Bilecik, tarım arazileri açısından yabancıların yoğun ilgi gösterdiği 20 il arasında bulunuyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerine göre, 2012 yılından bu yana aralarında Bilecik’inde bulunduğu 20 ildeki tarım arazileri yabancıların büyük ilgisini çekiyor.

Yabancıların, Bilecik’ten tarım arazilerini kapattığı yolunda kamuoyundaki söylentilerin gerçek olduğu anlaşıldı. Özellikle son yıllarda yabancı uyruklu yabancı uyruklu kişi ve firmaların ülkemizde tarım arazisi edinmeleri Meclis gündemine getirildi.

Meclis’e araştırma önergesi veren CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Ömer Fethi Gürer, 2012 yılından bu yana 24 yabancı ülkeden 89 yabancı uyruklu kişinin 20 ilde 2 bin 159 dekar tarımsal arazi edindiğini belirtti ve bu durumun detaylı bir şekilde incelenmesi gerektiğini söyledi.

Gürer, “Yabancı kişilerce edinilen arazilerin bulunduğu iller; Ankara, Antalya, Aydın, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Kocaeli, Muğla, Nevşehir, Sakarya, Trabzon, Yalova ve Yozgat illeridir. İllere bakıldığında ülkemizin gelişmiş ve sorun olmayan, verimliliği yüksek, üretimde para olanağı yüksek yerler olduğu görülmektedir” dedi.

AK Parti hükümetleri döneminde uygulanan tarım politikalarının üreticiyi oldukça mağdur ettiğini vurgulayan CHP’li Gürer, özellikle köylerde tarım ile uğraşanların göz ile topraklarından ayrıldığını, bunun sonucu olarak da atıl kalan arazilerin bazı kişilerce farklı illerde toplandığının ifade edildiğini kaydetti. Gürer, tarımda planlama sorunu olması ve verimli alanlardan istenen gelirim sağlanamamasına karşın yabancı yatırımcıların bu sorunları aşarak tarım arazilerini alıp verimli ürün eldesi sağladığının da net  bir şekilde görüldüğünü vurguladı.

Editör: TE Bilişim