Karayolları 14. Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Yazıcıoğlu önceki gün katıldığı il koordinasyon kurulu toplantısında ilimizde devam eden karayolları çalışmaları hakkında bilgi verdi. Yenişehir yolunun 18’inci ihalesinin önümüzdeki Salı günü yapılacağını belirten Yazıcıoğlu, Vali Nayir’in sorduğu “Mevcut çevre yolunun il bağlantılarıyla ilgili çalışmalar var mı?” sorusuna, yerin biraz sorunlu olacağı, 600 metrelik viyadük gerekeceği için projelendirmesinin uzun süreceğini cevabını verdi.


Koordinasyon kurulu toplantısında yolların son durumu ve çalışmalarla ilgili bilgi veren Yazıcıoğlu şunları söyledi. “Karayolları 14. Bölge müdürlüğünün yollara 4 bin 784 kilometredir.  Bu rakamın içerisinde Bursa ve Bilecik illerinin tamamını, Balıkesir, Çanakkale, Kütahya yollarının büyük bir kısmını barındırmaktadır. Bilecik ilinin 459 km’lik yol ağımız bulunmaktadır. Bu 459 km’nin 161 km’si BSK kaplamadır. Bu da %35 gibi bir rakama tekabül ediyor.

Bilecik’te toplam 14 proje

Bizim bölge genelindeki ortalamamız yüzde 30 civarındadır. Bilecik ilinde toplam 14 adet projeyle çalışmalarımız devam ediyor. Proje bedelleri toplamı 165 milyon, bugüne kadar 95 milyon harcadık 70 milyonluk daha kullanabileceğimiz paramız var. Şuan itibariyle kısaca bahsedecek olursam Söğüt yolu 14 km uzunluğunda aksayan bir kesim vardı onu da bitirdik, Söğüt-Eskişehir arasını 2013 yılında tamamlamıştık, 25 km uzunluğundaydı. Diğer taraftan Yenişehir- Bilecik- Osmaneli ayrım yolu, burada Yenişehir’den itibaren 47. km’ye kadar çalışmalar yaptık. Biliyorsunuz koordinasyon toplantısı sırasında bir gün önce iptal edilmişti. Ama bu sefer de hayırlı bir haberim var sayın valim Salı günü ihalemiz var.

“Vezirhan-Gölpazarı-Dikenlik varyantını trafiğe açtık”

Genel müdürlüğümüzde 21.10.2014 tarihinde Bilecik-Yenişehir yolumuzun ihalesi yapılacaktır. Vezirhan-Gölpazarı-Dikenlik varyantını tamamladık ve trafiğe açtık bu kısmı. İznik-Mekece yolunda da şuan çalışmalarımız 7 ile 10 arasındaki Kaynarca çevre yolu dediğimiz bu kısımda çalışmalarımız devam ediyor. Bu sene hedefimiz bu 3 km’lik bir kesimde ödenekler doğrultusunda çalışmak. Küplü-Bilecik-Vezirhan yolunun tamamen alt geçidiyle, kavşağıyla hepsini tamamladık sayın valim. Bir ikinci aşamada bu kaldığımız yerden yani Küplü kavşağı ile bu yaptığımız kesim arasında yaklaşık 1 km’lik bir bölüm var bu bölümünde şimdi projelendirmesini yapıyoruz. Burada da yine bir DDY köprüsü, Karasu köprüsü bir alt geçit olmak üzere üç tane köprü de var. Şuan proje çalışmaları devam ediyor inşallah seneye o kısmı tamamen ihaleye çıkararak tamamlayacağız. Küplü ile Bilecik arasındaki girişi tamamen bölünmüş yol haline getirmiş olacağız. Gölpazarı çevre yolumuz var, çevreyolunun başladığı yerden itibaren Gölpazarı’na kadar km 5 ile 11 arasına kadar 6 km’lik kesimde şuan toprak işçiliği çalışmamız devam ediyor. Bu seneki hedefimiz de bu bölümün inşallah tamamen bitirmek ama tabi trafiğe açamayacağız.

