Tüm Türkiye ile aynı anda Bilecik’te de başlayan "Yayalara Geçiş Üstünlüğü" uygulamasını suistimal eden bazı yayalar, kazaya dahi yol açabilecek hareketler yaparak trafik güvenliğini daha da zor duruma sokuyor.

"Yayalara Geçiş Üstünlüğü" uygulaması, yaya öncelikli trafik bilincini oluşturmak amacıyla bir yasal düzenlemeyle hayata geçirildi. Düzenlemeye göre; bundan böyle araç sürücüleri, görevli veya trafik ışığı bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışlarına, yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak, buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yaya varsa durarak ilk geçiş hakkını onlara vermek zorunda.

Düzenleme, her ne kadar yayaların lehine de olsa, bazı yayaların bu haklarını suistimal ettiği görülüyor. Yayalar, kendilerini adeta yollarda yayaa, yayaa karşıdan karşıya geçerken, sürücüleri de zor durumda bıraktıkları gözleniyor.

Geçiş hakkının kendilerinde olduğu düşüncesiyle araç geçiş öncelikli durumlarda dahi yola atlayan veya trafiği aksatacak yavaşlıkta geçen bazı yayalar, trafikte hem kendileri, hem de sürücüler için zor anlar yaşatıyor. Trafik ışıklarının bulunduğu yerlerde kendilerine kırmızı ışık yanmasına rağmen akan trafikte karşıdan karşıya geçmeye çalışan ve bunu da ağır hareketlerle yapan yayalar, trafik kazasına adeta davetiye çıkartıyor.

Tehlikeli anlara şahit olan yayalar ve sürücüler tarafından da yoğun eleştiri toplayan dikkatsiz yayalar, “geçiş hakkı araçlarda olmasına rağmen yayalar resmen yayaaa yayaaa geçiyor. Onların sorumsuzluğu ve dikkatsizliği nedeniyle biz de trafikte heran tedirgin bir şekilde ilerliyoruz” eleştirilerinin de hedefi oldular.

Esas amacı trafikte güvenliği sağlamak olan düzenlemeyi suistimal ederek, tam tersine trafikte büyük bir güvensizlik yaratan yayaların daha dikkatli olmasını isteyen vatandaşlar, dikkatsiz yayalara, birkaç dakika beklemek yerine can veya mal kaybına yol açabilecek hareketlerde bulunmaya son vermeleri konusunda uyarıda bulundular.

Hatırlanacağı üzere, bu yayaların neden olduğu kazaların örnekleri ulusal kanallarda gündeme gelmesinin yanında geçtiğimiz günlerde Bozüyük’te de yaşanmıştı. Bozüyük'te yaya geçidinde yayaya yol vermek için duran otomobile arkadan gelen kamyonetin çarpması neticesinde meydana gelen trafik kazasında 1 kişi yaralanmıştı. Yayaların bu vurdumduymazlığının devam etmesi sonucu kazaların kaçınılmaz olduğu da görülmüş olurken, istenmeyen olayların daha fazla yaşanmaması için yayaların herkes için daha dikkatli olması gerektiği gözler önüne  serildi.

Editör: TE Bilişim