Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Yaşar Tüzün’ün 2016 yılının Ocak ayında dönemin Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’a Bursa-Yenişehir-Bilecik karayolu ile ilgili 8 maddelik yazılı bir soru önergesi verdiği ve buna yanıt alamadığı ortaya çıktı.

Önergeye 15 gün içinde verilmesi gereken yazılı cevap her nedense verilmediği için TBMM’nin kendi resmi internet sitesinde “süre içinde cevaplandırılmadığından gelen kağıtlarda yayımlandı” şeklinde kayıt altına alınmış. Bu da Milletvekili Tüzün tarafından verilen soru önergesinin neden zamanında cevaplanamadığı ve ‘yola ilişkin bir şeylerin mi saklandığı’ sorusunu gündeme getirdi.

Yıllardır ihalesi yapılan, iptal edilen, çalışmaları başlayıp duran, Bakan ve Başbakanların bitirileceği yönünde sözler verdiği ve geçtiğimiz gün yeniden ihale edilen Bilecik-Yenişehir yolu ile ilgili yeni belgeler ortaya çıkmaya başladı.

2016 yılının Ocak ayında o dönemin Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’a cevaplaması istemiyle Milletvekili Yaşar Tüzün, Bursa-Yenişehir-Bilecik karayolu ile ilgili 8 maddelik soru önergesi yöneltmişti.

Verilen önergede;

“1- Bursa ile Ankara arasındaki karayolu ulaşımını kısaltmak ve daha güvenli hale getirmek amacıyla planlanan Bursa Yenişehir-Bilecik karayolu inşaatı hangi aşamadadır?

2- Yol inşaatı için şimdiye kadar kaç ihale yapılmıştır?

3- Yapımına 2007 yılında başlanan yolun tamamlanamamasının gerekçesi nedir?

4-Yol yapımı hangi gerekçeyle yargıya intikal etmiştir?

5-Yapımı yılan hikayesine dönüşen yolun hangi tarihte hizmete açılması planlanmaktadır.

6- Yol inşaatının 2007’deki ihale bedeli nedir?

7- İnşaat tamamlandığındaki bedeli ne olacaktır?

8-Türkiye’nin en virajlı yollarından biri olan Yenişehir-Bilecik karayolunda 2007’den bu yana kaç trafik kazası meydana gelmiştir. Bu kazalardaki can ve mal kaydı nedir?” diye sorulmuştu.

MECLİS KAYITLARINA GEÇMİŞ

Vekil Tüzün’ün vermiş olduğu 8 maddelik soru önergesine o dönemler cevaplanması gereken 15 günlük süre geçmesine rağmen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın herhangi bir cevap vermediği ortaya çıkarken, TBMM’nin kendi resmi internet sitesinde önergenin son durumda “süre içinde cevaplandırılmadığından gelen kağıtlarda yayımlandı” şeklinde ifadelerin yeraldığı tespit edildi.

NEDEN CEVAP VERİLMEDİ?

Vekil Tüzün’ün Bilecik’in kanayan yarası olan Bilecik-Yenişehir yolu ile ilgili TBMM’ye vermiş olduğu önergenin neden cevaplandırılmadığı ise kafalarda soru işareti yaratıp “yola ilişkin açıklanmaması gereken bir şeyler mi var?”sorusunu gündeme getirirken, TBMM’ye verilen önergenin cevaplandırılmaması manidar bulundu.

Editör: TE Bilişim