 Bir diğer konumuz da kavşaklarımız vardı, Bozüyük-Eskişehir arasındaki. Buradaki toprak seramik kavşağı, yüksek hızlı tren lojistik kavşağı, organize sanayi kavşağı  ve Poyra köyü kavşağı. Bu kavşakların ihalesini tamamladık, müteahhit firmayla sözleşme imzaladık, şuan müteahhit firma organize sanayi bölgesinde kendisine bir şantiye kurmaya hazırlanıyor. Bu bahsettiğimiz kavşakların tamamı kazıklı, temellerinin hepsinde kazık var şuan müteahhit firma kazık makinesini getirip tüm köprülerin hepsinin kazıklarını tamamlayacak ilk etapta, daha sonra da hemen organize sanayi kavşağında çalışmalar başlayacak sayın valim. Ama ilk etapta tüm kavşakların kazıklarını yapacağız. Gölpazarı çevre yoluyla beraber Söğüt-İnhisar arası, Söğüt-Bozüyük arası, Bozüyük-Dodurga arası bu yollarımızı da 2015 yatırım programımıza teklif ettik”

Mevcut çevre yolunun il bağlantılarıyla ilgili çalışmalar var mı?

Vali Nayir’in sorduğu; “Sayın Başbakan geldiğinde sözü verilen iki husus olmuştu. Bir tanesi Yenişehir yolunun takibi ve mevcut çevre yoluyla il bağlantıları ilgili çalışmalar var mı?” sorusunu yanıtlayan Yazıcıoğlu şunları söyledi:

“Onunla ilgili proje çalışmaları devam ediyor. Yalnız biraz sorunlu bir yer olacak. Çünkü o kısımda yaklaşık 600 m civarında viyadük gerekecek. Bu viyadüğün 150 m halinde bir köprü olması lazım, teknolojik olarak projelendirilmesi biraz zaman alacak. Hem hızlı tren geçişi hem derenin geçişi olacak o yüzden 600 metre civarında viyadük köprü gerekecek oraya. Proje çalışmaları biraz uzun sürecek ama bağlandığı noktada, Toki’nin olduğu noktada heyelan olayımız var. Daha iyi incelemek, jeoteknik raporları daha iyi incelemek gerekecek ama çalışmalarımız devam ediyor Sayın Valim”

YILMAZ GÖLPAZARININ YOLLARINI GÜNDEME GETİRDİ

Gölpazarı İl Genel Meclis Üyesi Turgay Yılmaz söz alarak ilçesinin yol sorununun gündeme getirdi. Yılmaz şöyle konuştu: “6 yıldan beri bölge müdürümüzle yol meselelerini sürekli konuşuyoruz. Yapılan yol çalışmaları için müdürümüze teşekkür ederiz. Yolumuzun büyük bir kısmı bitti ama en tehlikeli kısmını bıraktılar. Yolumuz genişledi, Gölpazarı taş ocaklarıyla yoğun trafiği olan bir ilçe. Günde binek araçlar haricinde 100 civarı tır ve kamyonlar geçiyor. Düzgün bir vaziyette tam gaz giden arabalar bir anda daralmış bir yolla karşılaşıyorlar. Karşıdan gelen arabadan kaçma şansı hiç yok. Her an kazaya açık bir yer. Birde Nasrettin hocanın türbesi gibi oldu bizim yollarımız. Nasrettin hocanın türbesinin her yeri açık bir yerde kilit var. Bizim Gölpazarı’mızın yolları da giriş yeri dar, orta yeri genişlemiş yol, çıkış yolu yine dar bir vaziyette. İstimlak çalışmaları orda kamu yararına olarak bitirilsin diyorum. Bu çok uzadı,  6 yıllık süreç içerisinde taş ocaklarının trafiğini çekemiyor bu yol. Kazalar ileride hepimizin başını ağrıtabilir. Birde sayın valim Kayabeli köyünün alt tarafında, mezarlığın alt tarafında karayollarının yaptığı güzel yeni bir yol var sıcak asfaltlı. O yoldan Sakarya köprüsüne giriş yerinde çukurda atlamalı bir yer var. Yaptığınız yeni yol bitiyor ondan sonra yola geçişi çukurdan atlayarak oluyor. Orada ölümlü bir kaza oldu, hem çukurdan çıkış yapıyorsunuz hem önünüzü görmüyorsunuz hem de viraj var orada. Orası tekrar önü gözükecek bir şekilde yapılamaz mı yapılabilir. Yapılacaksa en acil yer orası, Gölpazarı’nın girişi değil çıkışı çok önemli”

