Temmuz ayı olağan Belediye Meclis toplantısında ek madde olarak görüşülen konuda, M plakalı minibüslerin şehir içi yolcu taşıma ücretlerine yapılması istenen fiyat artışı görüşüldü. Son olarak 7 yıl önce yapılan düzenleme ile belirlenen ve o tarihten bu yana herhangi bir zam uygulanmayan tarifeye göre 1.25TL olan tam yolcu taşıma ücreti 1.50TL’ye, indirimli ise 1.00TL’den 1.25TL’ye yükseltildi.

 

Konuya ilişkin görüş bildiren Başkan Yağcı; “Hakkı hak sahibine teslim etmekten yanayız. Vatandaşımızın haklarını nasıl bizim görevimizse gerektiği zamanda esnafımızı bu anlamda haklarını korumak bizlerin görevidir. Esnafımızın bu talepleri üzerine ben bir araştırma yaptım. Göreve geldiğimizden beri şehir içi ulaşım sektörüne verilmiş bir zam yok.  Biz geldikten sonra 2007 öncesinde TSO tarafından bir zam yapıldı. Biz belediye başkanlığı olarak bu zamma itiraz ettik. İtirazımız zammın miktarından ziyade, zam yapma yetkisinin Bilecik Belediye Başkanlığı’na ait olduğu noktasındaydı. Mahkeme konusu oldu. Mahkeme, şehir içi ulaşım olduğu için, ve bu görev belediyeye ait olduğu için, ‘şehir içi ulaşım gelirlerini belirleme yetkisi belediyenindir’ diye karar verdi.

 

Minibüsçülerle 2007 yılından bu yana ücret tarifeleriyle ilgili görüşmelerinin olmadığını belirten Yağcı, “Böyle bir zam talepleri bu zaman kadar onlardan da bize gelmedi. Bizde buna ilişkin bir zam düzenlemesi yapmaya gerek duymadık” dedi. Yağcı, bölgemizdeki şehirlerde uygulanan fiyat tarifeleriyle ilgili bir araştırma yaptıklarını söyledi.

 

Bu araştırmaya göre:

Bozüyük: tam 1.25TL - indirimli 1.00TL - ortalama mesafe 11km – minibüs sayısı 58 - araç başına düşen ortalama yolcu 1034 kişi.

Afyon: tam 1.35TL - indirimli 1.25TL - ortalama mesafe 14km – minibüs sayısı 362 - araç başına düşen ortalama yolcu 406 kişi.

Kütahya: tam 1.50TL – üniversite öğrencisi 1.20TL, lise öğrencisi 1.00TL - ortalama mesafe 13km – minibüs sayısı 291 - araç başına düşen ortalama yolcu 773

İnegöl: tam 1.80TL - indirimli 1.50TL - ortalama mesafe 15km – minibüs sayısı 108 - araç başına düşen ortalama yolcu 1620

Bilecik: (zamdan önce): tam 1.25TL - indirimli 1.00TL - ortalama mesafe 18km – minibüs sayısı 92 - araç başına düşen ortalama yolcu 543

 

Mazotun fiyatının 2007 yılında 2.18TL iken, bugün 4.19TL olduğunu, trafik sigortasının 298TL’den, 1353TL’ye yükseldiğini söyleyen Yağcı, bu tabloya bakıldığında, minibüs esnafının bu taleplerinde haklı olduklarını düşündüğünü söyledi.

 

Söz alan Belediye Meclis üyesi ve CHP grup sözcüsü Sinan Şenşar, minibüsçülerin 2007 yılından bu yana zam alalamamaları dolayısıyla fiyatlarda artışı istemelerinin en doğal hakları olduğunu söyledi ve meclisin belirleyeceği ücret artışını kabul edeceklerini dile getirdi.

 

CHP Belediye Meclis Üyesi Semih Tuzak da benzin fiyatlarına yapılan zamlara dikkat çekerek zammın uygun olacağını belirtti.

CHP Belediye Meclis Üyesi Fatma Tatar ise, zam konusunun ücret tarife komisyonuna aktarılması talebinde bulundu. Tatar “Ben halkımın yanındayım, halkım zaten zor durumda. Bu ücretler bana göre iyi” diyerek zamma karşı çıktı.

