Adres kaydının kendisinden izinsiz silindiğini iddia eden ve seçimlerde oy kullanamayacak olan Sezai Erkan’ın yetkililerden çözüm beklediğini dile getirdiği “VATANDAŞIN HABERİ OLMADAN ADRES KAYITLARI MI SİLİNİYOR?” başlıklı haberimizin ardından İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü tarafından yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, bu tür sıkıntıların yaşanmaması için adrese dayalı hizmet veren kurumların kimlik paylaşım sistemi üzerinden MERNİS sistemine bağlı olarak hizmet vermeleri halinde kişiler ile adres eşleşmesi sağlanmış olacağından vatandaş mağduriyetleri yaşanmayacağı ifadelerine yer verilirken, açıklamanın tamamında ise şu ifadeler yeraldı:

“İlimizde yayınlanan Yarın Gazetesinin 14.03.2019 tarih ve 12.205 sayılı nüshasında “vatandaşın haberi olmadan adres kayıtları mı siliniyor?” başlıklı haber ile ilgili yapılan incelemede;

İl nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerinde adres kayıtları mevzuat hükümleri çerçevesinde yürütülmektedir. Kişinin beyan ettiği adres MERNİS sisteminde boş ise hiç bir belge talep edilmeden adres kaydı yapılır. Ancak sistemde dolu (başka birinin kaydı olduğu gözükmesi) halinde başvuru sahibinin beyan ettiği adreste oturduğunu (elektrik, su, doğalgaz vb.) belge ile ispat etmesi gerekir. İspat etmesi halinde kişinin kaydı yapılır. Adreste kayıtlı kişinin adres bilgileri sistem tarafından eski adres konumuna getirilir.

Haberde adı geçen şahsın MERNİS kayıtlarında binanın 5 numaralı dairesinde ikamet ettiği görülmektedir. İlgili binanın alt katında bulunan işyerlerini yok hükmünde gördüğünden 3. katta oturduğunu beyan ederek 3 numaralı daireye 2014 yılında adres kaydını yaptırdığı anlaşılmaktadır. Ancak 04.05.2018 tarihinde bu adreste ikamet etmek için elinde elektrik faturası ile müdürlüğümüze başvuran şahsın kaydı bu adrese taşınmış ve adreste kayıtlı gözüken kişinin adresi de eski adres konumuna düşmüştür. Konut ve işyerlerinde elektrik, doğalgaz ve su aboneliklerinin tek olduğundan ve sadece tek kişi adına kayıt yapıldığından 3 numaralı konuta adresini taşıyan şahsın elektrik faturası da burada oturduğunu ispatlamıştır. Haber'de adı geçen şahsın elindeki elektrik ve doğalgaz faturalarına bakıldığında aynı binanın 5 numaralı dairesinde ikamet ettiği de anlaşılmaktadır.

Şahsın daha önce burada oy kullandım şimdi adres kaydım silindi varsayımı da yanlıştır. 2018 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde 3 numaralı daireye adresini taşıyan kişi ile 5 numaralı dairede oturan kişi oy kullanmıştır. Şöyle ki seçmen askı listesi 30.04.2018 tarihinde askıya çıkmıştır. Yüksek Seçim Kurulu MERNİS’ten aldığı kayıtları listelemiş ve askı süreci başlamıştır. Askı süresi 12.05.2018 tarihinde sona ermiştir. 3 numaralı daireye taşınan kişi 04.05.2018 tarihinde Nüfus Müdürlüğü'ne gelerek adres kaydını yaptırmıştır. Bilindiği üzere YSK’nın 140/1 nolu genelgesi gereğince yeni taşınanlar ve itirazlar değerlendirilmiş adı geçen kişi elektrik faturası ile adres kaydını 3 numaralı daireye yaptırdığından dolayı seçmen listesinde yer alarak oyunu kullanmıştır.

31 Mart 2019 tarihinde yapılacak olan Mahalli İdareler Genel seçiminde oy kullanacak kişilerin listesi ocak ayında YSK tarafından askıya çıkartılmıştır. İlgili askı listelerini kontrol edip süresi içerisinde Muhtara veya İlçe Seçim Kuruluna başvurmuş olsa idi bu sorun düzeltilecek ve oy kullanabilecekti. Haber'de adı geçen şahıs 06.03.2019 tarihinde nüfus müdürlüğümüze gelerek aslında kendisinin yıllardır oturduğu ama boş olarak gözüken konutta 5 numaraya tescilini yaptırmıştır. Şahsın oy kullanamaması ile ilgili sorumluluk tamamen kendisine aittir.

Bu tür sıkıntıların yaşanmaması için adrese dayalı hizmet veren kurumların kimlik paylaşım sistemi üzerinden MERNİS sistemine bağlı olarak hizmet vermeleri halinde kişiler ile adres eşleşmesi sağlanmış olacağından vatandaş mağduriyetleri yaşanmayacaktır.

Kamuoyuna duyurulur.

İL NÜFUS VE VATANDAŞLIK MÜDÜRLÜĞÜ”

Editör: TE Bilişim