Cafer Elmas

2. OSB'deki fabrikaların OSB’nin hesaplarının incelenmesi için Bakanlıktan müfettiş istemelerine ve yönetimin kendilerine verilmesi için dava açmalarına cevap veren Vali Ahmet Hamdi Nayir, 2. OSB hesaplarını ilgili arkadaşlarına tekrar incelettiğini ve herhangi bir yanlış olmadığını, varsa yanlışın müfettişler tarafından ortaya çıkarılacağını söyledi.

Vali Nayir ayrıca, 2. OSB yönetiminin kendilerine verilmesini isteyen fabrikaların Valiliğe dava açmasını da değerlendirdi. Kendilerinin 2B yasası ve imar planına ekledikleri parseller ile 2. OSB’ye yeni sanayiciler gelmesi için araziler oluşturduklarını ifade eden Nayir, bu kapsamda 2. OSB'deki fabrikaların iddia ettikleri gibi %70 doluluk oranı sağlanmadığı düşüncesi ile yönetimi vermediklerini, fabrika yetkililerinin bu konuda açtığı davalardan çıkacak sonucu beklediklerini belirtti.

3. OSB için çalışmalara devam ettiklerini belirten Vali Nayir, 3.OSB için Bakanlıktan heyetin geldiğini ve yeri beğendiklerini, bu kapsamda çalışmaların devam ettiğini söyledi. Tüm sanayicileri sevdiklerini ve değer verdiklerini vurgulayan Vali Ahmet Hamdi Nayir, mevcut sanayicilere gerekli önemi vermenin yanında hedeflerinin Bilecik'e  önemli sanayicileri kazandırmak olduğunu sözlerine ekledi.

2. OSB’de katkı payı ve altyapı ücretlerinin alındığını doğrulayan Vali Nayir, bu ücretlerin  hesaplanarak fabrikaların bilgileri doğrultusunda alındığını, kurdukları internet sitesi ile şeffaf olarak herkese duyurulduğunu aktardı. Vali Nayir, bu konuda ilgili kişilere “Gidin, bakın, inceleyin” talimatı verdiğini, haksız yere para alınması gibi bir yanlışın olması durumunda bu ücretleri iade edeceklerini ifade etti. Yanlışlık var ise Bakanlık müfettişlerinin de, yargının da gereğini yapacağını ve kendilerinin de bu yargı kararına uyacaklarını söyleyen Vali Ahmet Hamdi Nayir,  konuya ilişkin gazetemize şu açıklamayı yaptı:

            “Sanayicilerimize arsa tahsisi yaparken arsanın metrekare fiyatı üzerine o zamana kadar gerçekleşmiş alt yapı katılım payını ve ortak yönetim katılım payını da hesaplayarak bildiriyoruz. Örnek olarak diyoruz ki; “Şu kadar lira senin arsanın metrekare bedelidir. Şu kadar da alt yapı katılım payı ve yönetim katılım payınız var, bunu ödeyeceksiniz.” Ondan sonra da bir taahhüt alıyoruz. Sonradan yapılacak olan her alt yapı için de metrekareye düşen bedel olarak talep edeceğimizi söylüyoruz. O da buna “Tamam” diyor. Ortak yönetim giderlerini ve alt yapı katılım paylarını istiyoruz. Bu konuda bir iki talep gelmişti. Bunlar çok şeffaf değildi. Bunun için internet sitesi kurduk. Altyapı katılım paylarına esas olan ihalelerimizi buradan ilan edelim dedik. Bunu herkes de görsün. Ortak yönetim giderlerimizi de orada ilan edelim ve görsünler. Bu site de hizmete girdi. Yine şeffaf olmayan bir durum varsa, bir haksız para almak istemeyiz ve bundan önce de bunu almışsak onu da iade ederiz. Arkadaşlarımıza, “Gidin, gezin, altyapı giderlerini anlatın” diye talimat verdim. Yol için, elektrik için, doğalgaz için yapılan harcamaların, toplam bedellerin, toplam metrekaremizin, tahsis edilen ve edilemeyen parsellerin anlatılmasını istedim. Bu matematik hesabıdır, bir yanlışlık varsa düzeltilir.  Müfettiş talep etmişlerse onlar da gelip inceleme yaparlar.

            Mevzuatta hangi şartlara ulaşıldığında yönetimin devredileceği, yönetimde sanayicilerin temsilci bulundurabileceği belirlenmiş. Onların iddiasına göre biz bu sayıya ulaştık ve yönetim onlara devredilmeli. Bizim iddiamıza göre de, 2. OSB’de de yerimiz kalmadığı için yeni imar alanları, yeni sanayi parselleri oluşturmak çabamızı sürdürüyoruz. Yeni parsellerimiz var, bu yeni parselleri de dikkate almak lazım. İmar planına eklediğimiz parseller var. Alanı genişletmeden alan içinde bulunan yeni arazileri ve 2B dediğimiz orman arazilerini imar planına kattık. Bunların imar kurgulamalarını yaptık. Parasını ödediklerimizi kendi üzerimize tapusunu aldık. O hesaplar yapıldığında, tümünü devretmememiz gerektiği kanaatindeyiz. Onlar, “Hayır, biz o rakama ulaştık” dediler. Bu iki farklı görüşten dolayı mahkemeye başvurdular. Adaletin vereceği karar uygulanacak. Eğer “devredilsin” diyorlarsa yönetim devredilecek.

            Mahkemelik olduğumuz konuda itiraz ettikleri nokta altyapı katılım payları ve ortak yönetim giderlerinin katılım payları. Bu ikisi de ortaya çıkabilecek hususlar. Çok fazla problem olan hususlar olarak görmüyorum ben bunları."

            3. OSB konusunda da açıklama yapan Vali Nayir, yerin belirlendiğini ve kadastro çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Nayir, şu açıklamayı yaptı:

            "3. OSB’nin yerini belirledik. Belirlediğimiz yeri Bakanlık'tan gelen heyet de gelip gördü. Oranın 3. OSB olarak tesciline esas işlemleri devam ettiriyoruz. Kadastro işlemleri devam ediyor. Bu işlemlere hız vermeye çalışıyoruz. Kadastro çalışmaları bitsin, sonra kamulaştırma çalışmaları başlayacak. Yer olarak beğenildi. Bursa Dereşemsettin yol ayrımında. Orası da güzel bir yer olacak. Bizden büyük talepleri karşılayacak yerimiz yok. 1. OSB devredildi. Gelenlere 2. OSB içindeki yeni imar alanlarından yer teklif edebiliyoruz. 3. OSB daha büyük çaplı talepler için bir yer oluşturacak.”

            2. OSB fabrikaları ile Valilik arsındaki katılım payı anlaşmazlığının Bakanlıktan gelecek müfettişlerin yapacakları hesap incelemesi sonucunda, OSB yönetiminin devri konusundaki anlaşmazlığın ise mahkeme sonucunda çıkacak kararla belli olması beklenirken, taraflar arsındaki gerginlik devam edeceğe benziyor.

Editör: TE Bilişim