2014’ün ilk Belediye Meclis Toplantısında, ek gündem maddesi olarak, Bilecik’te hizmet veren teras kafelerin uymaları gereken kriterler görüşüldü. Toplantıda, kafeterya ruhsat başvurularında aranacak şartlarla ilgili yönetmeliğin çıkarılması oy çokluğuyla kabul edildi. Gençlerin toplandığı teras kafelerin uykularını kaçırdığını söyleyen Belediye Başkanı Selim Yağcı, canlı müzik konusunda ise “İşyeri açanı değil, konutunda oturan insanı kanunen korumamız lazım.” açıklamasını yaptı.

Kafeterya ruhsat başvurularında aranacak şartlara ilişkin yönetmelik taslağı hazırlatarak meclis üyeleriyle paylaşan Başkan Yağcı şöyle konuştu:

“Yönetmelik elimizde. Konuya ilişkin bu yönetmeliği çıkartmaktaki amacımız, biliyorsunuz kafeterya gibi işletmeler üst katlara fazlalıkla açılıyor ve bunlar bugünkü mevzuat çerçevesinde özellikle yangın vb. noktalarda ciddi önlemleri alma şansımız olmuyor. Yangın merdivenini burada bulunduracaksınız diye bir zorlama pozisyonumuz yok. Gençlerimiz, insanlarımız büyük ölçüde buralarda toplanıyorlar. Bu zamana kadar yangın gibi kötü bir şey olmadı ama üst katlarda olumsuz bir şey olduğunda, gençler arasında bir kargaşa olduğunda, yangın veya panik durumu olduğunda buralara ilişkin önlem almak, tedbir almak çok zor. Onun için bunları bundan sonraki süreç içerisinde bir standarda kavuşturulması ve onlara yönelik olarak gerekli tedbirlerin alınmasına ilişkin arkadaşlarımız bir çalışmayı ortaya koydular. Bu çalışmayı da meclisimizin gündemine sunduk. Mevcutlara ilişkin canlı müzik vb. ruhsat almak istedikleri takdirde gerekli diğer tedbirlerinde olması gerekir.”

Bilecik Belediyesi Zabıta Müdürü Erdem Tetik konuya ilişkin meclise yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bir kaos olduğu zaman herhangi bir can kaybı yaşanmasın diye bundan önceki kafeterya yada teras kafe içinde canlı müzikte istenilen belgeler var. Bunları Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz istiyor, eğer yeterlilik belgesi varsa Belediyemize geliyorlar ve Belediye olarak da bizler yangın merdiveni gibi noktaları göz önünde bulunduruyoruz. İmar ve Şehircilik Müdürlüğümüzden gerekli proje tadilatları da yaptırmalarının sonrasında biraz daha güvenli bir yer haline gelmiş oluyor.”

Konuşmasına devam eden Başkan Yağcı: “Bu benim hakikaten uykularımı kaçıran problemlerden birisi. 50-100 tane genç bir noktada toplanıyor ve eğleniyorlar. Olumsuz bir şey olduğunda bu noktalarda sıkıntı yaşanacaktır. Bu anlamda işletmecilik yapan, ticaret yapmak isteyen insanları şuanda bir kategorize etme, bunlara ilişkin olarak şu anki mevzuata göre bir sınır belirleme şansımız yok. Ama bu yönetmelik yoluyla bu arkadaşlarımıza bir yön gösterme, belirgin kurallara uyma konumunda bırakırız. Başlangıçta ona göre bu şartları bulundurma konumunda da ticari alan düşünülüyorsa, bina yapılırken yangın merdivenleri gibi şeyleri de yaparsak çok daha iyi olur. Sonradan ‘keşke’ demektense, baştan bu tedbirleri almak hepimiz açısından iyi olur.

Bazı CHP meclis üyelerinin kararın ağır olduğunu söylemeleri üzerine Yağcı:

“Kat muhaliflerine ilişkin olarak baktığımızda bunu bende arkadaşlar hazırladıktan sonra gördüm ama burada ”mesken” olarak gösterilen bağımsız bölümlerde kafeterya ve işyeri açılması hususunda şöyle bir ayrıntı var. Kişi mesken olarak alıyor ama birisi getiriyor oraya kafeterya açıyor bu defa kat malikleri açısında başlangıçta var olmayan bir durum sonradan ortaya çıkıyor. Burada her kat malikinin burası mesken olduğu için sonradan oluşan durum karşısında, kat malikinin hakkını korumak düşüyor. Baştan böyle işletme olarak açılan işyerlerine herhangi bir uygulama yok. Ses düzeni ayrı bir konu. İşyeri açanı değil mesken konut sahibini mesken olarak oturan insanı kanunen korumamız lazım. Vatandaş devletin o vasfına göre dayanarak mülkünü almış. İşletmeci o riski alarak müessesesini açacak. Bu düzen olmazsa orada, kat malikleri arasında huzursuzluk olur. Burada mesken olarak belirtirsek böyle bir işletme açısından bence çok zorlayıcı olduğunu şahsen düşünmüyorum. Bunların proje tadilatlarını bu anlamda yapılması lazım. Tapuda işyeri olarak görülen yerlerde de bu uygulama yok. Kafeterya iş yeri açılması durumunda yönetim planında aksine bir durum yoksa kat maliklerinin oy çokluğu diyor. Yönetim planında hüküm koyduysa o hüküm burada geçerlidir.” açıklamasını yaptı.  

 

Editör: TE Bilişim