“Türk dostu” olarak bilinen, Macaristan’ın en büyük 3. siyasi partisi Jobbik’in lideri Gabor Vona, Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında Bilecik’e geldi. Şeyh Edebali Üniversitesi’nde “Macaristan –Türkiye Arasında Ortak Kültürel Değerler” başlıklı bir konferans veren Vona, “Aynı tanrıya inanan ve aynı soydan gelen” Macar ve Türk halklarının birleşmeleri için somut adımlar atmak adına Türkiye’de bulunduğunu ifade etti.


Turan düşüncesini (dünyadaki bütün Türkleri birleştirme ülküsü) savunan ve kendisini vatansever olarak tanımlayan bir oluşum olan Jubbik partisi, 2002 senesinde "Sağcı Gençlik Topluluğu" (Jobboldali Ifjúsági Közösség – JOBBIK) ismiyle, Katolik ve Protestan Macar üniversite öğrencileri tarafından kuruldu. Macar siyaset uzmanları tarafından seçimlerde şans tanınmayan ve seçim anketleri sonucuna göre %1 oy alacakları iddia edilen parti 2010 yılında yapılan Macar genel seçimlerinde büyük bir patlama yaparak %16.67 oy aldı. Macaristan’da özellikle gençler arasında oldukça popüler olan parti, şu an Macaristan’ın en büyük 3. Partisi konumunda.

 

“Türkler Öz Kültürlerini Muhafaza ediyor”

Avrupa Hun İmparatorluğu’nun hayat bulduğu topraklardan gelen Vona, sözlerine Türkçe olarak, “Selam olsun size kardeşlerim.” şeklinde başladı. Türkiye’de olmaktan ötürü duyduğu mutluluğu dile getiren Macar siyasetçi, ülkesinin yüzünü Batı Avrupa’ya değil, doğuya ve Türkiye’ye çevirmesi gerektiğini savunan Jobbik Partisi’nin diğer partilerle olan en büyük farkını İslamiyet’e olan bakışları olduğunu söyledi. Vona, “İslam dünyası bizim için kardeştir. Bu düşünceyi savunduğum için Batı Avrupalı siyasetçilerin eleştirilerine maruz kaldım. ‘Müslümanlar teröristtir, neden onlarla işbirliği yapıyorsun?’ diyenlere, ‘Hepimiz Allah’ın kullarıyız, Türkler de kardeşlerimizdir. Tüm dünyaya yaptıklarınız ortada. Siz aynaya bakın, bizi değil kendinizi eleştirin. Türkler örnek almanız gereken kişilerdir. Çünkü onlar öz kültürlerini muhafaza ediyorlar.’ cevabını verdim.  Macaristan için tek çıkış yolu doğudadır.” ifadelerini kullandı.  Vona, öğrenciliği sırasında kiliseye bağlı bir yurtta kaldığını, bu dönemde yurtta Müslüman olan biriyle arkadaş olduğunu, İslam ve Sufizm’le ilgili ilk bilgilerini burada geceleri yaptıkları konuşmalarda edindiğini söyledi. Macaristan’da ilkokulda ve lisede öğretilen tarihin doğru olmadığını üniversite eğitimi sırasında yaptığı araştırmalar sonucu öğrendiğini ifade eden Vona, “Biz kimiz, ecdadımız kim? diye düşünürdüm. Daha sonra üniversite’de tarih okumaya başladım. Araştırmalarım sonucunda turan ideolojisini ve turan devletlerini öğrendim. Türkler ve Macarlar, biz Atilla’nın torunlarıyız.” dedi.


