Kıymet Aslan

Yalova ve Bilecik illerinin üyelerinin ortaklığı ile oluşturulan Yalova-Bilecik Büro Memur-Sen yapılan 1. olağanüstü kongre ile yönetimini belirledi. Yapılan kongre neticesinde il başkanlığına Durmuş Akçal seçildi.

Kendi başlarına Büro Memur-Sen il başkanlığı için gerek duyulan 400 üye sayısına ulaşamayan Yalova ve Bilecik illeri tek çatı altında toplandı. Yalova-Bilecik Büro Memur-Sen, Raif Dinçkök Kültür Merkezi'nde yapılan kongre ile yeni yönetimini belirledi.

Ardından yapılan seçimde Yalova-Bilecik Büro Memur-Sen Yönetim Kurulu şu şekilde oluştu;

Yalova Başkanı Durmuş Akçal, Bilecik'ten ise İl Başkanı Mustafa Akış geldi. Şube Yönetim Kurulunda Genel Sekreterliğini yürüten Mustafa Akış’ın yanı sıra Celalettin Ateş ve Erdal Beyaz isimleri yer aldı.

Bilecik ve Yalova'nın bir araya gelmesiyle Yalova-Bilecik Büro Memur-Sen kurulmasına ilişkin gazetemize açıklama yapan Şube Yönetim Kurulunda Genel Sekreteri Mustafa Akış, şubenin kuruluşunda Bilecik ili olarak 7 kişilik yönetim kadrosundan 3 tanesi Bilecik'in sorumluluğu altına girdiği ve denetim kurulu başkanlığını ve üyeliğini de alındığını söyledi.

“Bilecik'te Büro Memur Sen üye sayısı 200 memur sayısına ulaştık”


Yalova-Bilecik Büro Memur-Sen Şube Yönetim Kurulunda Genel Sekreteri Mustafa Akış açıklamasında, “ Büro Memur Sen kamu kurumlarında çalışanların 11 iş kolunda sendikalı olma hakkı var. 10 tanesi bakanlık olmak üzere 45 kurumda faaliyet gösteriyoruz. Maliye Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, İçişleri-Dışişleri Bakanlığı, Gençlik Spor Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve içindeki tüm kurumlar gibi bakanlıklarda faaliyet gösteriyoruz. Dolayısıyla sendikalı olabilecek 3.5 Milyon memuru düşündüğünüzde bizim 3,5 milyon sendikalı olabilecek memurlar içerisindeki potansiyelimiz 203 bin’dir. Türkiye'de yetkili sendika olarak 50 Bin üyemiz var. 11 ay önce göreve geldik, göreve geldiğimizdeki sayıyı ikiye katlayarak bugün itibariyle 10 ay gibi kısa bir sürede Bilecik ve Yalova iliyle şube olduk. Daha önce Bursa iliyle şubeydik, Bursa'ya oranla küçük bir il olduğumuz için yönetim kadrosunda temsil katkımız sadece 1 kişiydi. Fakat Yalova ile şube olduğumuzda 7 kişilik yönetim kadrosundan 3 tanesi bizim sorumluluğumuz halinde.  6 Temmuz 2013 tarihinde genel kurulumuz gerçekleştirildi. Büro Memur Sen Bilecik Şubesi olarak 3 yönetim kurul üyesi aldığımız gibi denetim kurulu başkanlığını ve üyeliğini de almıştır. Disiplin Kurulu Başkanlığı ve üyeliği de Yalova'dan seçildi. Dolayısıyla kendi iş kolumuzda 1 nolu iş kolunda bundan sonraki üye sayımızı arttırarak kendi belirlediğimiz kırmızıçizgilerinden taviz vermeden sendikal faaliyetlere devam edeceğiz.

Bilecik ilinde ilçeleriyle birlikte müthiş bir teveccüh var. 11 ayda üye sayımızı ikiye katlamamız gösterir. Umuyoruz ki çok kısa bir sürede Bilecik olarak tek başına şube olabilecek konuma gelebiliriz.

Kamu sendikalarında 400 üye sayısına ulaşabilenler tek başına şube kurabilirler. Yasal anlamda 400'ün altına düştüğünde şube fes ediliyor. Bilecik, Yalova ile birlikte 460 üye ile genel kurulu yaptık. Bilecik'in toplam büro iş kolunda sendikalı olabilecek memur sayısı bugün itibariyle 433'tür Bu 430 memurdan Bilecik'te 200 tane memur Büro Memur Sen üyesidir. Nerdeyse %50 zor bir şey değil kamuya alınacak personelle birlikte 500'e yakın bir rakama ulaşıyor, 400 sayısına ulaşabileceğimize inanıyorum.  Sendikalı olmayan memurları da dikkate almak gerekiyor.” dedi.


“Emeğin ve emekçilerin, STK'ları sendikalardır”

Akış, Bilecik'te Memur Sen çatısı altında Büro Memur Sen, Kamu Sen çatısı altında Türk Büro Sen, Kesk  çatısı altında ise Bes büro emekçileri sendikası faaliyet gösterdiğini açıklayarak,  Türk Büro Sen dışındaki 4 sendikayı topladığınızda üye sayıları Büro Sen üye sayısına ulaşamadıklarını iddia etti.

