Bilecik İstasyon Mahallesi’nde bulunan ve nerede ise Gar Müdürlüğü hizmet binalarının yapıldığı yıllara koşut Devlet Demiryollarına ait eski binalar kaderine terk edildi.

Haydarpaşa – Ankara arasındaki demiryollarının hizmete girmesinden sonra, hizmet binalar ve lojmanları ile Bölgenin en önemli gar istasyonlarından biri haline gelen Bilecik Gar Müdürlüğü, bakım atölyesi ve personel sayısı ile daha sonraki yıllarda ciddi bir gelişme kaydetmişti. Nitekim, Devlet Demiryollarından çalışan Bilecikli personel sayısının artması üzerine İstasyon Mahallesi’nde yeni lojmanların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştu. Bu yüzden Bilecik’ten İstasyon Mahallesine girişte, yolun sol kısmında kalan bölgede Devlet Demiryollarına ait lojmanlar bulunuyordu. Ne var ki, yaklaşık 30 yıldan bu yana kimsenin kalmadığı, kullanılmayan bu binalar ilgisizlikten yıkılmaya yüz tuttu.

Bilindiği gibi hızlı tren projesinin uygulamaya konulmasından sonra Gar Müdürlüklerindeki ve hatta ara istasyonlardaki tarihi özelliğe sahip binaların mimari özellikleri korunarak onarımına başlanmış, daha sonraki yıllarda ek olarak yapılan binaların ise yıkılmalarına karar verilmişti. Bu yüzden, Bilecik Gar Müdürlüğü ve ara istasyonlarda bulunan eski binaların tarihi dokusu korunarak onarılması sürdürülüyor. Aslında, İstasyon Mahallesi’nde lojman olarak daha sonraki yıllarda yapılan binalar da değişik mimari özelliklerine sahip bulunuyor. Bu yüzden, İstasyon Mahallesi’ndeki bazı yurttaşlar, bu binaların da proje kapsamına alınarak onarımlarının yapılabileceği düşüncesinde olduklarını belirttiler.

Sonuç olarak İstasyon Mahallesi’ndeki bu binaların ya ciddi bir onarımdan geçirilerek kullanılabilir duruma getirilmesi, ya da yıkılarak bölgenin temizlenmesi gerekiyor. Zira çocukların da oyun alanı haline gelen bu binaların olası bir yangında çevredeki evlere de zarar vermeleri kaçınılmaz olacaktır.

Editör: TE Bilişim