Suriye’de 7 yıldır devam eden savaşta hapsedilen, işkence ve kötü muamele gören kadınlara dikkati çekmek, özgürlüklerini talep etmek üzere oluşturulan ’Uluslararası Vicdan Konvoyu’na destek amacıyla Bilecik’ten 40 gönüllü kadın Hatay’a gitmek üzere yola çıktı.

İHH öncülüğünde farklı STK’lara mensup kadınlar  Cumhuriyet Meydanı’ndan kalkan otobüsle Hatay’a gitmek için yola çıktılar. Burada yapılan uğurlama töreninde açıklama yapan İHH Bilecik Hanımlar Komisyonu Sorumlusu Hilal Yıldırım, “Biz Bilecik’in her yerinden iştirak eden 40 kadar hanım kardeşimizle birlikle biraz sonra buradan; ardından da Bozüyük ilçemizden hareket ederek Vicdan Konvoyuna  katılacağız. Suriye zindanlarında her türlü işkenceyle karşı karşıya kalan 6516 buram kardeşimizi özgürlüklerine kavuşturmak amacıyla düzenlediğimiz uluslararası düzeyde organize edilen bu konvoy çalışmamıza, Türkiye'nin tüm illerinden katılan on binlerce hanım kardeşimiz de destek veriyor. Yurt dışından gelen otobüslerle birlikle İstanbul hareket eden Vicdan Konvoyu, Kocaeli, Sakarya, Ankara, Adana hattından Hatay'a kadar gidecek. Biz Bilecikliler de buradan hareket ederek Adana'da konvoya katılacağız. 8 Mart’da, Suriye sınırına kadar gideceğiz ve tüm dünyaya bu zulmü duyuracağız.

Bütün ideolojik engellerin ötesinde, evrensel insanlık ailesinin vicdanlı bireylerinin sesimize kulak vermesi, Suriye’de savaş nedeniyle mahpus durumda olan ve her türlü kötülüğe maruz kalan kız çocuklarının, kadınların serbest bırakılması ve savaşlarda kadınların korunmasında etkin tedbirler alınması için buradan çağrıda bulunuyoruz. Savaş süresince bir milyona yakın insan rejim ve müttefikleri tarafından katledildi, milyonlarca kişi zorunlu göçle mülteci konumuna düştü. Tüm savaşlarda olduğu gibi, Suriye savaşında da en büyük mağduriyeti kadın ve çocuklar yaşadı. Suriye insan hakları kuruluşlarının verilerine göre, Mart 2011’den 2017 sonuna kadar Suriye rejimi zindanlarında 13.581 kadın tutuklandı ve istismara uğradı. Resmi kayıtlara geçtiği kadarıyla rejimin cezaevlerinde hala tutuklu olan 417 si kız çocuğu en az 6736 kadın maalesef bu vahşeti yaşamaya devam ediyor. Suriye’de kadınlar ve kız çocukları, sadece rejim askerleri tarafından değil, çeteler ve terör örgütleri tarafından da alıkonuluyor, kötü muameleye maruz kalıyor.

Bizler, farklı görüşlere, mesleklere, STK’lara mensup lâkin ortak paydası vicdan olan 52 ülkenin kadınları olarak; Suriye’deki tutsak kadınların yaşadığı zulmün son bulması için vicdan sahibi herkesin sesi olarak yola çıkıyoruz. Konvoyumuz insanlığın ortak paydası ve değeri olan vicdan adını taşıyor. Vicdanı yeniden diriltmeye muhtacız; zira onun kaybının bedelini tüm insanlık olarak ağır bir şekilde ödüyoruz. VİCDAN mekanizmasının doğru işlediği bir dünyada yaşıyor olsaydık; sivilleri katleden savaşlar yaşanmazdı... Katliamların, zulümlerin neden olduğu göçler olmazdı. Aylan bebekler kıyıya vurmazdı. Dünya, Myanmar’da, Somali’de, Filistin’de, Doğu Guta’da, Suriye zindanlarındaki kadınların ve kız çocuklarının çığlıklarına sağır kalmazdı.

Konvoya destek veren herkese çok teşekkür ediyorum. Konvoy otobüsü konusunda vicdandık adına desteklerini esirgemeyen başta Bozüyük Belediye Başkanımız Fatih Bakıcı olmak üzere tüm yetkililerden Allah razı olsun.

Suriye zindanlarında dualarla bizi bekleyen hanım kardeşlerimiz, artık iyi bilin ki sesinizi tüm dünyaya duyurduk. Bu sesin önünde hiçbir zalim tutunamaz. Sizler özgür oluncaya dek biz sizi bırakmayacağız....”dedi.

Basın açıklamasının ardından gönüllü kadınlar Hatay’a uğurlandı

Editör: TE Bilişim