Cafer Elmas

İlimizin yeni Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner, basın mensuplarını makamında ağırladı. Geçtiğimiz Pazartesi günü görevine başlayan Başsavcı Şahiner, gazetecilere geleceğe ilişkin planlarını anlatırken, yenilikçi ve idealist yapısıyla dikkat çekti. Şahiner, amacının yargının etkinliğinin, verimliliğinin arttırılması ve görevlerinin hukuka uygun olarak ifa edilmesi olduğunu söyledi. Hakim olan eşiyle birlikte ilimize gelen Başsavcı, Bilecik’te görevini layıkıyla yerine getirmek için çalışacağını ve basınla uyum içinde olacağını söyledi. Şahiner, yeni Bilecik Adliyesi konusunun üzerine ciddiyetle gideceklerini de ifade etti.

Başsavcı Şahiner'in göreve geldiği ilk hafta basın mensuplarını makamında kabul etmesi, ayrıca Adliye bünyesinde Basın Bürosu oluşturacağını söylemesi Bilecik Adliyesi’nde bir ilk oldu. 

Genç, dinamik, sevecen ve basına olumlu yaklaşımı tavırları gözlerden kaçmayan Başsavcı Bekir Şahiner için "Bilecik'e böyle  Başsavcılar da gelirmiş" yorumunu beraberinde getirdi.

“Eğitim, ıslah ve iş yurtlarının geliştirilmesi için çalışacağız”

Bilecik’te göreve başlar başlamaz, ceza infaz kurumlarını gezen ve yetkililerden brifing alan Başsavcı Şahiner, edindiği ilk izlenimleri gazetecilerle paylaştı.

İlimizdeki ceza infaz kurumlarının geliştiğini ve iyiye gittiğini söyleyen Şahiner, kendisinin de kurumlardaki eğitim, ıslah ve iş yurtları konularının gelişmesi için çalışacağını söyledi. Şahiner konuyla ilgili “İş yurtlarının faaliyetleri, bunun dışında infaz ve ıslah çalışmalarına yönelik bir takım çalışmalar sürdürülüyor. Merkezdeki Bilecik Kapalı Cezaevimizin kapasitesi gayet iyi ve çalışmaları iyi bir şekilde devam ediyor. Yine Bayırköy’deki ceza infaz kurumumuz açık ceza infaz kurumu olarak faaliyet veriyor. Bu yönüyle Bilecik yargı teşkilatı içerisinde ceza infaz kurumlarının yoğunlaştığı ve faaliyetlerinin de yaygınlaştırılmaya çalışıldığı bir yargı merkezi diyebiliriz. Asayiş anlamında çok rahat ama onun yanında infaz ve ıslah çalışmaları ceza infaz kurumları marifetiyle geliştiriliyor ve daha iyi bir yapılanmaya doğru gidiliyor. İnşallah biz de ona önem vereceğiz. Yani ceza infaz kurumlarımızın eğitim, ıslah ve iş yurtlarının faaliyetlerinin geliştirilmesi noktasında katkılarda bulunacağız, çalışmalarımızı o doğrultuda yapacağız” açıklamasını yaptı.

“Bilecik’te Hakim ve Savcı sayısı arttı”

Son kararnameyle birlikte ilimizdeki Hakim ve Savcı sayısında artış olduğunu söyleyen Şahiner, bunu güzel bir gelişme olarak değerlendirdi.

Şahiner; “Neticede hakim ve savcıların işlerini daha kolay yapabilmelerini, daha hızlı ve etkili şekilde yargı kararını verebilmelerini sağlayacak. O yönüyle güzel bir sonuç oldu. Meslektaşlarımız da göreve başladıklarında daha iyi bir yargı çalışmasını Bilecik halkına vereceğimizi ümit ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Bilecik Adliyesi Basın Bürosuna işlerlik kazandıracağız”

Daha önce görev yaptığı yerlerde basınla olan ilişkilere önem verdiğini ve uyum içerisinde çalıştığını ifade eden Başsavcı Şahiner, Bilecik’te de bu uyumu sağlamak için gerekli adımları atacağını söyledi. Faaliyetlerinde basının önemli olduğunu belirten Şahiner, önümüzdeki aylarda Bilecik Adliyesi Basın Bürosu ve Basın Sözcülüğü kurumlarına işlerlik kazandıracaklarını söyledi ve “Adli olaylarda, asayişe ilişkin olaylarda basının haber verme görevi ve hakkı var. Kuracağımız basın bürosu ve basın sözcülüğüyle, bu görevin yasal çerçevede ifa edilmesini sağlayacağız. Bizim görevimiz yargının işleyişi kolaylaştırmak. Aynı zamanda basının haber verme fonksiyonunun yapılmasını sağlamak. Bu ikisinin arasında bir denge unsuru olacağız” dedi.

