Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne izafeten Bursa Bölge Müdürlüğü’nün Atatürk Parkı’na ilişkin Bilecik Belediyesi’ne açtığı davaya Yargıtay son noktayı koyarak, “Vakıfların bu alanda hiçbir hakkı yoktur, park Bilecik halkınındır” dedi.

Merkez çay bahçesine Bilecik Belediyesi tarafından yapılması planlanan Atatürk Parkı uzun süre gündemden düşmemişti. Bilecik Belediye Başkanı Semih Şahin’in bu alanda şehre yakışır bir park yapacağı projesini açıklamasının ardından muhalif kanat ve bazı bürokratlar harekete geçerek buraya Atatürk Parkı’nın yapılamayacağı yönünde görüş verip Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne izafeten bu alana Bölge Müdürlüğü’ne dava açtırmışlar ancak açılan bu dava da mahkeme tarafından reddedilmişti.

Davet edilmesine rağmen birçok siyasi ve bürokrat özellikle Vali Bilal Şentürk, bu yerin davalık olduğu gerekçesi ile temel atma törenine bile katılmamış, hatta Emniyet 3 kamera ile temel atma törenine katılanları videoya çekmişti.

Şerh zaten kalkmış

Bu alanda şerh bulunduğu gerekçesi ile yeşil alan olduğu ve amacının dışında kullanılmamaya uyulacağı belirtilmesine karşılık Bilecik Belediyesi de yeşili bol ve amacına uygun park projesi yaptırmıştı.

Ne var ki bu arada satış bedelini alması nedeniyle şerh kaydını kaldırdığına yani taşınmazın kendisine ait olmadığına ilişkin belgeyi mahkemeye geç sunan Vakıflar Müdürlüğü buna rağmen tedbir talepli bir dava da açarak Atatürk Parkı’nın yapılmasına engel olmaya çalışmıştı.

Vakıflar tarafından açılan davada şerhin kaldırıldığına ilişkin belgenin yerel mahkeme tarafından farkedilmemesi üzerine tapu iptal tescil davasının kabulüne karar verilmiş ancak Yargıtay bu belge dikkate alınmadan verilen kararın bozulmasına karar verdi. Yargıtay, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Atatürk Parkı’nda hiçbir hakkının kalmadığını vurgulayarak usulen Maliye tarafından bedelsiz terk yerinin araştırılmasına karar verdi.

Başkan Şahin, iddialı konuşmuştu

“Cebimden karşılayacağım”

Parkın temel atma töreni sonrası muhalefet tarafından davalık yere yapılan yatırımın yarın Belediye’yi zor duruma düşüreceği ve olası olumsuz karar neticesinde yapılacak yatırımların ve masrafın nasıl karşılanacağını sormalarına karşılık bütün sorumluluğu üzerine alan Belediye Başkanı Semih Şahin, olası bir olumsuzlukta tüm masrafı kendi cebinden karşılayacağını beyan etmişti.

Yargıtay’dan gelen bu karar kamuoyunda “iddialı konuşan Başkan Semih Şahin’in bir bildiği var” dedirttirdi.

Temyiz yolu kapalı

Yargıtay, Vakıflar İdaresinin temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına karar verirken, “nitekim yerel mahkemece de gerekçeli kararda bu hususta hata yapıldığı, davacı vekilin şerhin kaldırıldığını bildiren dilekçenin mahkemece görülmediği belirtilmiştir.

Öte yandan taviz bedeli ödemek suretiyle vakıf şerhinin terkin edildiği gözetildiğinde, Vakıflar İdaresi tarafından açılan birleşen tapu iptali ve tescil davasının kabulüne karar verilmiş olması da hatalıdır.

Diğer yandan Yargıtay, Belediye’nin değinilen yönler itibariyle yerinde bulunan temyiz itirazının kabulüne ve 1086 sayılı HUMK’un 428 maddesi gereğince BOZULMASINA, bozma nedenine göre asıl davalı-birleşen VAKIFLAR İDARESİNİN SAİR TEMYİZ İTİRAZLARININ İNCELENMESİNE ŞİMDİLİK YER OLMADIĞINA OY BİRLİĞİ İLE KARAR VERDİ.”

Temel atma törenine katılmayanlar açılış törenine katılacaklar mı?

Atatürk Parkı’nın temel atma törenine şerhli ve davalık olmasını bahane ederek katılmayan bazı siyasiler ve bürokratların özellikle Vali Bilal Şentürk’ün Yargıtay’ın bu kararından sonra önümüzdeki günlerde yapılması planlanan Atatürk Parkı’nın açılış törenine katılıp katılmayacağı da şimdiden merak ediliyor.

Editör: TE Bilişim