 

MHP Belediye Meclis Üyesi Mustafa Karacaovalı, minibüsçülerin 2007 yılından bu yana masraflarında %100’ün üzerinde artış olduğunu belirtti ancak yolcunun da gelirinde bir artış olmadığını söyledi. Karacaovalı, tam ücretlerin 1.50TL olmasını ancak öğrencilere herhangi bir zam yapılmadan 1.00TL’de sabit kalmasını önerdi.

 

CHP meclis üyeleri ayrıca, tam yolcu ücretinin 1.25TL’den 1.50TL’ye çıkarken %20’lik bir zam oranı uygulandığını, ancak öğrenci tarifesinde 1.00TL’den 1.25TL’ye yükselen ücretin %25’lik bir orana denk geldiğine dikkat çektiler. Bu sebepten öğrenci tarifesinin 1.20TL olması gerektiğini ve konunun ücret tarife komisyonuna sevk edilmesinin doğru olacağı dile getirildi.

Belediye Başkanı Selim Yağcı, “Bilecik’te minibüs ücretleri ne kadar fazlaymış ki, 2007 yılından beri zam yapılmadığı halde bu zamana kadar minibüsçülerden böyle bir talep gelmemiş. Geçmiş süreç içinde demek ki rastgele ve gerekli araştırmalar yapılmadan bu zamlar yapılıyormuş” diye konuştu. Yağcı CHP’li üyelerin yaptığı “öğrenci tarifesi %20’lik artışla 1.20TL olsun önerisine ise bozuk para üstü verme konusunda sıkıntı yaşanacağına dikkat çekerek karşı çıktı. Yağcı, minibüsçülerin beklentilerinin daha yüksek olduğunu ancak kendilerinin bu şekilde yapılacak bir düzenlemenin uygun olacağını düşündüklerini söyledi.

Başkan Yağcı’nın “Biz işin esasına bakalım, siyaseti ve diğer şeyleri bir kenara bırakalım, yapılacak zamdan siyasi olarak en çok etkilenecek kişi benim” şeklindeki çıkışına, CHP grup sözcüsü Sinan Şenşar, “Burada verilecek kararın altına biz de imzamızı koyacağız” dedi ve minibüsçüye zam verilmesine karşı olmadıklarını, işi siyasal hale de getirmediklerini söyledi. Şenşar MHP meclis üyesi Mustafa Karacaova’ya da öğrenciler konusunda gösterdiği hassasiyetten ötürü teşekkür etti. Minibüsün Bilecik’te vazgeçilmez bir ulaşım aracı haline geldiğini söyleyen Şenşar, bu konuda daha hassas olunması gerektiğini söyledi.

Sinan Şenşar, minibüsçülerin tek sıkıntılarının artan benzin fiyatları olmadığını, bir diğer sıkıntının da sürekli olarak kesilen trafik cezaları olduğunu söyledi. Şenşar, “Şuanda minibüsçüler Bilecik’te sıkboğaz yapılıyor. Adam zaten arabasını kullanamıyor. Şuradan çıkıyor, polis memuru çeviriyor, tepeye çıkıyor polis memuru çeviriyor. Bunları da konuşmamız lazım. Bu arkadaşlarımızın en büyük sorunu çalıştırılmamak. Sabah işe giderken görüyorum, dizmişler 10 tane minibüsü hepsine takır takır ceza kesiyorlar. Bunu her sabah görüyorum. Buna da sahip çıkmamız lazım” şeklinde konuştu.  Bunun üzerine Selim Yağcı, “Arkadaşlar elmayla armudu karıştırmayalım, devlet ne yapıyorsa kurallar çerçevesinde yapıyor. Ben geçen hafta içerisinde kendi aracıma iki tane ceza ödedim. Devlete “sen niye bu denetimleri yapıyorsun?” deme şansımız yok. Yolcu taşımanın kuralları var” cevabını verdi.

CHP grubunun, konunun ücret tarife komisyonuna sevk edilmesi talebinin ardından toplantıya 5 dakika ara verildi. Arada, parti grupları kendi aralarında konuyu değerlendirdi. Aranın ardından şehir içi minibüs yolcu taşıma ücretlerine tam yolcu için 1.25TL’den 1.50TL’ye ve indirimli yolcu için 1.00TL’den 1.25TL’ye artışı konusu meclisin onayına sunuldu ve teklif oy çokluğuyla kabul edildi. 



Editör: TE Bilişim