Cumhuriyet Halk Partisi Bilecik örgütü, Atatürkçü Düşünce Derneği ve Türk Kadınlar Birliği 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Atatürk Anıtına çelenk sundu. Sabah gerçekleşen protokol töreninin ardından meydanda bir araya gelen gruplar Atatürk’e ve Cumhuriyet’e bağlılıklarını gösterdiler. Törende ilk çelengi Türk Kadınlar Birliği sundu. Dernek Başkanı Ayla Ercan törende yaptığı kısa konuşmada törene katılımın az olmasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Ercan kısa konuşmasında şunları söyledi:

Ercan: “Bayrağımızın hiçbir zaman yere düşmeyeceğini biliyorum”

Türk Kadınlar Birliği Derneği Başkanı “böyle güzel bir günü coşkulu, çok kalabalık bir toplulukla izlemek isterdik ama her halde böyle oluyor. Hepinizin cumhuriyet bayramını gönülden kutluyorum. Hepinizin Atatürk’ü, bayrağımızı çok sevdiğini, bayrağımızı hiçbir zaman yerlere düşürmeyeceğimizi biliyorum. Hepinize teşekkür ediyorum bayramınız kutlu olsun”


Köse: “Yaşasın Cumhuriyet, yaşasın Atatürk”

Törende konuşan Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Feyzi Köse, önceki gün Söğüt’te Atatürk büstüne yapılan saldırı nedeniyle duyduğu üzüntüyü dile getirdi:

“Çok değerli Atatürkçü, Cumhuriyetçi, vatansever arkadaşlarım hepinizin Cumhuriyet Bayramın kutlu olsun. 91 yılını kutlayan Cumhuriyetimizin bu gün geldiği noktada çok üzücü olaylar yaşıyoruz. Osmanlıya başkentlik yapmış bu topraklarda Söğüt ilçemizde Atatürk büstüne saldırıyorlar arkadaşlar. Cumhuriyet bayramını kutlamanın coşkusunu herkese nasıl kutlayacağız gösteriyoruz. Düşünebiliyor musunuz Türkiye bundan on- on beş sene önce hiç tahmin edemeyeceğimiz bir noktaya dönüştü. Hiç uzatmayacağım, çok üzgünüm. Bilecik’te böyle bir olay yaşandığı için çok çok üzgünüm ama Atatürkçüler inadına bağlanacaklar, inadına bu Cumhuriyeti yaşatacaklar, buna inancımız sonsuzdur. Bu duygularla hepinizi selamlıyorum, saygılar sunuyorum. Yaşasın cumhuriyet, yaşasın Atatürk.”


Karaahmet: “Sen bize Mustafa Kemal Atatürk’ü unutturabilir misin?”

Törende son olarak CHP İl Başkanı Çağatay Karaahmet bir konuşma yaptı. Törene katılımın az olduğunu ancak 19 Mayıs’ta Samsun’a çıkanların da bir avuç insan olduğunu hatırlatan Karaahmet konuşmasında şunları söyledi:

“Değerli yoldaşlarım, kıymetli Atatürkçüler, Cumhuriyetçiler… Hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Bugün Cumhuriyetimizin 91. Yaşını kutluyoruz. Türkiye halkına, Türkiye’de  yaşayan bütün yurttaşlarımıza kutlu olsun. Cumhuriyet nasıl elde edildi? Cumhuriyet ne büyük kavgalarla, Cumhuriyet gözyaşıyla, Cumhuriyet kanla inşa edildi. Cumhuriyet böyle kazanıldı ve öyle bir rejim ki cumhuriyet,  kimsesizlerin kimsesidir.  Cumhuriyet öyle bir rejim ki,  kula kulluk etmek değildir, cumhuriyet bireyin birey olarak yaşayacağı, özgürce yaşayacağı bir rejimdir. Kimseye biat etmeyeceği bir rejimdir. 91 yıllık aslında genç olan bir cumhuriyettir bizim cumhuriyetimiz. Elbette sıkıntılar olacaktır. Elbette cumhuriyete kast edecek insanlar olacaktır. Ama şunu hiç unutmayın, cumhuriyet yoluna baş koyanlar, cumhuriyet yürüyüşü yapanlar 19 Mayıs’ta Samsun’a çıkan bir avuç insandı. Hiç önemli değil. Bugün 5 kişi oluruz, yarın 10 kişi oluruz, yarın 100 kişi oluruz, yarın milyonlar oluruz. Bunların sonu geldi. Cumhuriyete kast edenlerin, kast etme girişimlerinde bulunanların, kast etme cüretinde bulunanların sonu geldi.

