2019-2020 Eğitim-Öğretim yılının resmi töreni 700. Yıl İlkolu’nda gerçekleştirilirken Vali Bilal Şentürk, “Fikri hür, vicdanı hür” insanlar yetiştirmenin önemine vurgu yaptı.

Tüm protokol üyelerinin katılım sağladığı resmi törende ilk olarak Milli Eğitim Müdürü Ramazan Çelik konuşurken, Belediye Başkanı Semih Şahin, Milletvekili Selim Yağcı, Milli Eğitim Müdürlüğü Öğretmen Yeterlikleri ve Kalite Geliştirme Daire Başkanı Mustafa Baki Bababaoğlu ile Vali Bilal Şentürk konuşma gerçekleştirirken yeni Eğitim-Öğretim yılının hayırlı olması dileklerinde bulundular.

Milli Eğitim Müdürü Ramazan Çelik, günün anlam ve önemine ilişkin yaptığı konuşmada, bilgiye, üretmeye vurgu yaparken, öğrencilerin çağın gereklerine göre donatılması gerektiğinin altını çizdi.

“36 Bin öğrencimiz ile 2 bin 500 öğretmenimiz birbirleriyle buluştu”

Müdür Çelik konuşmasında;

2019-2020 Eğitim-öğretim yılı başlamış bulunmakta.18 milyon öğrencimiz yaklaşık 1 milyon öğretmenimiz ülke çapında sınıfları ilk zilin sesi ile doldurdular. İlimizde yaklaşık 36 bin öğrencimiz ve 2 bin 500’e yakın öğretmenimiz çocuklarıyla buluştu.Bu mutlu günde biz çocuklarımıza hizmet etmenin,gelecek nesilleri hazırlamada bize verilen görevi yapabilmenin gayreti ve samimiyeti,sevinci içerisindeyiz.

“Bilgi, mal,hizmet üretmeyen toplumlar edilgen toplumlar oluyor”

Bilgi, bilmek, üretmek, kalifiye olmak insanlık tarihi süresince her geçen gün daha önemli hale geliyor. Tarım toplumundan sanayi toplumuna geçişte, sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçişte, bilgi toplumundan bilişim toplumuna geçişte bilen insan, üreten insan, kalifiye olan insan emsallerinden dünyada,dünya nimetlerinden daha çok faydalanıyor.Daha çok hakim oluyor,daha çok üretiyor,daha çok tüketiyor ve daha çok sözü geçen etken oluyor.Üretmeyen toplumlar ise; bilgi,mal,hizmet üretmeyen toplumlar ise edilgen toplumlar haline geliyor ve zaman içerisinde yerlerini yavaş yavaş kaybederek beklide tarih sahnesinden silineceklerdir.

“Çağa hükmeden, çağla etken olan nesiller olsun istiyoruz”

Hepimiz biliyoruz, dünyada var olan medeniyet kurmuş ismini bugün duyduğumuz ama bugün yeryüzünde olmayan birçok medeniyet var.Biz öncelikle çocuklarımızı emsalleriyle yarışır niteliklerde donatmamız gerekiyor.Yani, dünyadaki bütün emsalleriyle aynı niteliğe,aynı kapasiteye,aynı bilgi düzeyine,aynı üretim düzeyine çocuklarımızı getirmemiz gerekiyor.Tabi bunu yaparken sadece olaya bilgi olarak bakmak,teknik açıdan bakmakta doğru değil.Çünkü biz insanız .Bizim ait olduğumuz bir medeniyetimiz var.Ait olduğumuz bir kültürümüz var.Ait olduğumuz bir geçmişimiz var.İşte biz çocuklarımızı önce okuluna sonra şehrine sonra ülkesine,vatanına,bayrağına,ezanına sahip çıksın,ait olsun istiyoruz.Ayaklarını memleketlerine bassın,bastığı yerden köklerine temas etsin,o köklerden beslensin,beslendiği kökleri,aldığı ürünü çağın donanımlarıyla bileştirsin ve çağa hükmeden,çağla etken olan nesiller olsun istiyoruz.Bu amaçla,zaman zaman eğitim programlarımızı yeniliyoruz.Cumhurbaşkanımızın önderliğinde,liderliğinde sayın bakanımızın gayretleriyle 2013 Eğitim Vizyon Belgesi dediğimiz stratejik belgeyi açıkladık.Burada eğitim felsefesi adına,eğitimin geleceği adına,insana nasıl dokunulur bunu yeniden dizayn etme ve çağın gerekleri şekillendirme adına yeni değişiklikler yapma arzusundayız.İşte bugünde yeni bir eğitim-öğretim yılının başındayız.Ben buradan öğretmenlerime şunu diyorum;çocuklarımıza sevgi ile bakalım,onlarla göz teması kurun.Çünkü onlar sevildikçe açılır,sevildikçe,ait oldukça,değer gördükçe kendilerini daha çok ifade edecekler ve daha iyi anlayacaklar ve daha rahat toplumun bir parçası olacaklardır.Velilerimize de şunu diyorum; her çocuk farklı fıtrattadır.Her çocuk aynı şeyi başaramayabilir.Fıtrata saygı duyalım,farklılıklara saygı duyalım.Çocuklarımızı kendi istediğimiz şekillere değil de, yaratılış fıtratına göre,gelişimlerine yardımcı olacak ortamlar hazırlayalım.”ifadelerine yer verdi.

Vali Şentürk iletişimin önemine dikkat çekti

Vali Bilal Şentürk ise klasik resmi tören konuşması dışında  farklı bir yöntem ile tüm öğretmenleri ve okul müdürlerini kürsünün etrafın toplarken, “Fikri hür, vicdanı hür” nesiller yetiştirmenin önemine vurgu yaptı. Vali Şentürk, öğrenci, öğretmen ve veli iletişimine dikkat çekerken önemli olanın öğretmenin öğrenciyi, öğrencinin ise öğretmeni iyi tanıması olduğunu söyledi ve başarının ilk adımının bundan geçtiğini belirtti.

Konuşmaların ardından devam eden programda öğrenciler tarafından halk ekibi gösterileri ve karatecilerin gösterisi katılımcılar tarafından büyük alkış alırken, Zenginleştirilmiş Kütüphane(Z Kütüphane) açılışı da yapıldı.

Diğer yandan havanın sıcak olması ve programın uzun tutulması sebebiyle öğrenci ve katılımcıların zor anlar yaşadıkları gözlendi.

Editör: TE Bilişim