Cafer
  Elmas

Yedek santralden verilen elektrik santrali de bozulur veya yanarsa Bilecik ne yapacak?

Geçtiğimiz hafta Bilecik'i besleyen ve Organize Sanayi Bölgesi'ne elektrik veren trafo yangını bazı gerçekleri ortaya çıkardı.

Yanan trafonun ardından ikinci trafonun devreye girmesi ile Osmaneli Paşalar’dan destek-leme sonucu kriz aşılıp elektrik verilmişti. Fakat şimdi kafalarda ki soru işareti ikinci trafonun da arızalanması veyahut yanması durumunda Bilecik ve sanayicilerin ne yapacağı oldu.  Bilecik'te geçtiğimiz hafta mer-kez elektrik trafosunda patlama sonucu yangın çıkmıştı.

Organize Sanayi Böl-gesi'nde (OSB) bulunan 154 bin voltluk merkez elektrik trafo-sunda henüz belirlenemeyen nedenle patlama meydana gel-miş, patlamanın etkisiyle trafo alev almıştı. TEAŞ yetkililerinin yaptığı çalışma sonucu 2 saat sonra kent merkezine elektrik verilirken, OSB'ye ise yapılan çalışmalar sonucu elektrik akı-mının verildiği bildirilmişti.

Vali Halil İbrahim Akpı-nar'ın da yangın yerine gelip bilgi aldığı trafonun gücünün yetersiz olduğu iddialarıda gündeme geldi. TEAŞ yetkilileri çıkan yangının doğal olabilece-ğini yangının yapılan bakım sonrası kısa devreden çıkma ihtimali üzerinde durduklarını söyleseler de hergeçen gün bü-yüyen Bilecik'in ve sanayisinin bu trafoları kaldıramayacağı id-diaları konuşulmaya başlandı. Diğer bir iddia ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner  Yıl-dız'ın da Bilecik'te bu trafoları yetersiz gördüğü ve buraya 100 MW trafo sözü verdiği oldu. Bu konudan Vali Halil İbrahim Akpı-nar'ın bilgisi olduğu iddia edilir-ken Vali Akpınar'ın bu konuya ilişkin açıklama yapması bekle-niyor.

Düşüncesi bile kötü olan ve diğer trafonunda arıza-lanması ve yanması durumun-da Bilecik ve sanayicinin ne yapacağı merak edilirken 1. OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Arslan diğer önemli bir konuya değinerek yangın hid-rantı olmayan elektrik trafola-rının kendi sanayilerinde ol-masa hemen ertesi gün kapa-tılacaklarını söylemişti.

TEAŞ yetkililerinin yatı-rım yapmadan sadece para ka-zanmak için gerekli bakımları dahi yapmadıklarını iddia eden Mehmet Arslan yetkilileri de göreve davet etti. 1.OSB Yöne-tim Kurulu Başkanı Mehmet Arslan yangının ciddi bir bakım-sızlık yüzünden bu hale gel-diğini belirtmiş, 'buraya kaç se-nedir bakılmıyor bunu yetkililere sormak lazım' demişti. Trafonun yanmasının sanayicileri zor du-rumda bıraktığını söyleyen Ars-lan, 'itfaiye buraya geliyor yan-gın hidrantı yok. Benim bün-yemde yangım hidrantım ol-masa beni ertesi gün kapatırlar. Buraya ne yapıyorlar nerede bunların müfettişleri. Bakın bu kadar sanayi tesisi boş duruyor. Yazık değilmi kaybı. Buraya yapılacak onların kaybettiğinin %10'u kadar yatırım yapılsa bu olay başımıza gelmez. Biz OSB'nin içerisindeki tüm yatı-rımları tamamlamaya çalışı-yoruz. Ama bize enerji verecek yerde problem var. Bizi beslemek için kurulmuş yer ben buradan enerji alamazsam be-nim için içerisi kadar önemlidir. Ama burasının sahibi başkay-mış olabilir ben burada bunun bedelini ödüyorum.

Parayı alırlar yatırım yapmazlar yok böyle birşey. Sanayi rezalet. Soruyorlar vardiyaları ne zaman değiştireceğiz diye buradan gelecek cevaba göre tesisleri çalıştıracağız yada durdura-cağız olurmu böyle birşey' di-yerek tepkisini ortaya koymuş-tu.

Editör: TE Bilişim