Sendikacılığın önemine değinen açıklamasında ise, sendikacılık haklarının 1961'den 2000 yıllarında kazanabildiklerine ilişkin “Bugün her ne kadar 1961 yılında büro sözleşmesiyle zamanın Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına yetkililer tüm çalışanlarına kamu özel ayrımı yapmaksızın sendika hakkı vermeye davet etse de Kamu Personeli sendikayla 1990'lı yılların ortalarında tanıştı. Ancak aktif olarak sendikacılık yapabilmeyi de yasal anlamda 2000'li yıllarda kazanabildi.”diye söyledi.

Akış, toplulukların birleşmesinde çeşitli oda ve dernek çatısı altında birleştiğine temas ederek Emeğin ve emekçilerin, memurlarında Sivil Toplum Kuruluşlarının sendikalar olduğuna dikkat çekti.

Açıklamasında  “Bugün özel sektördeki işçilerde kamu çalışanlarını kıyasladığınızda memurlarda sendikalı olmak oranı 2012 verileri %67'dir. İşçilerde ise durum %50'lerdedir. Her kesimin ve kurumun STK kuruluşu var. Nasıl ki bir malı veya parayı milletin hizmetine sunmak için vakıf kuruyorsanız bir emeği karşılıksız vermek için belirli bir amaç doğrultusunda dernek kuruyorsanız, ticari faaliyette bulunan bir kurum nasıl ki oda kurarak orada birleşiyorsa, emeğin ve emekçilerin, kamu çalışanların Sivil Toplum Kuruluşları da sendikalardır. 


Maalesef 1962'den bu yana çok fazla mesafe alamadık. Üzülerek de söylemek gerekirse kamu çalışanları bundan 2 yıl öncesine kadar hep toplu görüşmeci sıfatıyla işveren olan hükümet ve devletlerle masaya oturdu. Adı üzerinde görüşmeci, sizle görüşürler ama herkes istediğini yapar. Ancak 2011 yılından sonra zemin ve şartlar yasal düzenlemeler ve sendikaların gücü değiştikten sonra bu toplu görüşmecilik, toplu sözleşme kanunuyla birlikte toplu sözleşmeciliğe döndü. İlk toplu sözleşme 2012 yılında 2 yıllığına imzalandı. Uzlaşma olmadan imzalandı, buda tarihe not olarak düşülmesi gerekiyor.  İlk toplu sözleşmesinde çalışanla çalıştıran anlaşamıyor.” Dedi.

“Ucube yönetmelik değişinceye kadar..”

“Önce Kılığınızı kıyafetinizi özgür hale getireceksiniz, sonra düşüncelerinizi özgür yaşayabileceksiniz” diyen Mustafa Akış,  İlk toplu sözleşme başarısında gelinen noktaya ve kamuda kılık kıyafet özgürlüğü için verdikleri mücadeleye ilişkin şöyle söyledi.

“Bilecik Büro Sen yetkilisi olarak bu noktaya, 3 milyon memurun yaklaşık 750 tanesi memur sen üyesidir. Yani her 4 çalışandan bir tanesi büyük bir sayı, rakam, çok büyük bir aileyiz, bugün yapılan faaliyetlerden de bu büyüklük görülüyor. Geçtiğimiz yılbaşında Memur - sen olarak bir eylem başlattık. İmza kampanyası başlattık, bu kampanya 2 yönüyle Dünya genelinde çok özeldir. Tek bir amaç için Dünya'da toplanmış en çok imza 12 Milyon 300 Bin kamuda kılık kıyafet özgürlüğü için toplanıldı. Önce Kılığınızı kıyafetinizi özgür hale getireceksiniz, sonra düşüncelerinizi özgür yaşayabileceksiniz. Maalesef bizi yönetenler daha düne kadar çalışan bayan memurların topuk mesafesine, etek mesafesine ve birçok şeye karışıyordu. Erkek memurlarda ise bu yönetmelikle ilgili birkaç örnek vermek isterim. Ucube yönetmeliktir. Favorilerin nereye kadar olacağına kadar baskı söz konusu. Bu ucube yönetmeliğin tamamen ortadan kaldırılması için, Ocak sonu, Şubat başı için 1 ay boyunca Türkiye genelinde 12 milyon 300 bin imza topladık. Bu ülkenin 12 Milyon 300 Bin duyarlı insanı kılık kıyafet serbestliği olsun, insanlar tipleriyle değil, yaptıkları işleriyle ve fikirleriyle değerlendirilsin. Ama maalesef yetkililer maalesef Milyon 300 Bin imza Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına gönderilmesine rağmen gereğini yapmadılar ve hemen bundan 3 ay sonra da Nisan ayında biz Memur –Sen olarak Sivil İtaatsizlik eylemi başlattık. Bu eylemde Herkes serbest kıyafetiyle başladı, bu eylemi ucube yönetmelik kalkıncaya kadar sürdüreceğiz. Eylemde şuanda alınan karar budur. Bilecik'te de bu eylemimiz sürüyor. Şimdi bu yönden de memur senin ve Kamu sendikalarının gücü ortaya çıkıyor. Guinness rekorlar kitabına giren bir kayıttır. Dolayısıyla Memur Sen Büro iş kolunda büyümektedir.” Ekip olmadan başarının olmadığına değinerek başta tüm üyelerine teşekkür etti.