Yılmaza cevap veren Yazıcıoğlu şöyle konuştu: “Şu anki hedefimiz en tehlikeli yol olan km 10 ile 17 arası 7 km’lik kesim. Ama biz bunu 10 ile 22,5 km arasına kadar tamamladık. Problem olan kısım bu kısımdı. Ama dediğimiz çevre yolu dahil Gölpazarı yolunun yatırım teklifini yaptık”

FİLİZLİ: “BİLECİK-BOZÜYÜK-PAZARYERİ KAVŞAĞINDA CİDDİ KAZALAR OLUYOR”

Pazaryeri İl Genel Meclis Üyesi Haluk Filizli ise ilçesinin Bilecik-Bozüyük kavşağında yaşanan trafik kazalarını gündeme getirdi: “Sayın Müdürüm, Bilecik-Bozüyük-Pazaryeri kavşağı hakkında size bir dilekçe vermiştik. Bu dilekçeye sizin yazdığınız cevap araçların oradan 50 km hızla geçmesi. Ben orada hız tabelası görmedim. Ben dilekçeyi size verdikten sonra o kavşakta 3 tane yaralanmalı kaza meydana geldi”

Yazıcıoğlu Filizli’ye şu cevabı verdi: “Bu yeni yapılacak olan otoyolla bağlantısı düşünülecektir diye bir şey geldi mi? Onun sizinle görüşüldüğü söylendi bize. Pazaryerinin belediye başkanı geldi ve kendisine dediğimiz yerin bağlantının, yeni yapılacak olan Ankara-Bursa otoyolu çerçevesinde bir proje kapsamında değerlendirileceği ve projede orada değişiklikler olacağı kendisine söylendi. Otoyol projesi kapsamında Bilecik-Bozüyük bağlantısında Pazaryeri bağlantısını da yapacağız”

ÇELİK: “BİLECİK-YENİPAZAR-İNHİSAR YOLU NE ZAMAN KARAYOLLARININ OLACAK?”

İl Genel Meclisi Üyesi Hasan Hüseyin Çelik ise “Öncelikle müdürümüze teşekkür ediyoruz ilimiz adına güzel çalışmaları oldu. Gösterdiğiniz haritalarda ilçeler arası yolların tamamı karayolları. Bizim Bilecik-Yenipazar-İnhisar ilçesi yolumuz il özel idaremizce bakımı yapılıyor yıllardır. Bizde burada planlarımızda, programlarımızda orası karayollarının olacak, ne zaman olacak muallâkta kalan bir konu. Bu konu da bir öngörünüz bir çalışmanız var mı?” sorusunu sordu. Müdür Vekili Yazıcıoğlu şu cevabı verdi:

“Tabiî ki bizim olmayan yollarla ilgili yeni teklifler geliyor. Ama öncelikle sizin sayın valimize bir dilekçenizle ele alınacak, sayın valimiz bunu bölgemize gönderdiğinde bizde karayolları genel müdürlüğüne gönderiyoruz. Çünkü onlarda hep birlikte, planlama teşkilatıyla birlikte ele alıyorlar. Bu tür talepler çok fazla. Karayollarının gücüne ve oradaki yolun durumuna göre karar veriliyor. Ama ilk etapta sayın valimize dilekçe yazdığınızda bizde bunu genel müdürlüğümüze bildiriyoruz”

GÖLCAN ŞEHİR İÇİNDEN GEÇEN TIRLARI GÜNDEME GETİRDİ

Bilecik Esnaf Ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Halit Gölcan da şehir içinden geçen tırları gündeme getirdi. Gölcan’ın “Şehrimizin içerisinden tankerler ve tırlar geçmektedir. Acele çevre yolu bağlantısı yapılması lazım tehlike arz ediyor. İkincisi Küplü ve Başköy köylerimizde dere yatağı vardı, dere yatağı değiştirildi. Muhtarlarımız dilekçe verdiler, bizde dilekçe verdik. Tarlaların içerisinden yeni yapılan dere yatağı geçmekte. Eski dere yatağı bozuldu yenisi ise tarla sahiplerine zarar vermekte. Bununla ilgili karayolları hiç ilgilenmedi” ifadelerine Yazıcıoğlu, “Bu konuyu incelemeye alacağız” şeklinde cevap verdi.

 

Editör: TE Bilişim