Cafer Elmas

Geçtiğimiz hafta Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörlüğüne atanan Prof. Dr. İbrahim Taş’ın rektör olmadan önce başvuru formuna yazdıkları ortaya çıktı. Taş’ın bilgi formunda “Rektör adayı olduğunuz üniversitenin başlıca sorunları sizce nelerdir?” sorusuna verdiği yanıtlar görenleri şaşkına çevirdi.

Üniversitenin 8 yıllık Azmi Özcan yönetiminde kurumsallaşma noktasında yeterli adımları atmadığını ve altyapısının tamamlanmadığını iddia eden Taş, Özcan’ı ‘Tek adam’ yönetimi kurmakla itham etti. “Üniversitemizde ikili ilişkilere dayanan ‘tek adam’ yönetimi egemendir. ‘Tek adam’ yönetimi, istişareden uzak bir anlayış doğurmuştur” ifadelerini kullanan Taş, ayrıca üniversiteye kurulan fakültelerin doğru belirlenmediğini ve 8 yıllık süreçte altyapılarının da oluşturulamadığını iddia etti.

Bu açıklamalar Kurucu Rektör Prof. Dr. Azmi Özcan’ı rahatsız eder mi bilinmez ama, 8 sene boyunca ilimize hizmet eden ve üniversiteyi üniversite yapan, 7’den 70’e herkesin sevgisini kazanan, ilk geldiği gün kendisine tahsis edilen arabayı bile yenileme ihtiyacı duymayan, gecesini gündüzünü üniversiteye adayan, üniversiteye siyasetin s’sini sokmayan, ayrıldığı gün Bilecik fahri hemşeriliğine layık görülen, kısacası Bilecik’e adını altın harflerle kazıyan bir kişi ve ekibi hakkında bu denli suçlayıcı açıklamalar yapması kamuoyunda vicdanları sızlattı.

Rektör olabilmek için, 8 yıllık emeği görmezden gelen, Prof. Dr. Azmi Özcan gibi bir isme bu denli ağır ithamlarda bulunan, hazır kurulu üniversitenin tepesine rektör gelen, rektör adaylığı açıklamasında siyasi demeç veren ve Azmi Hoca’nın devir teslim töreninde yüzüne baka baka teşekkür eden ve hizmetlerini öven yeni Rektör’ün, bu vefasızlığının takdirini kamuoyuna bırakıyoruz.


İbrahim Taş'ın Rektör Adayı Bilgi Formuna yazdıkları şöyle:

Aşağıdaki soruları (bir sayfayı geçmeyecek şekilde) cevaplayınız.

1.         Rektör adayı olduğunuz üniversitenin başlıca sorunları sizce nelerdir?

Üniversitemizdeki başlıca sorunların şunlar olduğu görüşündeyim:

a.         Üniversitemizde kurumsallaşma noktasında yeterli adımlar atılmamıştır.

b.         Üniversitemizde ikili ilişkilere dayanan ‘tek adam’ yönetimi egemendir. ‘Tek adam’ yönetimi, istişareden uzak bir anlayışı doğurmuştur.

c.         Bilecik şehrinin yapısı dikkate alınmadan Fakülte ve birimler oluşturulmuştur.

d.         Geçen süre zarfında Fakülte ve birimlerin altyapıları oluşturulamamıştır. (8 yılda sadece 3 blok inşaa edilmiştir)

e.         İlmî gereklilikler öncelenmemiştir (Proje ve sempozyum destekleri çok yetersizdir).

f.         Kongre ve Kültür merkezi, Fen Bilimleri alanında laboratuvar alt yapıları yetersizdir.

2.         Rektör adayı olduğunuz üniversitenin sorunları için öngördüğünüz çözüm önerileriniz nelerdir?

Üniversite yeni kurulmuş ve alt yapısı oluşturulmamış olduğu için belirli bir vizyon içinde yapılanması sağlanabilir. Bu durumda ilin öncelikli alanları ve bölgenin çeşitli sorunları düşünüldüğünde ve elimizdeki öğretim üyesi potansiyelinin çalışma alanları analiz edildiğinde Üniversitenin belirli tematik alanlarda yapılandırılması sağlanacaktır. Bu alanlardan özellikle Fen Bilimlerinde öğretim üyesi potansiyelimizin yaklaşık yarısı Biyoteknoloji ile ilgili alanlarda olması nedeniyle bu alan belirlenecek bir tematik alan olacaktır. Ayrıca Enerji sistemleri ve Makine alanlarını da içeren 2 alan daha belirlenip Fen Bilimlerinde 3 tematik alanda üniversitenin yapılanması sağlanacaktır. Bu alanlarda laboratuvar altyapıları oluşturulacak ve öğretim üyesi kadrosu kaliteli olarak şekillendirilecektir. Belirli bir alanlarda yetkin bir Üniversite modeli oluşturulması hedeflenmiştir.

3.         Rektör adayı olduğunuz üniversite için tasarladığınız yeni projeleriniz varsa nelerdir?

a)         Öncelikli olarak belirlenen tematik alanlarda Merkezi Araştırma ve Geliştirme laboratuvarları inşaa edilecek.

b)         Kongre kültür merkezi inşaa edilecek.

c)         Öğretim üyelerinin bilimsel aktivitelere katılımları desteklenecek. Yurt dışına gitmeleri teşvik edilecek.

d)        Öğretim üyelerinin dil becerilerinin geliştirilmesi için projeler geliştirilecek.

e)         Proje ofisi etkin kullanılacak.


İşte İbrahim Taş'ın Rektör Adayı Bilgi Formu:

Editör: TE Bilişim