniversitesi ile Bien Seramik arasında Devlet Hastanesi yapımı amacıyla daha önce kamulaştırılan arsaların tamamının tasarruf hakkı İl Özel İdaresi'ne verilecek.

Konuyla ilgili açıklama yapan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Halis Nalbant, “Geçen sene bir protokol taslağı hazırlamıştık. Sağlık Bakanlığı protokoldeki bazı terimlerin değiştirilmesini istedi ve net devir tarihleri verin dedi. Bu tarihler protokole işlendi. Maliye Bakanlığı ise değer biçti. Özel İdare’nin 38 dönüm taşınmazına metrekaresine 1500 lira, hastanenin 33 dönüm taşınmazının metrekaresine ise 1850 lira değer biçti. Hastanenin yerinin değeri 61 milyon 370 bin lira, Özel İdare’nin arsa değeri 57 milyon 985 bin lira. Arada 3 milyon 3 milyon 385 bin lira gibi bir rakam oluştu. Sağlık Bakanlığı'nın kullandığı yer daha değerli görünüyor. Milli Emlak Genel Müdürlüğü bize şu soruyu sordu; 3 milyon 385 bin lira değer farkı var. Bu değer farkını ödeyebilirdik, buna eşdeğer bir yer gösterebilirdik ya da hastane arsasından bu değerde bir alanı maliyeye bırakabilirdik. Konuyu Encümen'de görüştük, 1830 metrekareye denk gelen bu 3 milyonluk fark için en doğru kararın Maliye'ye bırakmak olduğuna karar verdik. Sağlık Bakanlığı bu konuda hastane lojmanlarının olduğu yeri tercih ediyor. Protokol de bu doğrultuda hazırlandı” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim