Bilecik’te 16-20 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan uygulama ile ilgili bilgilendirme yapmak üzere Ziraat Bankası Eskişehir Bölge Yöneticisi Mehmet Dönmez ve banka yetkilileri, düzenlenen kahvaltıda basın mensupları ile biraraya geldi.

Dönmez, Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası alacak müşterilerin, yastık altında duran altınlarını kayıp - çalınma riski olmadan, devlet güvencesinde yatırıma dönüştürme imkanı olacağını ve böylece ülke ekonomisine de önemli miktarda kaynak oluşturulacağını ifade etti.

ALTIN TAHVİLİ VE ALTINA DAYALI KİRA SERTİFİKASI NEDİR?

Hazine Müsteşarlığı, sadece bireysel yatırımcılara satılmak üzere Altın Tahvilini; Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası olarak iki seçenek altında sunuyor.

Faizli bir getiri elde etmek isteyen yatırımcı için uygun olan Altın Tahvili, 2 yıl vadeli bir ürün.6  ayda bir kupon faizi ödeniyor. 6 aylık dönemsel oranı yüzde 1,20, senelik 2,40 getirisi var ve faiz ödüyor.Faize duyarlı olan vatandaşlar için ise Altına Dayalı Kira Sertifikası seçeneği öne çıkıyor.

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

Talep toplama döneminde bireysel yatırımcılar tarafından Ziraat Bankası şubelerine getirilecek 22 ve 24 ayar Cumhuriyet ziynet ve sikke altınlar, darphane altınları, külçe altınlar ve 22 ayar bilezik, kolye gibi takılar kabul edilebilecek olup, üzerinde değerli ya da değersiz taş bulunan herhangi bir altın (takı) ile Reşat Altınlar kabul edilmeyecek. Altınlar hiçbir iskontoya tabi tutulmaksızın saflığı oranında birebir kabul edilecek olup, yatırımcılar hiçbir kayba uğramayacak. Bu senetlerden elde edilecek kazançlar üzerinden herhangi bir vergilendirme söz konusu olmayacak.

Yatırımcı; 6 aylık 1,2; yıllık ise 2,4 oranında kupon veya kira getirisi ödemesi alabilecek. Üstelik; yatırımcı, vade sonunu beklemeden, ara dönemlerde birikmiş getirileri ile beraber nakit çekebilecek. Vade sonundaki anapara ödemesi talebe göre 1 kilogramlık külçe veya darphane tarafından basılan çeyrek altın olarak alabilecek veya yatırımcının Altın Mevduat Hesabına doğrudan aktarılması sağlanacak.

Tek yetkili aracı banka olan Ziraat Bankası'nın 81 ilde ve 245 ilçede bulunan 331 şubesinde talepte bulunabilecek.Bilecik’te ise 16-20 Ekim tarihleri arasında geçerli olacak uygulama kapsamında, bankaya getirilen altınlar yetkili ekspertiz tarafından değeri ölçülerek altın tahvil ya da kiraya dayalı altın sertifikası olarak müşterilerin hesaplarında değerlendirilecek.

BİLECİK’TEN DE YOĞUN İLGİ BEKLENİYOR

Ziraat Bankası Eskişehir Bölge Yöneticisi Mehmet Dönmez, yaklaşık 2 bin 200 tonu bulan ve 100 milyar dolar değerindeki altını ekonomiye kazandırmak için Hazine Müsteşarlığı tarafından başlatılan uygulamaya Bilecik’in de yoğun ilgi göstermesini beklediklerini ifade etti.

Editör: TE Bilişim