“Yeni Adliye konusunun üzerine ciddi şekilde gideceğiz”

Uzun süredir yenilenmesi gündemde olan Bilecik Adliyesiyle ilgili de açıklamada bulunan Şahiner, yeni bir Adliye’nin ilimize kazandırılması için, konunun üzerine ciddi şekilde gideceklerini söyledi.

Şahiner; “Adliyemizin fiziki ortamı sıkıntılı durumda bulunuyor. Yeni Adalet Sarayı’nın yapılması konusunda daha önceki Başsavcımız da bu konuda gerekli girişimlerde bulunmuş. Bizim de bu noktada girimlerimiz sürecek. İnşallah yeni bir adalet sarayının Bilecik’e kazandırılması noktasında adımlarımız iyi olur ve iyi sonuçlar alırız. Önümüzdeki aylarda ciddi olarak üzerine gideceğimiz bir konudur” açıklamasını yaptı.  

“Davacı ve davalı arasında uzlaşma yoluna gideceğiz”

Başsavcı Şahiner, Çocuk Bürosu, Fikri ve Sınai Haklar Bürosu, Markalar Bürosu ve Uzlaştırma Bürosu gibi büroları kuracaklarını söyledi.

Özellikle Uzlaştırma konusuna çok önem verdiğini belirten Şahiner, Bilecik’te uzlaşma uygulamasının çok az olduğunu ifade etti ve şu açıklamayı yaptı:

“Ceza Mahkemeleri Kanunu’nun 253 ve devam maddelerinde ‘uzlaştırma’ müessesesi var. 1 Haziran 2005 tarihinde mevzuatımıza bu yasa olarak girdi. Ama bu kamuoyunda çok bilinmiyor. Yani bilinemiyor. Biz bunu inşallah sizlerin vasıtasıyla kamuoyuyla paylaşacağız. Bundan sonra Bilecik’te meydana gelmiş olan uzlaşma kapsamındaki bütün suçlara Uzlaştırma Bürosu Sorumlu Cumhuriyet Savcısı bakacak. Polis ve jandarma bu konuyla ilgili işlem yapmayacak. Savcımıza durumu iletecek. Cumhuriyet Savcımız uzlaşma kapsamında olan suçlarda müştekiyi, mağduru kendisi davet edecek adliyeye. Kendisi onlara uzlaşmayı anlatacak, uzlaşmanın kapsamıyla, mahiyetiyle ilgili bilgi verecek. Daha sonra uzlaşma kabul edildiği takdirde şikayet edilen kişiyi çağıracak. Diyecek ki, “Hakkınızda böyle bir şikayet var veya böyle bir adli olayla ilgili işlem yapılıyor. Uzlaşmayı kabul ediyor musunuz?” Taraflar bir araya getirilecek, belki bir özür dilemeyle veya zararının giderilmesi ile sorun çözülecek. Örnek veriyorum, bir trafik kazasında aracı zarar görmüş kişiye, bu meblağın tazmin edilmesi suretiyle uzlaşma kabul edilecek. Uzlaşma mutabakatı imzalanacak ve bu şekilde dosya mahkemeye gitmeden savcılık aşamasında sonuçlandırılmış olacak. Bu yargının hem etkinliğinin artırılmasını hem verimliliğinin artırılmasını sağlayacak, hem de vatandaşımızın gereksiz yere mahkeme huzuruna çıkarılıp da zaman ve emek kaybına uğramasını engellemiş olacak. Şu anda savcılarımızdan birini yetkilendirdik ve çalışmalara başladık.”

“Davalıları mahkemeye telefon mesajıyla çağıracağız”

Bilecik Adliyesi’nin teknolojik imkanları da sonuna kadar kullanacağını söyleyen Başsavcı Şahiner, UYAP SMS sistemini devreye sokacaklarını belirtti. 

Şahiner, sistemle ilgili şu açıklamayı yaptı: “Çağrılması gereken kişilerin polisle, emniyetle çağrılması değil, cep telefonlarına mesaj atılarak davet edilmesi, bu şekilde çağrılması. Bunun etkili bir şekilde kullanılmasını istiyoruz ve bunun da kullanılmasını sağlayacağız inşallah. Onunla ilgili broşürler, afişler, tanıtım kitapçıkları hazırlayacağız. Onların da dağılımını sağladıktan sonra kamuoyunu bilinçlendirmek, bilgilendirmek ve bunları yaptıktan sonra da adliyemizdeki dosya sayılarının azaltılmasını sağlamak. İnşallah hedefimiz bu olacak. Bilecik’te yargı çalışmaları içerisinde bu şekilde bir çalışmayı sürdüreceğiz.”

Editör: TE Bilişim