AK Parti Milletvekili Halil Eldemir, TBMM’de söz alarak İmam-Hatip Okulları’nın açılmasında büyük rol oynadığını belirttiği Mahmut Celalettin Ökten’i ölüm yıldönümünde andı.

Meclis’te söz alarak konuşan AK Parti Milletvekili Halil Eldemir, “bugün 21 Kasım 1961 tarihinde darı bekaya irtihal eden Celal Hocamızın vefatının yıldönümü. İmam Hatip okullarının fikir önderi, derin ilim, irfan ve imanını vatan evlatlarına aşılamayı bütün ömrü boyunca kendine şiar edinen Mahmut Celalettin Ökten Hocamızı rahmetle anıyorum. Bir İmam Hatip Lisesi mezunu olarak kendisini hayırla yad ediyorum. Allah mekanını cennet eylesin” dedi.

Sosyal medya hesabından da “Celal hoca” diye bilinen Mahmut Celalettin Ökten’in resmi ve mezar taşının bulunduğu bir paylaşım yapan Milletvekili Halil Eldemir 'in, Bilecik'in sorunlarını da Meclis’te ne zaman gündeme getireceğini merak ettiklerini belirten vatandaşlar, AK Parti Milletvekili Halil Eldemir'in bu hassasiyetini 10 Kasım’larda Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü anma gününde de Meclis’te söz alarak gündeme getirmesini dilediler.

 Mahmut Celalettin Ökten Hoca kimdir?

1882 Trabzon doğumlu olan Mahmut Celalettin Ökten, Rüşdiyeyi ve İdadiyi Trabzon’da bitirip bir yandan da Medrese eğitimi aldı. 1905’te Dar’ül- Muallim’e giren Ökten, başta Arapça olmak üzere kelam, fıkıh, mantık ve felsefede iyi bir seviyeye getirdi. Dar’ül- Fünûnu bitirdikten sonra İstanbul Sultanisi’nde Arapça muallimi olarak görev yaptı. Buradaki görevinden sonra İstanbul’un diğer okullarında uzun yıllar muallimliğini sürdürdü.

"Tevhid-i Tedrisat Kanunu"nun aleyhinde konuştuğu iddiasıyla açığa alınan Mahmut Celalettin Ökten, yapılan tahkikat neticesinde görevine iade edildi.

Ardından da İstanbul Sultanisi Arapça muallimliğine geçen Ökten, harf inkılâbından sonra Arapça derslerinin kaldırıl­ması üzerine okulun Türkçe hocalığını üzerine aldı ve uzun yıllar İstanbul'un çeşitli okullarında Türkçe, edebiyat, felse­fe ve mantık dersleri okuttu.1947’de Vefa Lisesi’nde felsefe hocalığı yaparken emekli oldu.

Emeklilikten sonra İmam Hatip Okullarını kurma fikriyle yola çıktı ve Başbakan Adnan Menderes ve Milli Eğitim Bakanı Tevfik İleri’nin de yardımlarıyla İmam-Hatip okullarının kurulmasına öncülük etti.

Kendi sözleriyle: “Asrın ihtiyacını müdrik, Doğu ve Batıyı bilen münevver, aydın desinler diye dinden taviz vermeyen, dindar desinler diye de dinden taviz vermeyen, tavizsiz fakat müsamahakâr bir gençlik...” yetiştirmekti. Mahmut Celalettin Ökten, 21 Kasım 1961’de vefat etti.

Editör: TE Bilişim