Yalova-Bilecik Büro Memur-Sen ilkeleri

Akış, sendikaların ilkeleri olduğuna değinerek “Diklenmeden dik durmak, özgürlükçü olacağız ama düşündüğümüz ve yaşadığımız özgürlük 3. Bir şahısın özgürlüğüne engellediği an bitmek kaydıyla. Özgürlük adına her şey yapıyoruz değil, benim özgürlüğüm üçüncü bir şahsın yaşam alanını engelliyorsa benim özgürlüğüm bitmiştir. Saygı çerçevesinde çalışıyoruz. Kesinlikle ayrımcılık gütmüyoruz bunlar ilkeli sendikacılığımız arasında yer alıyor.” Dedi.

“BÜRO-SEN, kuruluş şehri Bilecik'te tek şube olmayı hedefliyor”

Yalova-Bilecik Büro Memur-Sen Şube Yönetim Kurulunda Genel Sekreteri Mustafa Akış, “ Sendika olarak kendi ayaklarımız üzerinde duruyoruz, resmi prosedürü tamamlamaktır. Bu ülkenin her bir yanı Yalova, Bursa ile bizim. Bilecik olarak tek dezavantajımız büyük şehirler içinde olmamızdır. Bursa, Eskişehir, Sakarya  gibi büyük şehirlerimiz içinde havası sert dahi olsa insanı mert bir Bilecik'te yaşıyoruz. 40 Obadan 624 yıl Dünya'ya çentik atmış bir yerdeyiz. Kuruluşa Beşiklik etmiş yerdeyiz. Bizde Bilecik Büro Sen olarak şöyle düşünüyoruz, dün bu işi 3 kişiyle başlattık bugün nerdeyse yarım şube olabilecek bir konumdayız. Yarın %100 bir başarıyla tek başımıza şube olmak istiyoruz.

Biz 1 kişiyken dimdik ayaktayız, 100 kişiyken de aynı şekilde misyon da ilerleyeceğiz. Bilecik adına sevindirici olay şu, tabi ki şube yönetiminde 3 koltuğu alması, denetleme kurulunda görev alması sendikal anlamda bizim meselemizdi. Tek başına şube olmadaki hedeflerimizi de en kısa zamanda gerçekleştireceğiz.”

Tüm sözleşmeliler kadro müjdesi

Kamuda aynı masayı paylaşan ama farklı sözleşmelerde çalışanlara ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Akış, sözleşmeli lere ilişkin kadronun önü açıldığına değindi. “4B, Büyük 4C ve Küçük 4-C bulunuyor, aynı işi yapıyorlar, aynı unvandalar birinde maaş farkı, diğerinde sosyal ve özlük haklarında büyük eksiklikler var ama 657 ye yeni geçmiş olanda aynı işi yapmış oluyor. Tüm bunlar adına sendika olarak bizler bir karar aldık. 455 km Ankara Güven Parkta biten  18 gün boyunca süren bir yürüyüş eylemi yaptık. Bu yürüyüşün tek bir amacı vardı, devlet memurlarının fazla mesailerinin geri verilmesi , 4B/4C statüsündeki memurlarının hepsinin kadroya geçirilmesi konusuydu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Faruk Çelik bir çalışma başlatıldığını söyledi. Bugün itibariyle o çalışmanın sonuna gelmiş bulunmaktayız. Mevcut iktidar 4B ve tüm sözleşmelilere  4C liler hariç kadro kazandık.  Yeni meclisten onandı. İnanıyorum ki Sayın Cumhurbaşkanımızda onaylayacaktır. Mahalli İdareler ve Gençlik Spor Bakanlığı ve tüm sözleşmeliler kadroya geçebilir.”

“Çanakkale ruhuyla çalışmalarımızı yürüteceğiz”

Akış, “Kuruluşun ve kurtuluşa beşiklik etmiş bir yerde yaşıyoruz. Bu genel kurul sonrası ve katılan üyelerimizi toplu halde Çanakkale'ye götürdük. Kurtuluş savaşındaki mücadelesini o ruhu daha iyi anlamak adına, bir daha o ruhu tazelemek adına 1 günlük Çanakkale gezisinin de üyelerimiz üzerinde oluşu etkisini gördük. Bugün özgürlüklerin konuşulduğu, milli duyguların hat safhaya geldiği bu ülkede bir ve beraber olmanın kıymetini biraz daha anlamak gerekiyor. Biz 1000 yıllık desende bir ve beraberiz. Bizi ayrıştırmaya çalışan kim varsa ben onların Çanakkale'yi unutmayacağımızı, unutturmayacağımızı bilmelerini istiyorum. Bu birliktelik bizi daha muasır seviyeye getirecektir.  Bilecik'te Büro Sen çalışmalarını yürütmekten son derece mutluyum” dedi.

Editör: TE Bilişim