“Gençlere büyük iş düşüyor”

Macaristan ile Türkiye arasında oynanan milli futbol maçı öncesi düşmanca tavırlar olabileceğinden korkan Jobbik Partisi lideri Vona, maç için özel bir pankart hazırlatıyor. Üzerinde “Hepimiz Atilla’nın torunlarıyız” yazan pankartın açılmasıyla birlikte statta dostluk havasının oluştuğunu söyleyen Vona, her iki takım taraftarının birbirlerinin milli marşlarını alkışladığını ve bu olayın kendisini çok duygulandırdığını söyledi. “Şükürler olsun ki Türk gençleri de bu kardeşlik fikrini geliştiriyor diyen Vona, ilişkilerin güçlenmesi için somut adımlar atılması gerektiğini bu noktada her iki ülkenin gençlerine büyük görev düştüğünü ifade ediyor.


“Mevcut sistem kötü bir sistem”

Günümüzde dünyanın tek kutuplu bir dünya olduğunu ancak daha fazla bu şekilde devam etmesinin mümkün olmadığını söyleyen Vona, “Batı Avrupa ve ABD’nin yaptığı bu küreselleşme hareketi sadece ekonomik ve siyasal değil aynı zamanda manevi bir tahribat da yaratıyor. Dünyayı sömürgeleştiren mevcut sistemin kötü bir sistem olduğunun en açık örneğinin son dönemde farklı ülkelerde meydana gelen ekonomik krizler olduğunu söyleyen Vona, “Kısa bir zaman sonra dünya çok kutuplu olacaktır. Sorun hakların sorunu değildir. Biz ABD’nin bize sunduğu değerleri değil, kendi değerlerimizi yaşamak istiyoruz. Kendi gelenek ve göreneklerimizden asla vazgeçmeyeceğiz.” ifadelerini kullandı.


“AB Macar halkı için tam bir hayal kırıklığı”

Macaristan’ın bu güne kadar tüm dış politikasını Avrupa Birliği’ne göre yaptığını ancak bunun sonuçlarının hiç de bekledikleri gibi olmadığını söyleyen Vona, “Bize, salatalığın boyunun olması gereken uzunluğu içeren, ya da besi hayvanlarının kafeslerinde oyuncak bulundurma zorunluluğu gibi kanunların bulunduğu anlaşmaları dayattılar. Ancak aradan geçen 10 yılın ardından Macaristan’da büyük bir hayal kırıklığı var. AB’ye girdikten sonra 100 binlerce insan işsiz kaldı. Fabrikalar kapatıldı. Macar nüfusu 10 milyon. Normal şartlarda Macaristan’ın verimli toprakları 30 milyonluk bir toplumu rahatlıkla doyurabilecek yeterliliğe sahipken, şimdi marketlere gittiğinizde Alman sebzesi ya da Danimarka eti satın almak zorundayız. AB’ye ucuz iş gücü veriyoruz ve onların mallarını satın alıyoruz. Ayrıca onların tehlikeli atıkları da Macaristan’da depolanıyor. 500 bine yakın Macar Batı Avrupa’ya göç etti. AB bizim için bir kölelik. Bu yüzden biz yüzümüzü doğuya çevirmek istiyoruz.” diyerek partisinin uluslararası siyasete bakışına açıklık getirdi.


“Türkiye AB’ye girerse AB çöker”

Türkiye’nin AB süreci hakkında da konuşan Vona, “Ben Türkiye’nin AB’ye girebileceğini düşünmüyorum. Bunun sebebi pek çoklarının söylediği gibi AB’nin Hıristiyan, Türkiye’nin Müslüman olması değil. Bunun gerçek sebebi, çok şükür ki Türkiye güçlü bir ülke. Türkiye sömürgeleştirilemez. AB, mallarını satabileceği piyasa istediği için üye topluyor. Türkiye’deyse bunu yapamaz. Eğer Türkiye AB’ye girerse AB çöker. Eğer Türkiye AB’ye girmezse biz çıkarız, ve Türkiye’yle birlik kurarız.” İfadelerini kullandı. Vona’nın bu açıklamaları salondan büyük alkış aldı.


