Bilecik’in BEBKA’dan (Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı) destek almaya hak kazanan projelerini tanıtmaya devam ediyoruz. 2012 döneminde destek almaya hak kazanan projelerden bir diğeri de ''Bilecik Belediyesi Yaşayan Kent Müzesi''. Bahçelievler Mahallesi’ne yapılması planlanan müzede; Bilecik’in kronolojik sıralamasına uygun olarak yapılmış maketler platform üzerinde cam koruma içerisinde sergilenecek. Bilecik’te yaşamış insanların sanat ve zanaat dallarında ulaştıkları ustalık, maddi ve manevi kültürün değişik alanlarda, örneğin mutfak kültürümüzde, halk danslarımızda, kılık kıyafette, el sanatlarında, tarımda değişim sürecinin kent kültürü salonundaki stantlarda çömlekçilik, çinicilik, sepet örücülüğü, Ebru sanatı, hat sanatı, dokumacılık, ipek böcekçiliği, ayakkabıcı, nalbant, at arabası atölyesi, bozacı, şerbetçi- şıracı, yorgancı vb. mesleklerin kültür olarak yansıtılması sağlanacak. Müzede, yaşayan kültürümüze ait videolarının 3D teknolojisiyle gösterimi yapılacak.

'BEBKA Mali Destek Programı kapsamında, 11 proje arasına giren Bilecik Belediyesi Yaşayan Kent Müzesi projesi, açılan Turizm Küçük Ölçekli Altyapı Hibe Programı kapsamında yaklaşık 1 milyon hibe desteği almaya hak kazandı. Toplam bütçesi yaklaşık 2 Milyon TL olan Yaşayan Kent Müzesi haziran ayı içerisinde, BEBKA ile ortaklaşa imzalanan sözleşme ile 18 ay içerisinde Bilecik’e kazandırılması planlanmakta. Bilecik Merkez Bahçelievler Mahallesi'nde, Öğretmenevi, Sağlık Ocağı, Halk Eğitim Merkezi, Gençlik Merkezi ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi ve İstanbul - Ankara yolu üzerinde bulunan ve aynı zamanda Bilecik Belediyesi vizyon projelerinden olan müze, heybetli mimarisiyle göz dolduracak. Tarihi özellikler taşıyan modern bir mimariye sahip olacak olan müze, yaklaşık bin metrekare bahçesi ve 1.500 metrekare müze alanı ile toplam 2 bin 500 metrekare alan içerisinde hizmet verecek. Giriş katı; 2 adet sinevizyon gösteri alanı, sergi ve galeri alanı, engelli tuvaletleri, bebek bakım odası, danışma, güvenlik, hizmet odaları ve giriş holünden oluşmakta. 2 katta ise, Kent Belleği Kültür Kütüphanesi, VIP odası, toplantı odası, konferans salonu, hazırlık alanları, yönetim bölümü, Kent Otağı (kafeterya), yöresel ürünlerin satışının yapılacağı kent dükkanı, çok amaçlı eğitim salonu, kış bahçesi, gibi hizmet alanları yer alacak.

Müzede; günlük yaşama ait örf, adet, geleneklere bağlı kalınarak yaşatılmış düğün, çocuk oyunları, bayramlaşma, imece usulü yardımlaşma, ev ekmeği yapımı, sanatçıları, ünlüleri, doğum gelenekleri, asker uğurlama, kuyular, saatler, köylülere ait oyunlar, ahilik geleneği, mezar taşları, kapı tokmakları, çeşmeleri vb. mesleklerin tanıtılacağı halk kültürü tanıtım bölümlü alanlar düzenlenecek. Müzenin içi, kentimizin sosyo-ekonomik yapısını, kültürünü, folklorik değerlerini yansıtan bal mumu heykeller ve geleneksel ekipmanlar ile donatılacak. Müzede, ayrıca, interaktif uygulamalar (Kiosk) ile hem Türkçe hem İngilizce hazırlanacak ayrıntılı bilgi ekranları ve animasyon görüntüleri yer alacak.''

Müzelerin, geçmişin malzemelerini toplayarak, koruyarak, yorumlayarak geçmişten geleceğe köprü kurmak ve tarihi yaşatma işlevi gördüğünü dile getiren Başkan Selim Yağcı, ''Kent müzeleri, sosyal ve kültürel bilincin oluşturulması, geliştirilmesi, olgunlaştırılması, kent bilincinin ortaya çıkması, kentin tarihini ilgilendiren her alanda kültürel merkez niteliği taşıyan bir yapıya sahiptir. Müzecilik alanında Türkiye ve dünya kentlerinde görülen kent müzeciliğine olan dönüşüm hızına paralel olarak bizim de tarihsel mirasımıza gerektiği gibi sahip çıkmamız ve onu geleceğe dönük büyük bir kültürel yatırıma dönüştürmemiz gerekmektedir. Türkiye ve dünyadaki kentler ile birlikte sahip olduğumuz çok yönlü mirasın daha iyi anlaşılmasını sağlamak için, Bilecik'te, kentlilik bilincini oluşturmayı ve bu sayede kentlilik yolunda atılacak adımların biri sayılan kent müzesini Bilecik’imize kazandırmak genel hedefimizdir. Bilecik Yaşayan Kent Müzesi'nin diğer müzelerden ayrılan birçok niteliği olacaktır. Kent Müzemiz sayesinde, ziyaretçiler, müze içerisinde yapılacak etkinliklere katılıp, tarihini adeta yaşayarak öğrenme fırsatı bulacaklar” açıklamasında bulundu.

Editör: TE Bilişim