“Cumhuriyeti yıkamazsınız”

Evet üzülüyoruz, üzgünüz. Ama birçok şeyi göğüslemeye, bir çok şeyi al aşağı etmeye cesaretimiz var. Bu cesareti 1923’den alıyoruz. Bu cesareti 91 yıllık cumhuriyetten alıyoruz değerli arkadaşlarım. Bakınız az önce sayın Köse söyledi. Olmayanlar oluyor ülkemizde ve ilimizde. Dün Cumhuriyet Halk Partisi örgütleri Söğüt’teydi. Gittik basın açıklamamızı yaptık. Atatürk’e el uzatmaya, Atatürk rejimine el uzatmaya, büstlerine el uzatmaya cüret ediyorlar. Başarılı olabildiler mi, hayır. Biz bu rejime el uzatanların, o büste el uzatanların dün de söyledim elini de kırarız, kolunu da kırarız. Gelinen noktada üç tane hassasiyetimiz var. Birincisi TC.  Bu memlekette iktidar sahipleri bunu kaldırmaya cüret ettiler, başaramadınız. Başaramayacaklar da. TC.’yi kaldıramayacaklar. Diğeri cumhuriyet. Ne yaparsanız yapın, nasıl uğraşırsanız uğraşın bu coğrafyada cumhuriyeti kaldıramazsınız. Cumhuriyeti yıkamazsınız. Bu coğrafyanın insanlarını yine kula kul olmaya itekleyemezsiniz. Buna ne gücünüz ne de cüretiniz yeter. Diğer hassasiyetimiz de Mustafa Kemal Atatürk. Bu topraklarda Mustafa Kemal Atatürkler ölmez. Bu coğrafyada Mustafa Kemal Atatürk’ü yok edemezsiniz. Ne olursanız olun.  Bakın Gençliğe Hitabede ne diyor; Memleketin bütün tersanelerine girilmiş, bütün kaleleri zapt edilmiş olabilir diyor. Daha ötesi diyor, iktidar sahipleri gaflet, delalet hatta hıyanet içinde olabilir diyor. Bu halde bile tek yapacağın şey diyor, bu cumhuriyeti savunmak, bu cumhuriyetin ilkelerini korumaktır diyor. Düsturumuz bu arkadaşlar.

“Sen bize Mustafa Kemal Atatürk’ü unutturabilir misin?”

Ne yaparlarsa yapsınlar, TC.’ye el uzatsınlar, cumhuriyetle uğraşsınlar, Mustafa Kemal Atatürk’ün büstlerine, kurduğu Cumhuriyete, devrimlerine saldırıya geçsinler. Hiçbir şekilde başarılı olamazlar. Bu rejim kanla kazanıldı, bu rejim sıkıntılarla kazanıldı, bu rejim emperyalistlere karşı yapılan savaşla kazanıldı. Şimdi biz emperyalizmin uşaklarına teslim mi edeceğiz bu ülkeyi, hayır. Bizler olduğu sürece bu bayramlar kutlanacak. İşte size alternatif tören. Cumhuriyeti, milli bayramları yasaklamaya çalıştılar. N oldu, iki yıldır her bayram buradayız. 5 kişi buradayız, 10 kişi buradayız, 20 kişi buradayız, 50 kişi buradayız, her bayram buradayız. Alternatif kutlamamızı yapıyoruz. Sen, bize milli bayramların, bu cumhuriyetin, bu insanların, milli bayramlarını unutturabilir misin, buna gücün yeter mi, sen bize cumhuriyeti unutturabilir misin, sen bize Mustafa Kemal Atatürk’ü unutturabilir misin?

“Hiçbir iktidar Türkiye’yi bu kadar yıpratmadı”

Hiçbir endişem yoktur, hiçbir iktidar Türkiye’yi bu kadar yıpratmadı. Hiçbir iktidar dönemin ve ülkenin kurumlarıyla bu kadar uğraşmadı. Bakın, geçtiğimiz hafta Pazartesi günü yolsuzluğu, uğursuzluğu yapanların, bu iktidarın alaşağı ettiği hukuk sistemini burada protesto ettik. Türkiye’nin 81 ilinde Cumhuriyet Halk Partisi örgütleri protesto etti. Bağımsız yargıyı tüketmeye çalışıyorlar. Ama şunu unutuyorlar, yargı bize her zaman lazım. Üniversiteleri bitirmeye çalışıyorlar, şunu unutuyorlar, üniversiteler bizim geleceğimiz. Orduyu bitirdiler. Komutanları içeriye attılar. Ne oldu, hala biz burada cumhuriyetimize sahip çıkıyoruz. Biz olduğumuz sürece bu cumhuriyeti yıkamayacaklar. Bitiremeyecekler bu duygu ve düşüncelerle cumhuriyetimizin 91. Yılını coşkuyla, mutlulukla kutluyorum. Hepinize saygılar sunuyorum.”  

 

 

Editör: TE Bilişim