“Türkiye bir süper güçtür”

Her fırsatta Türkiye’yi ne kadar çok sevdiğini ifade eden Vona, Türkiye’nin dünya sahnesinde gerçek bir misyonu bulunduğunu söyledi. Bu misyonu Turan birliği ve İslam birliği olarak ikiye ayıran Vona, Türkiye’nin bu iki dünyanın en güçlü lideri olması gerektiğini söyledi. Bunu gerçekleştirmek için Türkiye’nin gereken tarihi ve kültürel güce sahip olduğunu ifade eden Vona, “Kanaatimce Turan ve İslam ülküleri birbirinden ayrı kavramlar değildir. Tam tersi bu iki düşünce birbirinin içinde var olan düşüncelerdir. Türkiye bir süper güçtür. Bu yeniden oluncaya kadar dünyaya huzur gelmeyecektir. Dünyanın en kalabalık ülkeleri Müslüman ülkelerdir. Ayrıca Turan halkları toplamda 250 milyonluk bir nüfustur. Bu toplumların birleşmesiyle dünyaya huzur getirmek mümkündür.” ifadelerini kullandı. Vona’nın açıklamaları salonu dolduran çok sayıda öğrenci tarafından sık sık alkışlarla kesildi.

Medeniyetler arası çatışmadan bahsedildiğini ancak medeniyetlerin birbirleriyle hiçbir sorunları bulunmadığını ifade eden Vona, “Biz Macarlar ve Türkler, tarihte hem savaştık hem de ittifak yaptık. Birbirimizi çok iyi tanıyoruz. Aramızda gerçekleştireceğimiz birlikle tüm dünyaya örnek olabiliriz. Bu iki ülke kardeş olabilir. Ve çok güçlü bir ittifak kurabiliriz.” diyerek gerçekleştirdiği ziyaretin ana amacı olan Türk-Macar ittifakı ülküsünü bir kez daha dile getirdi.


“Atilla’nın torunlarıyız”

 “Hepimiz tek tanrının kullarıyız, adetler ve kültürlerimiz farklı olabilir ama kanımız aynıdır. Atilla’nın torunlarıyız. Biz ecdatları ortak olan halklar bu işbirliğini kurabiliriz. Macar ve Türk gençlerin gücüne inanıyorum. Sorunları birlikte aşabileceğimize inanıyorum. ” Diyen Vona sözlerine Türkçe olarak, “Allah’tan bu büyük görevi üstlenmemiz için bize iman, güç ve cesaret lütuf eylemesini arz ederiz. Buraya gelerek ve bu konuşmayı yaparak bunu başarılı bir şekilde yapabileceğimize inanıyorum. Müsaadenizle son olarak sözlerimi Macaristan’da bitirdiğim üzere sonlandırmak istiyorum. Biz doğruluğu ilke edinen, yanlışa cesurca karşı gelen ve Allah’tan başka hiç kimseden korkmayan Atilla’nın torunlarıyız. Yaşasın Türk-Macar kardeşliği.” şeklinde son verdi. Vona’nın konuşması salondakilerce uzun süre alkışlandı.

Konuşmanın ardından salondaki öğrenciler Vona’ya sorularını yönelttiler. Sorulara içtenlikle cevap veren Vona’ya Şeyh edebali Üniversitesi öğretim görevlilerince çeşitli hediyeler verildi. Konuşmayı izlemek için salonda bulunan MHP Bilecik Belediye Başkan adayı Hüseyin Şensoy ve eski MHP İl Başkanı Hüseyin Köymen üzerinde Şeyh Edebali’nin resminin bulunduğu plaket takdim etti. Öğrencilerin bolca hatıra fotoğrafı çektirdiği Vona’ya Doğu Türkistan’lı bir öğrenci bayrak hediye etti. Hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından Vona, Rektör Prof. Dr. Azmi Özcan’la bir görüşme gerçekleştirdi. 

Editör: TE Bilişim